Portal til Lilleåens levested

Gavlmaleri/street art, 2022, viadukt under Skanderborgvej ved Sløjfen.

Kunstner: Eske Touborg, Aarhus, f. 1996. Autodidakt kunstner, forfatter og projektleder uddannet fra Kaospiloterne. Graffiti, oliemaleri, streetart. Bl.a. Gavlprojektet “Den blå tur” i Aarhus.

Vægmaleri i Hadsten
Vægmaleri i Hadsten

I viadukten under Skanderborgvej ved Sløjfen udførte Eske Touborg i 2022 streetart værket, der danner indgang til naturformidlings- og legepladsen, Lilleåens Levested/ Vårfluepladsen, og Kollerup Enge. 

Med Lilleåen i midten danner indgangspartiet overgangen mellem by og natur. De to rå betonvægge viser livet i åen:  På den ene side en stor bækørred, der snapper en vårflue. 
Det røde vand, der ses øverst på væggen med ørreden: Eske Touborg fortæller, at han er inspireret af, at der engang lå et slagteri i området og at spildevandet herfra kunne farve åen rød. 

 ”I dag er vandet i åen er jo så rent som det næsten kan være i en å. Så bevægelsen fra rødt til blåt er en historisk perspektivering af vandmiljøet i åen.” 

På den anden side ses vandranunkler og to gigantiske guldsmede/pragtvandnymfer, som er i gang med at parre sig. Baggrundens mønster er inspireret af insekternes facetøjne. Nederst i højre hjørne, ind mod pladsen, ses en vårfluelarve-bygmester, der har lavet sit eget hus af materiale fra åen.

Motiverne på begge vægge fortsætter lidt ind mod pladsen – så de bliver en overgang til området.