Klimauger foråret 2022

Program

+ Fold alle ud
- Fold alle ind

Har du haft gang i den helt store forårsoprydning? Så kan det være, at de frivillige ’fixere’ i Repair Café InSide kan give din gamle lampe nyt liv eller lappe den jakke, som ellers bare skulle smides ud?

Du skal bare tage dine defekte dimser med under armen, så kommer de under kærlig behandling hos en kyndig frivillig, der vil gøre sit bedste for at puste nyt liv i tøj, legetøj og alt muligt andet.

Følg med på Repair Café InSides facebook-side, hvor du også kan se andre datoer for Repair Café InSide.

Du kan samtidig blive klogere på den kommende affaldssortering – Favrskov Forsyning står klar i foyeren, hvor de kan fortælle meget mere. Se næste arrangement her på siden.

Arrangør: Repair Café InSide

Sted: InSides åbne værksteder, Dalvej 1, 8450 Hammel

Tidspunkt: Lørdag d. 26. marts kl. 10.00-12.00

Pris: Gratis

Tilmelding: Bare duk op!

Fra 2023 skal vi alle til at sortere vores affald endnu mere. Vi skal nemlig sortere 10 forskellige affaldstyper derhjemme: Madaffald, papir, pap, metal, glas, plast, tekstilaffald samt drikke-og fødevarekartoner, restaffald og miljøfarligt affald.

Den nye affaldssortering betyder, at dine to affaldsbeholdere får en ekstra ven i 2023, så en husstand i alt får tre beholdere.

Som en del af Klimaugerne vil Favrskov Forsyning fortælle om den nye sortering og give gode tips og råd.

For børnene vil der være et sjovt sorterings-spil og mulighed for at vinde en præmie, hvis du kan ramme 10 rigtige.

Kig forbi til en uformel snak om affald og klima og få svar på alle dine spørgsmål om den nye affaldssortering.

Du kan samtidig tage dine ødelagte ting og sager med til Repair Café InSide, som finder sted på samme tid i InSides åbne værksteder. Se foregående arrangement her på siden.

Arrangør: Favrskov Forsyning

Sted: InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel

Tidspunkt: Lørdag d. 26. marts kl. 10.00-13.00

Pris: Gratis

Tilmelding: Bare duk op!

*AFLYST* Åbning af Klimauger 2022

Åbningen af Klimauger er desværre aflyst på grund af for få tilmeldinger.

Vi ses til de mange andre spændende arrangementer de kommende uger!

Kom til åbning af Klimaugerne, hvor vi fejrer, at Klimauger 2022 officielt er i gang!

Borgmester Lars Storgaard åbner Klimaugerne og derefter kan du blive klogere på fremtidens køkken, når Liselotte Kira Gregers Andersen fra Kokken på Kanten deler ud af inspiration til, hvordan bananskræller og vandmelonskaller kan komme på menuen.

Hun er ekspert i de skæve vinkler i køkkenet og har udgivet bogen ”Fremtidens Køkken”, hvor hun kyndigt viser balancen mellem at bruge lokale urter og de mere eksotiske fødevarer, som ellers har fået et lidt blakket ry i klimaets navn.

Det skal være slut med skyld og skam i madlavningen og kød er absolut ikke forbudt – Liselottes yndlingsret er nemlig stegt flæsk. Kom og smag på fremtidens køkken – hvis du får lyst til at gøre Liselotte kunsten efter, er der mulighed for at købe en signeret udgave af ”Fremtidens Køkken” på dagen.

Efterfølgende ser vi ”Den største lille gård”, en utroligt flot dokumentar om et ungt par, der prøver at opbygge et landbrug i harmoni med naturen. Vi følger John og Molly gennem de mange udfordringer og sejre på deres vej, mens John, der er naturfotograf, fortæller deres historie gennem smukke billeder.

Program:

Kl. 14.00: Ankomst samt åbningstale ved borgmester Lars Storgaard

Kl. 14.30: Foredrag ved Kokken på Kanten, Liselotte Kira Gregers Andersen: Fremtidens køkken

Kl. 15.00: Pause

Kl. 15.15: Film: Den største lille gård (The Biggest Little Farm, 2018)

Kl. 16.30: Vi serverer lidt lækkert at spise og drikke

Arrangør: Klima Favrskov og Hadsten Bio

Sted: Hadsten Bio, Nørregade 6, 8370 Hadsten

Tidspunkt: lørdag d. 26. marts kl. 14.00-ca. 17.00

Pris: 50 kr.

