Månens nat

2004, vandkunst, Ernst B. Sunds Plads 

Kunstner: Jun-Ichi Inoue,1948-2009. Født i Japan, bosat i Danmark fra 1973. Uddannet billedhugger fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Musashino Kunstuniversitet, Tokyo. Arbejdede med skulptur, primært i sten, hvor han kombinerede geometriske og organiske former i kontrastfyldte møder mellem det rå og bearbejdede, det naturlige og menneskeskabte. 

Kunstværket Månens Nat ved Kulturhus Sløjfen i Hadsten

Under sin søgen efter et større værk til den nye Ernst B. Sunds Plads foran Hadsten Kulturhus Sløjfen, fandt Hadsten Kommunes kunstudvalg frem til Jun-Ichi Inoue hos Galleri M på Fyn. 

’Månens Nat’ er udført specielt til pladsen foran Hadsten Kulturhus Sløjfen. En del af belægningen på pladsen er granit, og det er selv værket også.

Værket består af en skulptur, udført i Bornholmsk granit af typen Blå Rønne. Det er placeret på kanten af et stort vandbassin støbt i beton. På kanten af bassinet står et haiku-digt, som er oversat til dansk: ’At se på månen, skyer omsider, at kunne trække vejret.’ Digtets bogstaver er i aluminium og limet fast. Bassinet måler 6 meter i diameter og er 30 cm højt. Der er nedfældet fire undervandslys.

Selve skulpturen forestiller månen, der dukker frem fra en sky. Den træder ud af den rå, ubearbejdede sten og spejler sig i vandbassinets stille vand. Cirklemotiverne danner kontrast til Sløjfen og pladsen, der er præget af lige linjer og rette vinkler. 

”Dette værk kan vel i al beskedenhed siges at være en foreløbig kulmination på kunstudvalgets arbejde gennem årene på at gøre Hadsten til en smukkere kommune,” konstaterede formand for Hadsten Kommunes kulturudvalg, Uffe Karner, i sin åbningstale.

Værket blev officielt overdraget som optakt til Hadsten Kulturnat i 2004.

I dag står værket uden vand.