Ny ældrelov
Hvad betyder den nye ældrelov for dig?
Ældreloven er den nye lov for ældrepleje og omsorg, som beskriver de lovgivningsmæssige rammer for fremtidens ældrepleje med afsæt i tre bærende værdier:
- Den ældres selvbestemmelse
- Tillid til medarbejdere og den borgernære ledelse
- Et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.
Ældreloven omfatter borgere, som har nået folkepensionsalderen, og som har behov for pleje og omsorg til varetagelsen af den daglige livsførelse på grund af nedsat funktionsevne, der er opstået i forbindelse med borgerens aldring.
Loven omfatter også borgere under folkepensionsalderen, når det efter en samlet vurdering af borgerens livssituation vurderes, at behovet for pleje og omsorg til varetagelse af den daglige livsførelse svarer til det behov, som ældre borgere, der har nået folkepensionsalderen, kan have.
Helhedspleje
Med ældreloven indføres helhedspleje som indebærer, at hjælpen og plejen skal tilbydes som et sammenhængende pleje- og omsorgsforløb, hvor forløbet er tilpasset efter borgerens aktuelle behov. Helhedspleje omfatter personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp samt vedligeholdende genoptræning, som ikke sker i tilknytning til en sygehusindlæggelse. Fra 2027 bliver sygeplejen også en del af helhedsplejen.
Alle forløb skal gives med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. Hvert forløb tildeles ud fra, hvad den enkelte borger vurderes at have behov for. Det vil konkret betyde, at det samme forløb kan indeholde forskellige indsatser.
Helhedspleje indebærer, at hjælpen i pleje- og omsorgsforløbene skal kunne leveres af én og samme leverandør. Private leverandører skal derfor på lige fod med de kommunale leverandører fra 1. juli 2025 kunne levere praktisk hjælp, personlig pleje og vedligeholdende genoptræning.

Visitationsprocessen
Visitationsprocessen gennemgår de samme processer, som foretages i dag. Ændringen ved indførelse af pleje- og omsorgsforløb består i, at visitator tildeler borgeren et forløb, som hjemmeplejen konkret skal aftale udmøntningen af i dialog med borgeren og evt. pårørende.
Med den nuværende ordning visiteres borgeren til konkrete enkeltydelser.


Faglige metoder til afklaring og vurdering
Når en borger henvender sig med behov for hjælp, skal der foretages en individuel vurdering af borgerens ressourcer og behov. Til denne vurdering anvendes Funktionsevnevurdering og Skrøbelighedsscore som faglige metoder.
Den samlede vurdering foretages af visitationen med baggrund i dialogen med borgeren og den samlede faglige vurdering af borgerens funktionsniveau. Visitation tildeler herefter et pleje- og omsorgsforløb til den enkelte borger.
Model for pleje- og omsorgsforløb
På oversigten nedenfor vises en visuel oversigt af forløbene. Modellen er opbygget med en trinvis stigning, hvor behov for støtte er mindst ved første forløb (forløb 1.a) og størst ved det sidste (forløb 4.b). Derudover er der et plejecenterforløb, der tildeles borgere med behov for at være på plejecenter.

Forløb 1.a tildeles borgere, der udelukkende har behov for hjælp til rengøring. De øvrige forløb indeholder alle mulighed for at modtage hjælp til personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp samt vedligeholdende genoptræning.
Det er kompleksiteten af den tildelte støtte, som danner baggrund for valg af det enkelte pleje- og omsorgsforløb. Idet forløbene kan indeholde flere forskellige indsatser indenfor praktisk hjælp, personlig pleje og vedligeholdende genoptræning beror valg af forløb på en faglig vurdering af den enkelte borgers behov. Dermed kan det være vanskeligt at definere præcist på forhånd, hvad de enkelte forløb indeholder.
Klippekort fastholdes som en selvstændig ordning. Hvis en borger er i målgruppen til klippekort vil der fortsat kunne gøres brug af dette som vanligt.
Byrådet godkendte model for pleje- og omsorgsforløb 29. april 2025
Kontakt
Telefontid
Mandag til fredag: kl. 9.00-15.00
Kl. 9-11 træffes sagsbehandlere indenfor områderne: Hjemmehjælp, hjælpemidler, træning, kørselsordninger, plejeboliger og ældreboliger
Personlig træffetid efter aftale.
Udskrivningstelefon for hospitaler
Tlf. 89 64 23 77
Mandag til fredag kl. 9.00-14.00