Tilmelding: Bestil dine billetter her

Hvordan vender vi naturens tilbagegang, og er det overhovedet nødvendigt?

Vi lever i en verden, hvor naturen er i tilbagegang, men som den eneste art, kan vi mennesker beslutte os for at gøre noget ved det, og det kræver ikke de store kræfter at skabe forandring. Men det kræver, at vi lægger arm med en af de stærkeste menneskelige kræfter: Vanen.

Med afsæt i sin barndom på en gård i Sønderjylland og sidenhen som bonde og familiefar på Kastaniegaarden, vil Frank Erichsen fortælle om vejen mod et Danmark, hvor naturen står stærkere. Fortællingen trækker tråde til Hjørring Kommune. Her har kommunen, sammen med Frank, igennem to år forsøgt at skabe mere plads til naturen ved at få så mange borgere som muligt til at tænke anderledes. Og resultatet var ikke til at tage fejl af.

Arrangør: Vilde Vissing, Vissing Menighedsråd og Hadsten Højskole

Sted: Hadsten Højskole. Østergade 49, 8370 Hadsten

Tidspunkt: mandag d. 28. marts kl. 19.00-21.00

Pris: Gratis – husk at bestille billetter!

 

Tilmelding: Bestil dine billetter her 

*Arrangementet er desværre aflyst pga. for få tilmeldinger*

Byggeriet står for op mod 40 % af verdens samlede CO2-udledning, og hvis vi i Danmark og Favrskov skal nå målet om at blive CO2-neutrale i 2050, skal byggeriet se en hel del anderledes ud til den tid. Så hvordan ser fremtidens bæredygtige byggeri ud? Det vil Gitte Gylling Hammershøj Olesen, markedsdirektør for grøn omstilling og bæredygtighed ved COWI Byggeri, gøre os klogere på.

Med afsæt i gode eksempler og erfaringer vil hun fortælle om, hvordan markedet ser ud lige nu og om udviklingen i den nationale lovgivning, som kommer til at forme bygge- og anlægsbranchen de kommende år.

Konsulentvirksomheden A-LEAF byder indenfor til en eftermiddag i byggeriets tegn, hvor de også vil give deres bud på, hvad der sker i markedet lige nu og hvordan de arbejder med fremtidens bæredygtige byggerier.

Arrangementet er for alle i bygge- og anlægsbranchen samt alle, der er interesserede i at blive klogere på fremtidens bæredygtige byggeri. Tilmelding er nødvendigt, da der er et begrænset antal pladser til arrangementet.

Der bliver serveret lidt lækkert at spise og drikke, derfor vil vi gerne vide, hvor mange der kommer. Tilmelding sker på mail til huf@a-leaf.dk senest d. 22. marts.

Arrangør: A-LEAF

Sted: Østergade 9, 8370 Hadsten

Tidspunkt: Tirsdag d. 29. marts kl. 15.00-17.00

Pris: Gratis

Tilmelding: Senest d. 22. marts på mail til huf@a-leaf.dk

Over hele landet skyder lokale energifællesskaber op. Fremtidens energiproduktion skal være vedvarende, og hvis vi ikke skal trække højspændingsledninger på tværs af landet, skal noget af energien produceres lokalt. Kom til info-aften og hør mere om, hvordan I kan gøre jeres lokalområde mere bæredygtigt med lokal energiproduktion.

På aftenen får vi besøg fra ”Sol over Brenderup”, hvor en landsby er gået sammen om at sætte et solcelleanlæg op. Du kan høre mere om deres projekt og stille spørgsmål.

Vi får også besøg af Kristian Borch, lektor ved Aalborg Universitet, som forsker i borgerdrevne energifællesskaber. Han deler ud af mange års erfaringer med organisering, etablering og meget andet.

Sidst, men ikke mindst kan du høre om mulighederne for at komme i gang med jeres eget lokale energiprojekt – der er både mulighed for at få støtte af arbejdsgruppen og blive klogere på, hvor man kan søge penge til opstart af projekter.

