Plante

1982, indviet december 2006, cortenstål på granitsokkel, Søndergade/Vestergade.

Kunstner: Sigrid Lütken, 1915-2008. Sigrid Lütken har udført offentlige udsmykninger over hele landet. Hun arbejdede i sten, keramik, støbejern og bronze. Tog udgangspunkt i naturiagttagelsen, der dog gennem en lang række skitser blev omformet til abstraktion. 

Kunstværket Plante i Hadsten

Hadsten Kommunes kunstudvalg fattede interesse for den lille skulptur i forbindelse med et par besøg hos Galleri M på Fyn, hvor den var udstillet. Udvalget var imidlertid på udkig efter en større stenskulptur til Ernst B. Sunds Plads og valgte at købe ’Månens nat'.

Da der mod forventning var 100.000 kroner tilbage efter anskaffelse af endnu en skulptur til Sunds Plads, ’Highlight’, var man ikke i tvivl om, at pengene skulle bruges på Sigrid Lütkens ’Plante’. Den er 65 cm høj og udført i 1982 i corten stål, som er tilføjet et lag bivoks. (Rustrødt, vejrbestandigt materiale).

Den lille skulptur blev placeret til venstre for den sydlige indgang til jernbanetunnellen. Den står i et buskads ved siden af en lille plads, der rummer et mindesmærke for en ung mand fra Hadsten, der blev dræbt under anden verdenskrig.

Om baggrunden for placering sagde formand for kunstudvalget Uffe Karner i sin tale ved indvielsen: ”Nu er nedgangen til tunnellen blevet lavet fin og pæn på begge sider, og nordsiden har fået ’Genfødselsportalen’, så syntes vi, at det ville være passende, at også sydsiden kunne blive forskønnet med en skulptur.

Det blev den sidste indvielse af et kunstværk i Hadsten Kommune inden kommunesammenlægningen.