Tunneludsmykning

2000, fliseudsmykning af en væg i gangtunnel under jernbanen

Kunstner: Ole Gjermandsen, Aarhus, f.1942. Har udført en lang række udsmykningsopgaver, bl.a. for Aarhus Kommune, fx Badeanstalten Spanien. Repræsenteret på Statens Museum for Kunst og på ARoS..

Kunst i tunnel ved Hadsten station

Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten har en stor samling værker af Ole Gjermandsen. Siden 2000 har man også kunnet se et af hans værker i den banetunnel, der binder Søndergade sammen med Østergade.

Baggrunden var et ønske om at gøre den befærdede gangtunnel mere imødekommende og lys. Begge nedgange til tunnelen var blevet renoveret årene forinden.

Værket består af 150 fliser, der er bemalet og brændt på et københavnsk værksted. De nummererede fliser blev opsat på væggen mod øst af den daværende formand for kommunens kulturudvalg, Lindy Skou Hansen (F), som i sit civile liv var murer. 

Motivet er skitseagtigt i sort, blå, gul og orange, men lidt på afstand kan man ane heste i motivet. 

Hesten ses i Hadstens byvåben og blev brugt i det slogan, der midt i 1980’erne skulle være med til at hive mere handel og erhverv til Hadsten: ’Hadsten vil være et hestehoved foran”.  

Den modsatte væg og loftet blev malet i lyse toner, og der blev opsat ny belysning. Udsmykningen fik et anti-graffiti lag, så Gjermandsens klinker kunne rengøres. 

Nogle år efter færdiggørelsen blev både selve værket og den modsatte væg i tunnelen prydet med nye ’værker’ i  form af graffiti. Da det var lige op til årets berømte cykelløb, Hadsten Gade Grand Prix, måtte kommunens folk hurtigt rykke ud for at rengøre tunnelen. Man valgte i stedet at bruge maling på begge vægge, og det resulterede i, at både graffiti og kunstværk blev overmalet med grå maling. Fejlen blev dog hurtigt rettet.