Gerda og Kirsten sætter pris på motion, hygge og snak
Blæsten er frisk denne juliformiddag i Tungelundbadet i Thorsø. Alligevel pibler det frem med aktive seniordamer, der er klar på en tur i vandet. To af dem er Gerda Kovdal og Kirsten Rasmussen, der gerne går, cykler, svømmer – og snakker.
I skolernes sommerferie står den på seniorsvømning kl. 10-12 i Tungelundbadet i Thorsø tre dage om ugen. Og for det meste dukker 78-årige Gerda Kovdal og 80-årige Kirsten Rasmussen op. Vandet er 29 grader og spabadet 36 grader, så det er på alle måder en rar omgang.
- Der er også et koldvandsbad, men der er altså grænser for, hvad vi hopper i, siger Kirsten med et stort smil.
Færre skavanker i vandet
Og lige nu sætter helbredet en grænse for, hvad de to kan være med til. Kirsten er opereret for grå stær, så hun må vente med en tur i vandet, mens Gerda er klar til en svømmetur efter en blodprop i benet.
- Jeg var 25 år, da jeg fik den første blodprop i benet, og jeg fik at vide, at bevægelse og specielt svømning var godt for at modvirke flere blodpropper. Så jeg har svømmet siden, men jeg bliver aldrig en god svømmer, lyder det fra Gerda.
Lokalt spreder de budskabet om svømningen, der bliver efterfulgt af en tår kaffe og en snak.
- Selvfølgelig handler det om, at vi skal bevæge os, fordi det er godt for os. Vi kan også meget mere i vandet, da vores eventuelle skavanker ikke betyder så meget i vandet. Og samtidig er det hyggeligt at mødes, fordi vi snakker sammen og vender stort og småt. Bagefter bliver vi så lidt trætte, må vi indrømme, siger Gerda og Kirsten.
Føler sig heldig
Gennem årene har de været gode til at finde på forskellige aktiviteter. Siden 1992 har de været på cykeltur en uges tid sammen med to andre damer.
- Vores mænd er måske ikke til så meget natur som os. Og vi kan godt lide tempoet, for når du cykler, så kan du nå at nyde landskabet og stoppe op, hvis du gerne vil det, forklarer Kirsten.
En af cykelveninderne døde desværre for nogle år siden, så nu er de tre tilbage.
- Vi er jo nået i den alder, at folk falder fra, og corona har også gjort sit indhug i deltagerantal flere steder. Vi havde egentlig en plan om, at cykelturen i år skulle gå til Silkeborg. Vi må se, om vi når det, siger de begge.
Den fem kilometer lange gåtur skal Kirsten gerne nå flere morgener om ugen. Det er fra kl. 6.30, og nogle gange har hun følgeskab af andre, og nogle gange tager hun den selv.
- Det er en fantastisk måde at se byen vågne på, og jeg føler mig heldig, at jeg har mulighed for at opleve det. Det handler jo om at tilpasse aktiviteterne til det, man kan, understreger Kirsten.
- Og man bliver også bare glad af at gå en tur, og hvis man er sammen med andre, så kan man også lige klare verdenssituationen og andre småproblemer, siger Gerda, inden hun klæder om og går i vandet for både at svømme og lave lidt vandgymnastik.
Hyggeligt samvær
Gerda når lige at hilse på sin mand, der er en af de mange frivillige hjælpere i Tungelundbadet. Han står for at slå græsset, og i det hele taget er det tydeligt at se, at de frivillige også holder af stedet, så det bliver passet og plejet.
Livet igennem har Gerda og Kirsten været aktive og fundet på mange forskellige aktiviteter, både sammen og hver for sig.
- Det begyndte med, at vores børn spillede håndbold og så sad vi der i hallen. Så fandt vi på vores cykelture og gåture. Og vi har lavet alt fra blomsterbinding og broderi til stenslibning, patchwork og strikketøj. Fælles for det hele er, at det er hyggeligt, og at vi laver noget sammen, fastslår Kirsten, og det kan Gerda i vandet godt nikke ja til.
Fakta om Tungelundbadet:
Badets sæson strækker sig fra medio maj til sidste søndag i august. På den korte sæson når cirka 10.000 gæster at besøge friluftsbadet.
Åbningstiden er mandag–fredag kl. 15-18, lørdag-søndag kl. 12-18 og i skolernes sommerferie alle dage kl. 12-18.
En stor gruppe af frivillige kræfter er med til at holde Tungelundbadet i den bedste form, og det var blandt andet med til, at Tungelundbadet i 2022 vandt: Scandinavian Business Awards 2022, Best Swimming Pool Facility – Central Denmark.