- Flemming spørger altid ind til, hvordan vi har det

26.02.2023
Ukrainere bowler i InSide
Flemming Christiansen laver et lille interview til Facebook med Olena Ianevych.
Ukrainere bowler i InSide
Olha (til venstre) sammen med Flemming Christiansen og Tetiana Vlasiuk.
Ukrainere bowler i InSide
Børn og voksne bowlede sammen i Inside i Hammel.

Ukrainerne i Favrskov har i dag haft en hyggelig eftermiddag med bowling, fastelavns-boller og kaffe i InSide i Hammel, arrangeret af Red Barnets Familieoplevelsesklub og forpagter Flemming Christiansen, der sammen med et par ansatte ukrainere sætter ord på deres jobrelation.

Flemming Christiansen er forpagter af både Pøt Mølle og Café InSide, og lige nu har han fem ukrainere ansat til at klare opvask og rengøring. Og han søger to mere.
- Jeg er så imponeret af dem, for de kommer glade på jobbet og vil gerne tjene deres egne penge, så de kan sørge for dem selv. Så de vil gerne have et job, og efter en kort oplæring er de også rigtig gode til det. Den eneste udfordring er faktisk sproget, men det klarer vi med telefonen, fingrene og lidt engelsk. Jeg har svært ved at finde folk, så derfor er jeg glad for, at de siger ja til jobbet. Jeg har et godt samarbejde med jobkonsulent Tommy Funch Rasmussen fra Jobcenter Favrskov. Han går ind i det med hjertet, og så sker der altså noget. Det sætter jeg stor pris på, siger Flemming.

Ved siden af ham sidder Olha på 26 år og 55-årige Tetiana Vlasiuk. I Ukraine har Olha arbejdet i et it-firma, mens Tetiana har været museumsguide. I dag har de vagter både i InSide og hos Pøt Mølle, hvor de vasker op og gør rent.
- Jeg har gode kolleger, og så går arbejdsdagen hurtigt. Flemming er altid glad, og det smitter. Og så spørger han altid til, hvordan vi har det. Jeg er vant til at arbejde, og det er dejligt at være en del af en arbejdsplads. Jeg lærer den danske kultur at kende, og vi ser traditionerne, og jeg kan godt lide den danske mad. Og så bliver jeg også mere uafhængig, når jeg tjener nogle penge, siger Tetiana.
26-årige Olha kan godt lide at være en del af et team, og så passer de senere arbejdstider hende godt, for hun kan ikke lidt at stå så tidligt op:
- Jeg kan godt lide at arbejde, og der er et godt humør på arbejdspladsen. Jeg lærer noget om de danske traditioner, og så kan jeg altid spørge kollegerne, hvis noget er uforståeligt.


De er begge enige om, at sproget og især den danske grammatik er en svær nød at knække.
- Men mange gange forstår vi også godt hinanden uden af sige så meget. Jeg snakker med familien derhjemme, og de svære tanker om dem fylder lidt mindre, når min tid går med at arbejde, forklarer Tetiana, mens Olha oplever, at det på grund af sproget er svært at finde danske venner.
De ukrainske børn og voksne er gået i gang med at bowle, og mange går ombord i kaffe og fastelavnsboller. Olena Ianevych er leder af Red Barnets Familieoplevelsesklub i Hammel. Sammen med andre frivillige er hun med til at arrangere forskellige udflugter og oplevelser for ukrainerne.
- På den måde lærer de Danmark og danskerne bedre at kende og de får nogle fælles oplevelser, væk fra tankerne om krigen. Det var Flemming, der kom til os, da han gerne ville gøre noget for ukrainerne, og det er så blevet til dagens arrangement. Det er jo fantastisk, siger Olena Ianevych.


Flemming Christiansen kigger forbi bordet og siger, at ukrainerne her får en oplevelse af, hvad hygge er for en størrelse
- Det er så fint, at de kommer lidt ud hjemmefra, er sammen og får en god oplevelse. I forhold til at have dem som ansatte, så ved jeg godt, at de rejser igen, når der bliver fred, men så har vi haft en god oplevelse, og de har lovet at invitere mig til Ukraine, så jeg kan se deres land og smage deres mad, lyder det fra Flemming Christiansen.