Rygestop, når helbredet er på spil

07.11.2023
Rygestopdeltager Jane Mikkelsen
Rygestopdeltager Morten Rytter Pedersen

Efter mange års rygning har Morten Rytter Pedersen og Jane Mikkelsen skoddet den sidste cigaret i forbindelse med et rygestopkursus i Favrskov Kommune. Og denne gang holder de fast i det, for helbredet er på spil, og de vil gerne blive her så længe som muligt.

En kort hospitalsindlæggelse, et for højt blodtryk og en vens blodprop i hjernen gjorde pludselig et rygestop meget aktuelt og vigtigt for 45-årige Morten Rytter Pedersen fra Thorsø. Han begyndte at ryge, da han var 14 år, fordi andre gjorde det, og han kunne lide det. Først var det mest som festryger, men han sluttede med at ryge 30 cigaretter om dagen.

- Jeg har da prøvet at stoppe nogle gange, men jeg er ikke gået helhjertet ind i det, og så blev det ikke til noget. Nu krævede mit helbred, at jeg gjorde noget, og så var det oplagt at melde mig til kurset. Det har hjulpet mig, at jeg har forpligtet mig på det, for jeg er så gammeldags, at når man siger, at man gør noget, så holder man også ord. Jeg vil jo også gerne blive gammel med min kone og opleve at få børnebørn, lyder det fra Morten Rytter Pedersen, der kører lastbil. Han bruger inhalatoren med en nikotinopløsning i, og han synes, at det går den rigtige vej. Faktisk drømmer han om, at han i fremtiden kan styre at være festryger.
- Og det er fordi, jeg går på jagt med gode venner, og når vi er i en hytte, er det simpelthen så hyggeligt at gå udenfor og nyde en øl og en cigaret, mindes Morten Rytter Pedersen.

62-årige Jane Mikkelsen har besluttet, at rygestoppet markerer, at hun aldrig skal ryge mere. Siden teenageårene har hun røget og har flere gange forsøgt at stoppe med at ryge 10-12 cigaretter om dagen.
- Jeg skulle til nogle undersøgelser, og heldigvis var det ikke kræft. I den forbindelse gennemførte jeg nogle pusteprøver, og jeg var næsten på randen til at få KOL. Så blev jeg tilbudt en sundhedssamtale, et træningsforløb og rygestopkurset. Det har været fantastisk godt for mig, for pludselig blev det jo altså alvorligt, og jeg kunne godt se, at nu skulle jeg stoppe, lyder det fra Jane Mikkelsen, der bor og arbejder i Ulstrup.

For hende har rygestopkurset været afgørende for at kunne fastholde rygestoppet. Der har været fortrolighed på holdet og mange gode råd at lytte til, og hun har følt en forpligtigelse til at tage sig sammen, når alt det her blev sat i støbeskeen for hende.
- Så skal jeg også bare tage mig sammen og gennemføre. Familie og venner har også bakket mig op, og det forpligter også. Jeg har fået børnebørn, og jeg vil rigtig gerne være her til at se dem vokse op. Så mit helbred er virkelig kommet i spil, og jeg har taget det rigtige valg, siger Jane Mikkelsen.

Lige nu bruger hun nikotintyggegummi og plaster, og så kan hun anbefale at bruge app’en e-kvit:
- Den fortæller, hvad der er godt for mig, hvor mange penge jeg har sparet, og hvor god jeg er. Og via den kan du også skrive med andre. Den holder mig også lidt til ilden, og det er godt.

Læs mere om gratis rygestopkurser i Favrskov Kommune

Husk at deltage i lungedagen 15. november 2023 kl. 14-17 i Favrskov Sundhedscenter, Hinneruplund, Herredsvej 16-18, Hinnerup. Se programmet.