Bred enighed om forslag til budget i Favrskov

03.09.2024

Et samlet Byråd i Favrskov Kommune står bag budgetforslaget for 2025-28, der bygger på en kombination af udvidelser, reduktioner og et anlægsprogram, der i høj grad sikrer investeringer i dagtilbud, skoler og ældreområdet.

Borgmester Lars Storgaard (C) er meget tilfreds med, at det er lykkes at samle hele Byrådet om budgetforslaget.

- Det vidner om stor økonomisk ansvarlighed hos det samlede Byråd. Jeg synes, at vi er lykkes med at lave et budgetforslag, der er i balance i de fire budgetår, og samtidig har det via omprioriteringer været muligt at iværksætte flere nye tiltag på velfærdsområderne, fortæller Lars Storgaard.

Budgetforslaget i Favrskov indeholder både udvidelser og reduktioner, der rammer bredt i kommunens organisation. Udvidelserne beløber sig til 9,8 mio. kr. i 2025 stigende til 12,3 mio. kr. i 2028, hvor størstedelen går til de store velfærdområder: dagtilbud, skoler og ældre. Reduktionerne udgør 9,2 mio. kr. i 2025 faldende til 8,6 mio. kr. i 2028.

- I slutningen af maj 2024 blev der indgået en økonomiaftale for 2025 mellem regeringen og KL, hvor der blev lovet et markant velfærdsløft i kommunerne. Det har senere vist sig, at det lovede velfærdsløft bliver ”spist op” af en række tekniske reguleringer. På borgernes vegne synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, udtaler Lars Storgaard.

- Heldigvis har vi i Favrskov generelt godt styr på vores økonomi. Som de fleste andre kommuner så udfordres vi dog af manglende statslig finansiering af de stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Hertil kommer, at vi skal aflevere stadig flere penge til den kommunale udligning, og at vi kun delvist i de seneste år er blevet kompenseret for vores befolkningsvækst på børne- og ældreområderne. Endelig er der fortsat stor usikkerhed om kommunernes indtægter fra især ejendomsskat, forklarer Lars Storgaard.      

På anlægssiden er der enighed om at sætte penge af til en ny kombineret daginstitution og skole i Foldby/Norring. Ligeledes er der afsat penge til at bygge nye daginstitutioner i Hadsten, Hinnerup og Søften. Hertil kommer et nyt plejecenter i Hadsten, der skal stå klar ultimo 2026. Endelig er der afsat betydelige beløb til investeringer i nødvendige vejanlæg i relation til udvidelsen af E45, fortsatte renoveringer af kommunale bygninger samt en række forskellige tiltag, der skal bidrage til at løse de lokale klimaudfordringer.  

Samlet set fører det til anlægsudgifter på det skattefinansierede område på 120,7 mio. kr.  i 2025 og 117,1 mio. kr. i 2026 og 2027, samt 114,1 mio. kr.  i 2028. 

- Efter vores budgetforslag var på plads meddelte regeringen, at kommunerne samlet set ville blive tilført yderligere 2,5 mia. kr. i 2025. Vores andel heraf udgør 8,7 mio. kr. og de ekstra penge er vi enige om, at vi først tager stilling til i forbindelse med de endelige forhandlinger vedr. Budget 2025-28 efter høringen af budgetforslaget, siger Lars Storgaard. 

Budgetforslaget sendes i offentlig høring i perioden 4.-17. september 2024, og budgetmaterialet kan findes på favrskov.dk/budget

Igen i år vil gruppeformændene for de politiske partier sammen med borgmesteren svare på spørgsmål om budgetforslaget live fra byrådssalen. Det sker i forlængelse af Byrådets førstebehandling af budgetforslaget 10. september 2024 i tidsrummet fra kl. 20-21. Spørgsmål kan sendes på [email protected] eller via Favrskov Kommunes Facebook-side. 

Yderligere oplysninger:

Repræsentanter fra Favrskov Byråd

Repræsentanter fra Favrskov Byråd i forbindelse med forslag til Budget 2025-28.