Program:

Kl. 19.00: Velkommen ved arbejdsgruppen og kort indlæg fra Dennis Jensen, Natur og Miljøchef, Favrskov Kommune

Kl. 19.15: Kristian Borch, lektor ved Aalborg Universitet: Hvordan kan lokal elproduktion være med til at løse klimakrisen?

Kl. 19.45: Pause – Kaffe og kage

Kl. 20.00: HC Jørgensen, Sol over Brenderup: Hvordan fik Brenderup sit eget solcelleanlæg i samarbejde med kommunen?

Kl. 20.30: Arbejdsgruppen fortæller om muligheder for støtte til at opstarte egne projekter. Efterfølgende er der åbent for spørgsmål og dialog med oplægsholderne.

Arrangør: Arbejdsgruppen for landsbyenergi – en gruppe af lokale ”energi-entusiaster”, der vil dele de gode eksempler på lokale energifællesskaber fra hele landet

Sted: Skjød Forsamlingshus, Bygaden 25, Skjød, 8450 Hammel

Tidspunkt: Onsdag d. 30. marts kl. 19.00-ca. 21.00

Pris: Gratis – husk tilmelding!

Tilmelding: Senest tirsdag d. 29. marts til Stine Lykke Holt på stlh@favrskov.dk

Står jeres virksomhed overfor certificeringer som næste skridt på den grønne rejse? Kom til fyraftensmøde hos Cube Design, som fortæller om deres erfaringer med at blive FSC- og EU-Blomst-certificeret. Cube Design viser rundt i produktionen og derefter er der en fælle snak om, hvordan man som virksomhed håndterer de stigende krav til dokumentation inden for bæredygtig produktion.

Arrangør: Cube Design

Sted: Vadstedvej 212, 8450 Hammel

Tidspunkt: Onsdag d. 30. marts kl. 15.00-16.30

Pris: Gratis – husk tilmelding!

Tilmelding: Senest mandag d. 28. marts til dsn@cube-design.dk

Flere og flere virksomheder får solceller på tagene og opstiller ladestandere til elbiler, så medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere kan køre grønt. Hvis du vil se hvordan det kan gøres, så kom med på virksomhedsbesøg hos HK Østjylland, som både har solceller og ladestandere.

Jesper Thorup, formand for HK Østjylland, byder velkommen og fortæller om HK Østjyllands grønne løsninger. Efterfølgende vil der være en rundvisning på området.

Arrangør: Frank Iversen

Sted: HK Østjylland, Sødalsparken 22, 8220 Brabrand

Tidspunkt: Torsdag d. 31. marts kl. 09.00- ca. 10.00

Pris: Gratis – husk tilmelding!

Tilmelding: Senest mandag d. 28. marts til Frank Iversen på hoelvej2@live.dk

Hvilken energioptimerende teknologi til bygninger produceres i Hinnerup, og hvilken rolle spiller den i den grønne omstilling?

Få svaret, når EC POWER A/S slår dørene op til vores produktion i forbindelse med Klimauger 2022.

EC POWER A/S udvikler og producerer mini-kraftvarmeanlæg, der producerer både elektricitet og varme til bygninger, f.eks. skoler og idrætshaller. Vi leverer anlæg til hele verden og er markedsledende indenfor vores segment. I Favrskov Kommune har vi bl.a. installeret anlæg på Hadbjerg Skole.

Et konstant forsknings- og udviklingsarbejde gør, at vi fremstiller en meget energieffektiv energiproduktionsløsning, der mindsker klimabelastningen. F.eks. kan vi udnytte gasser fra menneskelig aktivitet til at genere el og varme. Hvordan det hænger sammen, kan I høre mere om til Åbent Hus.

Kom frisk! Vi glæder os til at vise vores energioptimerende teknologi frem for alle interesserede.

Arrangør: EC POWER A/S

Sted: Samsøvej 25, 8382 Hinnerup

Tidspunkt: Torsdag d. 31. marts kl. 15.00-16.00

Pris: Gratis – husk tilmelding!

Tilmelding: Senest torsdag d. 24. marts til sales@ecpower.dk

Drømmer du at gøre din have mere vild, dyre- og insektvenlig? Om at tiltrække flere bier, sommerfugle, mariehøns og om at se og høre din have summe af liv? Så kom med her og lær på en aften, hvad du kan gøre for at nyttedyrene slår sig ned og yngler i din have. Og hvad du gør for at de trives godt i din have året rundt. Det handler nemlig om mere end blomsterfrø. Med en god viden om hvordan du bygger en have op med velvalgte planter, vand og levesteder kan du både få en have fuld af liv og en smuk have, der er til at holde i praksis.


