Sparer 70 procent energi med luftsolfanger

05.04.2022
Glasfacade i erhvervsbygning

Virksomheden Dit Pulterkammer kan med ny teknologi – en luftsolfanger – slukke for varmen i marts og har først behov for at tænde den igen i januar. Det har givet store besparelser på energiforbruget og CO2-udledning. Dit Pulterkammer sparede 70 procent af sit energiforbrug i det første år med luftsolfangeren i drift – det svarer til en årlig besparelse på over 90.000 kroner.

Favrskov Kommune præsenterer her den første ide til Grøn Idébank. Idébanken skal være en skattekiste af konkrete tiltag og ideer, som erhvervslivet kan lade sig inspirere af. Banken var et forslag, som virksomhederne efterspurgte på Grønt Fællesmøde i september 2021 mellem det lokale erhvervsliv og Favrskov Kommune. Fællesmødet blev afholdt, da Favrskov Kommune er gået med i DK2020, hvor kommunen har forpligtet sig på at blive klimaneutral i 2050. En del af indsatserne for at nedbringe udledningerne af drivhusgasser er partnerskaber med erhvervslivet, hvor vi hjælper hinanden med den grønne omstilling.

Den første idé til Grøn Idébank er fra Dit Pulterkammer, som tilbyder opbevaringsrum til private og erhverv i Aarhus, Kolding og Randers. Det er afgørende for virksomheden, at deres opbevaringsrum altid har den rigtige temperatur og luftfugtighed. Det koster energi, penge og CO2. Derfor indgik virksomheden i et pilotprojekt med Thorsø-virksomheden SolarVenti, der producerer luftsolfangere.

Luftsolfangeren er soldrevet ventilation, som monteres på ydersiden af en bygning. Maskinen trækker udeluft ind og opvarmer den med solens varme. Herefter blæses den opvarmede og tørre luft ind i bygningen. Luften trækkes derefter ud i den modsatte ende af bygningen. På vejen igennem bygningen trækker den tørre luft fugt med sig ud. Det betyder, at der skal bruges mindre energi til at opvarme bygningen. Da luften udelukkende opvarmes af solen, er der potentielle besparelser at hente på varmeregningen.

- Jeg er superglad for, at vi indgik i projektet med SolarVenti om opsætning af den nye ventilationsteknologi. Det har betydet, at vi nemmere kan styre indeklimaet i vores opbevaringsrum, og at vi sparer penge, og det bidrager til at gøre vores forretning grønnere, siger Bjarne Christensen, direktør hos Dit Pulterkammer.

Bjarne Christensen fortæller videre, at med de store besparelser på energien så er tilbagebetalingstiden på investeringen under fem år.

Er du interesseret i erfaringerne med den soldrevne ventilationsteknologi, kan du ringe til Bjarne Christensen hos Dit Pulterkammer på tlf. 24 26 39 84, eller du kan ringe til Morten Clausen, forretningsudvikler hos SolarVenti, på tlf. 50 41 27 22, hvis du vil høre nærmere.