Praktikken giver god mening

07.12.2021
Unge ekspedient i butik
To ekspedienter står i en butik

16-årige Sarah Eldrup og Lucas Steffensen går i 10. klasse og har været i 12 dages praktik, som giver et godt indblik i det virkelige liv, siger de.

Sarah Eldrup, der er fra Anbæk og går på Skovvangskolen i Hammel, er i fuld gang med at sandblæse nogle rustne bildele ved Foldby Autoteknik Hammel, hvor værkstedsleder Morten Dam-Christoffersen har sagt ja til at have hende i praktik i 12 dage fordelt ud på fem uger.
- Jeg har faktisk aldrig været glad for at gå i skole og er nok også skoletræt, men jeg valgte 10. klasse, fordi jeg har brug for et år, hvor jeg både kan lære noget og samtidig finde ud af, hvad jeg egentlig vil. Jeg troede, at jeg havde en plan klar med HF, ambulanceredder og senere ind til politiet, men lige nu har jeg ingen plan. Jeg ved, at det skal være noget med hænderne. Det har været fedt at være ude i praktik, for det er en mulighed for at prøve noget af, før jeg starter på en uddannelse, lyder det fra Sarah, der siger, at hun har benzin i blodet og kalder sig selv en drenge-pige:
- Men jeg bliver nok ikke mekaniker alligevel. Jeg har aftalt med mine forældre, at jeg efter 10. klasse skal have et sabbatår, hvor jeg kan tjene nogle penge og blive klogere på, hvad jeg så skal.

Morten Dam-Christoffersen har længe mærket, at det er svært at finde uddannede mekanikere til værkstedet.
- Håndværksfagene er blevet set ned på i alt for lang tid, og det tager tid at ændre på det, så derfor mangler vi folk. Jeg siger ja til at tage praktikanter i håb om, at det kan inspirere nogle af de unge til at give sig i kast med faget. Og det er et fag, hvor det ikke bare handler om at blive beskidt. Du skal eksempelvis også være god til engelsk, have mod på teknikken og vide en masse om strøm, siger Morten Dam-Christoffersen.

Hos Jysk i Hadsten vil butikschef Svenne Olsen også gerne give en praktikant chancen for at få et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i butik.
- Praktikanterne hos os har lange dage og får reelle opgaver, for de skal have et realistisk billede af jobbet. Og viser de noget, så giver vi noget. Med Lucas er det gået over al forventning, og han har nu fået en fritidsjob hos os, lyder det fra Svenne Olsen.

Lucas hedder Steffensen til efternavn, er 16 år og gå i 10. klasse på Hadsten Skole.
- Jeg er glad for, at jeg valgte 10. klasse, da jeg har gode lærere, bliver bedre i engelsk og matematik, og vi hygger os sammen. Jeg prøver at koncentrere mig mere og ved, at jeg skal bruge tiden godt, så jeg kan finde ud af, hvad jeg vil. Lige nu tror jeg, at jeg gerne vil være tømrer, så jeg vil på Den Jyske Håndværkerskole, fortæller Lucas i en pause fra butiksjobbet.

Derfor ved han også allerede, at det næste praktikophold til januar skal være hos en tømrer. Han er glad for praktikken, da han lærer en masse af det.
- Svenne stoler på mig, og jeg får et større ansvar. Det kan jeg godt lide. Jeg vil gerne hjælpe kunderne, så de finder det, de leder efter. Det giver gode samtaler, og jeg lærer meget af det, understreger Lucas.

Fakta:

Eleverne i 10. klasse på Hadsten Skole og Skovvangskolen i Hammel kommer i efteråret og januar/februar i længere afklaringsforløb på ungdomsuddannelserne eller ud i praktikforløb.

Det hele er afsluttet inden 1. marts, hvor eleverne skal have valgt en ungdomsuddannelse på optagelse.dk

Læs mere om 10. klasse i Favrskov Kommune

Pige arbejder med en bil på et bilværksted
Elev og mester i bilværkstedet