Padel giver sved på panden og socialt samvær

22.05.2023
Tovholder Lis Bisgaard.
En gruppe kvinder spiller padel hos Padelmaster i Hadsten.
Et hold mænd spiller padel hos Padelmaster i Hadsten.

Hver tirsdag formiddag mødes en stor flok seniorer hos Padelmaster i Hadsten for at spille på banerne og tage en snak efterfølgende. Adgangsbilletten er et medlemskab af ÆldreSagen. Spillet passer bare godt til os seniorer, siger tovholder Lis Bisgaard.

Fire morgenfriske damer er i gang på doublebanen hos Padelmaster, hvor der også er en singlebane og to udendørs doublebaner. En af dem er 77-årige Lis Bisgaard, der har været idrætslærer i sit arbejdsliv og er vant til at holde sig i gang. Men hendes padelerfaring går kun tilbage til januar i år, hvor tilbuddet om gratis padel tirsdag kl. 8-11 for medlemmer af ÆldreSagen blev søsat.

- Pilen pegede på mig

- Min mand og jeg havde tidligere snakket om, at nu skulle vi også prøve at købe et bat og se at komme i gang. Så hørte jeg om tilbuddet med ÆldreSagen og ringede til den lokale afdeling. De tog det op på et bestyrelsesmøde, og aftalen med Padelmaster blev til noget. Så skulle der være en lokal tovholder, og pilen pegede lige på mig. Og selvfølgelig påtog jeg mig opgaven, for jeg ville gerne have, at det blev til noget. Og som tidligere folkeskolelærer så er man jo vant til at organisere alt muligt, lyder det fra Lis, der efter sin indsats på banen tørrer sveden af panden og hilser på de nyankomne, som snart skal spille.
Hun kalder padel for et velegnet spil for seniorerne, fordi det foregår på en mindre bane, og det er mere simpelt end tennis. Omkring 30 deltagere har hun på sin liste, og hun har lavet et fint system, så hun kan finde ud af, hvem der skal spille hvornår. Dameholdet bliver afløst af et mandehold, hvor deltagerne kender hinanden. Lis er efterhånden også på fornavn med alle, og hun tager ofte sin mand Alfred med, så han kan hoppe ind på et hold, hvor der mangler en deltager.

Den sociale dimension

- Selvfølgelig var der noget koordinering i det i starten, og der blev sendt mange sms-beskeder. Men nu er folk ved at have styr på, hvem de spiller med, og hvornår de kommer. Så det er blevet lettere. Jeg glæder mig virkelig over, at tilbuddet er blevet til noget, for her er så rart at komme. Stille og roligt har det også udviklet sig til, at deltagerne lige sætter sig i loungeområdet bagefter, og så går snakken om det, der lige er oppe i tiden. Så den sociale dimension har udviklet sig, og efterhånden kender folk hinanden på kryds og tværs, siger Lis.
Dameholdet, der tæller Lisbeth, Inger og Mailis, tager plads ved et af bordene. Den fjerde deltager, Lisbeth, skal videre til en anden aftale, så hun kan ikke nå at snakke med. De er alle aktive damer, der blandt andet fortæller om bridge, cykelture, standup-padle, fitness, vandreklub og gymnastik. Men padel har de ikke den store erfaring med.
- Men det er simpelthen så sjovt, og vi får motion. Så vi har lært et nyt spil at kende, hvor vi også kan grine sammen, og vi bliver aldrig uenige om stillingen, selvom vi nogle gange glemmer at tælle. Og det er jo nu, vi har tid til at prøve alt det her. Snakken går, og vi har lært hinanden og andre deltagere at kende. Her er så hyggeligt at komme, og vi glæder os til, at vi nu også snart kan bruge de udendørs baner, siger de tre aktive damer.

En investering i fremtiden

Herreholdet har fået en femte mand med på holdet, så de skifter løbende ud. Lis’ mand Alfred spiller på singlebanen, og Lis tager imod et afbud til næste tirsdag.
- Jeg spiller selv hver tirsdag, og så kan jeg godt lide at blive her frem til kl. 11, så jeg kan se, at det hele går op. Folk skal jo gerne have en at spille med. Og de fleste har også en makker eller er et hold på fire. Så finder man også sammen med andre, der har et passende niveau i forhold til en selv. Så jeg har navnene på alle 30 deltagere og kan hurtige fange dem på en sms. Man kan også stadig komme forbi og få en prøvetime, så man kan finde ud af, om det er noget, forklarer Lis, mens damerne klæder om.
Tilbage i 2005 gik Lis på pension, og som idrætslærer har hun hele tiden haft fokus på at holde sig i gang, blandt andet også med løb.
- I vores generation er mange heldigvis stadig nysgerrige på livet, så vi er ude til meget forskelligt. Vi kan eksempelvis godt lide de mange foredrag på universitetet, og vi ved godt, at vi skal holde os i gang længst muligt, for så vil vi stadig være i stand til at leve det liv, vi sætter så stor pris på. Det med at bevæge sig og mødes med andre er jo en investering i fremtiden, lyder det fra Lis.

Fakta:

Medlemmer af den lokale afdeling af ÆldreSagen kan spille gratis hver tirsdag fra kl. 8-11. Det er muligt at kigge forbi og få en prøvetime.
Læs mere om samarbejdet mellem Padelmaster i Hadsten og ÆldreSagen.

Padelmaster ligger Toftegårdsvej 28 i Hadsten.

I loungeområdet er der tid til en snak hos Padelmaster i Hadsten.
Skema med spillere til padel i Hadsten.
Aktive seniorer spiller padel i Hadsten.