Arrangør: Vilde Vissing, Vissing Menighedsråd og Vissing Borgerforening

Sted: Vissing Forsamlingshus

Tidspunkt: torsdag d. 31. marts kl. 19.00-21.00

Pris: Gratis – husk at bestille billetter!

Tilmelding: Bestil billetter her

I Voldby 22 km fra Aarhus er et nybygget bofællesskab på vej. Her har man unik mulighed for at blive én af 10 familier i et nyt bæredygtigt levefællesskab, i hjertet af Østjylland med ejerboliger, fælleshus og naturen lige ved fordøren.

I forbindelse med Klimaugerne i Favrskov holder Nellie og Lars oplæg om tankerne bag bofællesskabet, hvor bæredygtighed er tænkt ind på flere plan.

- Træhuse, der fra inderst til yderst er tænkt bæredygtige og sparer 20 ton CO2 sammenlignet med konventionelt byggeri

- Fælleshus, hvor der både er plads til fællesspisning, hjemmekontor og overnattende gæster

- Meget lave årlige udgifter til varme på forventet 3000,-

- Et indeklima i top med unikt ventilationssystem

Læs mere om projektet på www.soebakken.dk

Arrangør: Lars og Nellie Brøndum Veller

Sted: Viborgvej 104, 8450 Hammel. Vi starter i Voldby Forsamlingshus. Senere går vi en tur på marken og byggefeltet.

Tidspunkt: Lørdag d. 2. april kl. 13.00-15.00

Tilmelding: Du kan tilmelde dig her.

OBS: NYT TIDSPUNKT! På grund af stor interesse for arrangementet, har Johannes og Karen valgt også at holde foredrag og rundvisning kl. 14.00-16.00 (Formiddagen er fuldt booket). Tilmeld dig længere nede.

Går du med grønne byggedrømme? Eller er du nysgerrig på, hvordan et bæredygtigt hus kan se ud – både udvendigt og indvendigt? I Klimaugerne kan du komme på besøg hos Johannes og Karen i Vitten, som fortæller om, hvordan de har bygget deres bæredygtige træhus og hvorfor det er fremtidens byggemetode.

Der er mange ting, man skal tage højde for, hvis man gerne vil bygge et hus, der belaster planetens ressourcer mindst muligt. Bliv klogere på dampspærre og dampbremse, fugthåndtering, isoleringsmaterialer, ventilationsløsninger og meget, meget mere. Og se samtidig et træhus, der er træ hele vejen igennem.

Du kan læse mere om Johannes og Karens bæredygtige hus her:

I landsby ligger helt særligt træhus – så billigt kan det varmes op | TV2 ØSTJYLLAND (tv2ostjylland.dk)

Årlig varmeregning på 2500 kroner: Vinduerne leverer varmen i huset (lokalavisen.dk)

Arrangør: Johannes og Karen Damsgaard-Bruhn

Sted: Klapskovvej 2, Vitten, 8382 Hinnerup

Tidspunkt: Søndag d. 3. april kl. 10.00-12.00 og kl. 14.00-16.00

Pris: Gratis – husk at bestille billetter!

Tilmelding: Bestil billetter her

Favrskov Kommune får til efteråret den mest omfattende og ambitiøse klimaplan til dato. Med Klimaplan 2050 skal Favrskov Kommune blive CO2-neutral i 2050 og det kræver en lang række forskellige indsatser.

Denne aften kan du høre mere om de indsatser, der allerede er sat i søen og hvilken retning de kommende klimaindsatser skal gå i.

Favrskov Kommunes Natur og Miljøchef, Dennis Jensen, vil føre dig gennem aftenen, hvor du kan du blandt andet får svar på:

  • Hvad er DK2020 og hvad har det at gøre med Klimaplan 2050?
  • Hvor langt er Klimaplan 2050 og hvad skal der ske fremadrettet?
  • Hvilke greb arbejder Favrskov Kommune med indenfor klimaområdet?

Vi runder aftenen af med at tage en dialog om, hvordan du vil være med til at forme Klimaplan 2050 fremover.

Der bliver serveret kaffe, te og kage.

