- Vi snakker så godt, når vi går tur sammen

22.12.2022
Hadsten Vandregruppe ved Fussingø.
Hadsten Vandregruppe i Frijsenborgskoven.
Hadsten Vandregruppe går tur i Frijsenborgskoven.

Hadsten Vandregruppe er et uformelt fællesskab, hvor der er fokus på motion, naturoplevelser og det sociale i at være sammen. Vi har ingen regler og vedtægter, men heldigvis mange deltagere, siger initiativtageren.

Frosten bider, og kinderne er røde. Der bliver gået til blandt de seje vandrere fra Hadsten Vandregruppe. Omkring otte kilometer bliver det til i Frijsenborgskoven omkring Hinnerup og Foldby.

- Vi er et supplement mellem Ældre Sagens lidt korte ture og vandrelaugenes lange ture, og så har vi bestemt, at der er fokus på motion, naturoplevelser og det sociale fællesskab, lyder det fra Tine Rydahl, der tilbage i marts 2020 tog initiativ til at skabe gruppen sammen med sin mand Henning.
Corona gjorde det lidt besværligt at mødes i begyndelsen, men siden har de mødtes en gang om måneden, hvor de snører vandreskoene og begiver sig ud i det østjyske landskab.

 

Hennys ingefærsmåkager

- Transporttiden har vi sat til max. 45 minutter, for folk gider ikke køre så langt. Hvis andre ikke foreslår en rute, så finder Henning og jeg på den, og vi tjekker den lige ud først, så vi ved, hvordan forholdene er. Vi har også et ansvar for, at det er forsvarligt at gå der. Og vi har haft nogle skønne ture til eksempelvis Panoramaruten ved Hobro og Skjoldhøjkilen i Aarhus. Vi går også i nærområdet i Hadsten, og så har vi flere gange rundet af i Café Snakbar i Hadsten, fortæller Tine Rydahl, mens hun hælder dampende varm kaffe op.

Ved siden af hende står Bodil, der er med på sin første tur. Hun bor i Hadsten og er vant til at gå sammen med en veninde.
- Men det er også godt at gå med flere. Jeg er også blevet alene, og så handler det om at komme lidt ud. Det er et godt supplement for mig. Det har været en hyggelig tur, og jeg gør det gerne igen – specielt også, når Henny har småkager med, siger Bodil og snupper en af de sprøde ingefærsmåkager, Henny har bagt.

Tæt på står også Helle og Bent, der har været med fra starten. De er vant til at være meget ude i naturen, går hver dag og cykler også meget.
- Vi har lært nogle nye folk at kende ved at deltage og også mødt bekendte, som vi ikke har set i mange år. Så går snakken, og det er så hyggeligt, samtidig med at vi får god motion. Denne gang har vi også set en ny del af Frijsenborgskoven, og det var en smuk tur. Vi bliver så glade og naturligt trætte efter sådan en tur, og det føles rart, lyder det fra Helle og Bent, der også varmer sig ved kaffen.

 

Højt til himlen

De fleste deltagere er efterlønnere og pensionister, men folk i arbejde må også gerne deltage, hvis tiden passer dem. Fra starten har det for Tine Rydahl været vigtigt, at de ikke skulle skabe en forening:
- Der er ingen regler, ingen vedtægter, og ingen penge i det. Det skal være uformelt og nemt. Det er selvfølgelig vigtigt, at der er en tovholder, og det er Henning og jeg. Det passer os glimrende. Vi vil gerne mødes med andre, sætte noget i søen og opleve noget sammen. Henning holder ofte et kort oplæg om det sted, vi går, så vi også lærer noget om stederne. Vi har nu boet 37 år i Hadsten, og med de mange nye tilflyttere kender jeg faktisk ikke så mange mennesker i byen. Derfor er det vigtigt at mødes på denne måde.

 

Og nye tør faktisk godt møde op. Annelise er en af dem. Hun roser Tine for at være imødekommende over for nye, der gerne vil gå med.
- Du er inkluderende og ser også nye, der dukker op. Det er rart at blive set og taget imod, for så føler man sig velkommen, understreger Annelise.
Tine Rydahl bliver glad for de rosende ord. Hun bestræber sig på at komme omkring de deltagere, der måske går lidt mere alene, uden at være for anmassende.

 

- Og det gør andre i gruppen faktisk også. Det er vigtigt at pointere, at det er helt ok at komme alene her. Vi danskere kan godt være lidt ’indefrosne’, og vi vil helst gå med dem, vi kender, og vi skal også helst møde op sammen med en. Men det er altså ikke nødvendigt. Og når vi er ude i naturen, så går snakken. Vi snakker så godt, når vi går tur sammen. Det er både stort og småt, og det kan også være noget meget personligt, for der er højt til himlen, lyder det fra Tine Rydahl.
 

Fakta:
 

Find Hadsten Vandregruppe på Facebook 

Cirka en gang om måneden går de en tur sammen. Hvis du ikke er på Facebook, kan du skrive til Tine Rydahl og komme på en mailliste, så du får besked om turene: [email protected]
 

Hadsten Vandregruppe går ved Hobro.
Hadsten Vandregruppe går ved Bidstrup.
Hadsten Vandregruppe går ved Kollerup Enge.