- Vi føler os meget velkomne her

28.06.2022
To kvinder står ved en køjeseng
To kvinder ordner sengetøj


På Voldbyvej i Hammel er der travlt med at indrette lejligheder til de ukrainske flygtninge. To af hjælperne er selv flygtet fra krigen og giver gerne en hånd med, så deres landsmænd kan følge sig velkomne.

Marina og Victoria har været ved at finde sengetæpper og ærgrer sig lidt over, at det ene ikke er lige så langt som de andre tæpper, men de bliver enige om, at det går fint an. Den store lejlighed på Voldbyvej er lige så stille ved at blive indrettet, og de to ukrainske kvinder er glade for at kunne give en hånd med.
- Det er vores pligt at give noget tilbage, når andre har været søde at tænke på os. Når du flygter, så er alting usikkert, og du ved ikke, hvad du kommer til. Vi bor selv med vores børn her på Voldbyvej i en fælles lejlighed, og den var så flot indrettet med lys, billeder på væggene og alt muligt udstyr i køkkenet, fortæller de to kvinder, der ankom til Danmark 12. april med deres børn.

Faktisk kender de lidt til Danmark, da de begge for omkring 12 år siden var aupair hos en familie i netop Favrskov Kommune. Da krigen i Ukraine brød ud, kontaktede den danske familie dem og opfordrede dem til at flygte til Danmark med deres i alt tre børn. De har boet hos familien i syv uger, inden de flyttede ind på Voldbyvej.

- Vi vidste, at der var gode mennesker i Danmark, der gerne ville hjælpe, og vi havde brug for at få vores børn væk fra krigen, da det er meget stressende at være så bange hele tiden. Vi føler os meget velkomne her. Folk smiler til os, og vores børn lærer nye ord hver dag i skolen. Vi vil selvfølgelig gerne tilbage til Ukraine, til vores mænd og vores familier, men det skal være sikkert at vende tilbage, understreger de to.

Det er altid spændende at høre, hvad folk fra andre lande synes om os og vores måder at indrette os på, og det kan Marina og Victoria godt byde ind med:
- I har meget flotte haver med planter og blomster, og I gemmer dem ikke væk bag høje hegn. I spiser kartofler, kød og sild som os, og jeres kirkegårde er så flotte. I bruger heller ikke kunstige blomster der, og det er pænt. I bruger også jeres flag meget mere til private begivenheder, end vi gør, og så er det en vild tradition, at I skærer hovedet af kagemanden og skriger samtidig.