Alle ved, at bevægelse og et fysisk aktivt fritidsliv i seniorlivet er sundt, men nogle gange kan det være svært at finde frem til den rette aktivitet, eller måske er der brug for lidt inspiration for at finde lige nøjagtig det, der giver glæde og bevægelse i hverdagen. 

Vi er så heldige, at der i Favrskov Kommune er et hav af gode tilbud, hvor der udover motionen også er fokus på fællesskab, samvær og mental sundhed. Her på siden samler vi nogle artikler om noget af det, der foregår i Favrskov. Det bliver ikke en udtømmende oversigt over alt det, der foregår for seniorer, men det bliver nogle artikler, der forhåbentlig kan inspirere andre til at få sved på panden. 

På Favrskov Idrætssamvirkes hjemmeside finder du en oversigt over mange af idrætsforeningerne i Favrskov - så kan du undersøge, om din lokale forening også har tilbud til seniorer.

God fornøjelse derude!

Seniordamer svømmer og laver vandgymnastik i Tungelundbadet.

Motion, hygge og snak i vandet

I Tungelundbadet i Thorsø er der i  skolernes sommerferie seniorsvømning tre dage om ugen. To af deltagerne er Gerda Kovdal og Kirsten Rasmussen, der gerne går, cykler, svømmer – og snakker.

Læs mere om seniorsvømning i Thorsø
En gruppe kvinder spiller padel hos Padelmaster i Hadsten.

Padel giver sved på panden og socialt samvær

Hver tirsdag formiddag mødes en stor flok seniorer for at spille padel og tage en snak efterfølgende. Adgangsbilletten er et medlemskab af ÆldreSagen. Spillet passer bare godt til os seniorer, siger tovholder Lis Bisgaard.

Læs om padel i Hadsten
Krolf

- Vi skal selv gøre noget for sagen

To gange om ugen står den på krolf og hyggeligt samvær for 60+ på den grønne bane på Mosevej i Hammel. Lene Skouborg er en af dem, og hendes mand Børge er også en aktiv deltager. Vi må selv gøre en indsats for det, vi godt kan lide, lyder det fra Lene.

Læs om senioraktiviteter i Hammel
Et særligt spilsystem sørger for, at seniorspillerne i HOG tennis spiller mod hinanden på kryds og tværs.

- Vi er et aktiv for klubben

Motion, sammenhold og hygge. Det er den langtidsholdbare opskrift på at spille tennis som 60+ i HOG Tennis i Hinnerup. Hvis du kan holde på en ketcher, så er du velkommen, lyder det fra nogle af de aktive seniorer.

Læs om senioraktiviteter i Hinnerup
tæppecurling

- Det giver sved på panden, og så er det sjovt

Hver torsdag indtager seniorerne Ulstrup Hallerne kl. 10-12, og så bliver der altså gået til den, så sveden springer. Men der bliver også grinet, snakket og spillet seriøs tæppecurling. Og bagefter er der kaffe og boller.

Læs her om senior-aktiviteter i Ulstrup
Senioridræt i Rønbæk Idrætscenter

Seniorer har fokus på sundhed, styrke, fællesskab og glæde

Mandag formiddag er der tæt pakket på halgulvet i Rønbæk Idrætscenter, hvor HOG Senioridræt har gang i et stort gymnastikhold. Det er bare ét af tilbuddene til seniorerne, der selv sørger for ekstra aktiviteter, for det glade fællesskab står højt på prioriteringslisten.

Læs om HOG Senioridræt i Hinnerup
Hadsten Vandregruppe i Frijsenborgskoven.

- Vi snakker så godt, når vi går tur sammen

Hadsten Vandregruppe er et uformelt fællesskab, hvor der er fokus på motion, naturoplevelser og det sociale i at være sammen. 

Læs om Hadsten Vandregruppe

Inspiration til at skabe tilbud for seniorer

Hvis I i klubberne går med planer om at sætte gang i tilbud for seniorer, er her inspiration til opmærksomhedspunkter til aktiviteterne:

Skab gode og klare rammer for aktiviteterne

Det skal være overskueligt og nemt for deltagerne at vide, hvor og hvornår de skal møde op. I forbindelse med selve planlægningen af aktiviteten er det vigtigt at lave aftaler om, hvem der står for at styre selve aktiviteten, og hvem der står for alt det praktiske.

Det skal være let at deltage

Skab muligheder for at deltage på flere niveauer og gør aktiviteten fleksibel, så man ikke nødvendigvis skal møde op hver gang, men kan deltage, når det passer i kalenderen. Man kan også gøre sig overvejelser om, hvorvidt aktiviteten skal være kontingentfri det første år, eller er det bedre med et godt opstartstilbud. Stil skarpt på målgruppen og gør plads til forskellige aldersgrupper og forudsætninger for at deltage.

Husk alt det udenom aktiviteterne og undervurdér ikke det sociale aspekt

Design aktiviteter, der gør det sjovt at deltage og skab en tryg atmosfære for nye deltagere, så de får lyst til at komme igen. Skab rum til, at deltagerne kan snakke og hygge sig med hinanden undervejs og undervurdér ikke værdien af at drikke en kop kaffe, spise rundstykker, madpakker eller noget helt fjerde, når aktiviteten er slut.

Skab rammer for fællesskaber, der kan vokse

Man kommer på grund af aktiviteten, men bliver på grund af fællesskabet. Byd nye ansigter velkommen og invitér ind i fællesskabet, så man har lyst til at komme igen. Sørg for at være synlige værter, så man ved, hvem man kan spørge.

Skab synlighed om aktiviteten

Markedsfør jeres aktivitet. Brug forskellige kanaler såsom sociale medier, lokalaviser og opslagstavler til at informere, fortælle de gode historier og danne netværk. Sørg for at finde de informationskanaler, som virker for deltagerne.

Opmærksomhedspunkterne er udviklet af deltagere fra en workshop om aktive seniorer i Favrskov Kommune.

Kompas

Socialkompas

Socialkompas er en online platform, der giver overblik over gratis og åbne sociale tilbud for borgere i Favrskov Kommune. Det er eksempelvis kommunale tilbud, som er åbne for alle og foreningstilbud på det frivillige sociale område.

Gå til socialkompas.dk