Arrangør: Favrskov Kommune

Sted: Uhre-salen, Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Tidspunkt: Mandag d. 4. april kl. 19.00-21.00

Pris: Gratis – husk tilmelding

Tilmelding: Senest fredag d. 1. april til Stine Lykke Holt på stlh@favrskov.dk

*Arrangementet er desværre aflyst på grund af for få tilmeldinger*

Bliver du helt forpustet når du hører ordene greenwashing, greenhushing, CO2-neutral og andre buzzwords inden for bæredygtighed? I Klimaugerne kan du blive klogere på, hvordan din klimakommunikation matcher virksomhedens handlinger og strategi. Green Survey er specialiserede i miljøberegninger og klimadokumentation - og hjælper virksomheder med at dokumentere og kommunikere deres grønne rejse.

Til fyraftensmøde hos kontorfællesskabet Hjulfabrikken i Hadsten, stiller konsulentvirksomheden Green Survey skarpt på den gode klimakommunikation anno 2022. Her vil du opnå større forståelse for god klimakommunikation igennem håndgribelige værktøjer, råd, informationer og do’s and don’ts.

Der er et begrænset antal pladser, så sørg for at købe billetter i god tid.

Arrangør: Hjulfabrikken

Sted: Gl. Sellingvej 1K, 1. sal, 8370 Hadsten

Tidspunkt: tirsdag d. 5. april kl. 15.30-17.00

Pris: Gratis – Husk at bestille billetter!

Tilmelding: Bestil dine billetter her

Cyklistforbundet i Favrskov og Skjød borger- og idrætsforening inviterer til dialogmøde med to oplægsholdere:

Søren Gade, formand for teknik- og miljøudvalget, vil fortælle om den gældende cykelstiplan og principperne og økonomien bag. Han vil også komme ind på cyklens rolle i klimaplanen samt supercykelstier og forsøgene med el-cykler.

Jens Peter Hansen, landsformand for Cyklistforbundet, vil bidrage med et indlæg om cyklismens klimapotentiale og de afledte sundhedseffekter i en kommune som Favrskov.

Efterfølgende er der mulighed for debat.

Der serveres kaffe, te og kage.

Arrangør: Cyklistforbundet i Favrskov og Skjød borger- og idrætsforening

Sted: Skjød Forsamlingshus, Bygaden 25, Skjød, 8450 Hammel

Tidspunkt: Tirsdag d. 5. april kl. 19.30

Pris: Gratis

Tilmelding: Bare duk op!

Vil du vide mere om solceller og batteriløsninger? MyEnergy leverer og monterer solcelleanlæg til typehusfirmaer, og vi slår dørene op i Klimaugerne og deler ud af vores viden om, hvad der er de bedste løsninger på markedet lige nu.

MyEnergy handler ikke med private, men efter en snak med os, er du godt klædt på til at efterspørge de bedste løsninger til netop dit byggeprojekt - uanset om det er til eksisterende huse eller nybyggeri!

Vi fortæller, viser rundt og giver lidt lækkert at spise og drikke. Tilmeld jer på support@myenergy.dk, så vi ikke bestiller for meget eller for lidt.

Arrangør: MyEnergy

Sted: Skovtjørnevej 5, 8870 Langå

Tidspunkt: Onsdag d. 6. april kl. 15.00-18.00

Pris: Gratis – husk tilmelding!

Tilmelding: Senest fredag d. 1. april på mail til support@myenergy.dk

Klimauger 2022 slutter med et brag af en koncert med tre Favrskov-kor:

  • Kreaktiv (Hinnerup)
  • Hadsten Blandede Kor
  • Hadsten Sangforening

Korene har forberedt en klima-inspireret koncert og vil under kyndig ledelse af Vibeke Hansen sætte et smukt punktum for Klimauger 2022.

Sangkonkurrence

Digt en klimasang til en velkendt melodi fra Højskolesangbogen. Send dit forslag til hwkolff@gmail.com senest d. 30. marts. Vindersangen fremføres af korene på aftenen og der er en lille klimapræmie.

Vi runder aftenen af med kaffe, te, øl og sodavand.

Arrangør: Willie Kolff og Vibeke Hansen

Sted: Store Sal, InSide, Dalvej 2, 8450 Hammel

Tidspunkt: Torsdag d. 7. april kl. 19.30-20.30

Pris: Gratis

Tilmelding: Bare duk op!