Highlight

Ernst B. Sunds Plads, 2006

Kunstner: Niels Bjerre, Morud, Fyn f. 1948. Arbejder primært med sten, i særlig grad passion for granitten. Fra midt i 1990’erne begyndte han mere bevidst at se skulpturen som en arkitektonisk størrelse eller et aspekt af denne.

Kunstudvalget var på jagt efter det næste værk til Hadsten Kommune, nærmere bestemt til den nye plads ved Sløjfen, Ernst B. Sunds Plads. Under et galleribesøg i Herning havde værker af Niels Bjerre vakt udvalgets interesse, og man besøgte derfor hans værksted på Fyn.

Her faldt udvalget for det værk, han var i gang med, Highlight. Det var egentlig planen, at det skulle med på en skulpturudstilling – Renæssancen og nutiden - i Kongens Have i København. Men da Hadsten ønskede at købe det endnu ikke færdige værk, kom det ikke med på udstillingen. 

Ligesom ’Månens nat’ er ’Highlight’ udført i Blå Rønne granit. Det er placeret på græsplænen mellem Ågade og pladsen.

Titlen er dobbelttydig: Den henviser til det konkrete, at der er hul i skulpturen, som lyset kan skinne ned igennem, når solen om sommeren står højt på himlen:  ’Highlight er en solfangersten og virker bedst ved klart højlys, deraf navnet,’ forklarer Niels Bjerre.

Titlen hentyder også til den idemæssige baggrund i renæssancen, som var et highlight i den europæiske kunst- og kulturhistorie. Renæssancen genopdagede det antikke formsprog og Highlight består af de klassiske rene former - i en nutidig sammensætning. 

- Placeringen ved Ernst B. Sunds plads giver et fint samspil med såvel Månens Nat med dens runde former og kulturhuset med dets firkantede elementer, understregede formand for kunstudvalget Uffe Karner i sin tale ved afsløringen af Highlight.  - Jeg synes, vi med Highlight holder den linje, vi har lagt med de foregående værker, Månens Nat og Genfødselsportal, nemlig at sætte det hjemlige i forbindelse med globaliseringen.