Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er råd og vejledning om børn og unges ressourcer, vanskeligheder og behov
PPR står for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og er et tilbud til skoler, daginstitutioner, forældre og børn om rådgivning og vejledning.
Tilbuddet vedrører de børn og unge, som ikke trives eller udvikler sig som forventet. Det kan være tale- og sprogvanskeligheder, indlæring i skolen eller vanskeligheder i forhold til barnet selv, omgivelser i institution, skole eller familie.
Henvendelse til PPR kan ske gennem skole, daginstitution eller direkte til Børn og Kultur. Som udgangspunkt foregår PPRs rådgivning altid ind i samarbejdet mellem barnets forældre og den skole/institution, som barnet er tilknyttet.

Bedre trivsel i hverdagen
Med en fælles indsats understøtter PPR mulighederne for, at barnet får en bedre trivsel i skolen og mulighed for at udnytte sine ressourcer bedst muligt.
Det er målet, at lærere, pædagoger og forældre får bedre forståelse for barnets vanskeligheder. Det giver flere muligheder for at støtte barnet.
PPR har til opgave at:
- Styrke dagtilbud og skolers arbejde med at skabe inkluderende (lærings)fællesskaber
- Understøtte forældrenes muligheder for at skabe de bedste rammer for deres børn, i samarbejde med skole eller institution.
Det sker ved at:
- yde rådgivning, vejledning, supervision og anden konsultativ bistand til barnets/den unges forældre og de involverede fagpersoner
- udarbejde faglige udredninger (Pædagogiske Psykologiske Vurderinger) så skole/institution og forældre har et fælles sagligt grundlag at træffe beslutninger om barnet ud fra.
- undervise og vejlede om børn med specifikke sproglige vanskeligheder
- varetage forskellige gruppeforløb målrettet forældre og børn/unge.
Hvem er vi i PPR?
I PPR har vi flere forskellige faggrupper, blandt andet:
- Psykologer
- Tale-høre-lærere
- Fysioterapeuter
- Specialpædagogiske vejledere
- Konsulenter.
Skoler og daginstitutioner har fast tilknyttet én psykolog og én tale-høre-lærer. De arbejder tværfagligt og altid i tæt samarbejde med forældre. PPR arbejder under folkeskoleloven og dagtilbudsloven.
Mere om PPR
Som forælder eller professionel kan man være bekymret for et barns udvikling og trivsel.
Inden PPR bliver inddraget, skal dagtilbuddet eller hjemmet på forhånd have arbejdet med udfordringen, eventuelt med inddragelse af interne ressourcepersoner i dagtilbuddet/skolen.
PPR inddrages først, når det i fællesskab mellem forældre, det pædagogiske personale og dagtilbuddets ledelse vurderes, at der er behov for ekstern bistand vedrørende barnets samlede trivsel og udvikling.
Ønsker du som forælder anonym rådgivning – det vil sige uden at oplyse dit eller barnets navn eller institution - er du velkommen til at kontakte Åben Anonym Rådgivning.
Du kan ringe alle onsdage kl. 15 – 17 (uden for skolernes ferie) på 89 64 34 50. Her kan du få op til tre samtaler.
Henvendelse til PPR kan ske gennem skole, daginstitution eller direkte til Børn og Kultur.

Psykologhjælp 15-25 årige
Favrskov Kommune tilbyder op til fem samtaler med en psykolog.
Psykologhjælpen er anonym, og psykologen har tavshedspligt, hvilket betyder, at det, som den unge fortæller, ikke formidles videre, medmindre det er aftalt med den unge selv.

Hjælp til ordblinde grundskoleelever
Hvis I som forældre er bekymrede for, om jeres barn kan være ordblind, eller I er bekymrede for, om jeres ordblinde barn får den rette undervisning og støtte, bør I dele jeres bekymring med skolen. Bekymringer og eventuel kritik bør rettes så direkte og konstruktivt som muligt.
I kontakter elevens dansklærer, som følger og evaluerer elevernes læse- og skriveudvikling. I kan kontakte skolens leder, hvis I, efter dialogen med elevens lærer, fortsat er bekymret for indsatsen omkring jeres barn.

MestringsKompasset - lær om det positive forældreskab
Forældre til børn 2-12 år kan deltage i tre gratis temaeftermiddage.
Her giver to psykologer og en familiebehandler forskellige oplæg om, hvordan I som forældre kan forstå og håndtere jeres families udfordringer og vilkår og sætte fokus på det positive forældreskab og børnenes kompetencer.
MestringsKompasset er for forældre til børn med funktionsnedsættelse - eksempelvis autisme, ADHD, epilepsi eller en erhvervet hjerneskade - eller et barn, der er i udredning, men endnu ikke har fået en eventuel diagnose.
I 2023 er der seminar på følgende datoer: 30. marts, 13. april, 27. april - alle dage 15.30-17.30 i Kulturhuset Inside i Hammel i Fællessalen.
Tid og sted annonceres også på Favrskov Kommunes Facebookside, her på favrskov.dk og via institutionerne og skolerne.

Åben Anonym Rådgivning
Ønsker du som forælder anonym rådgivning – det vil sige uden at oplyse dit eller barnets navn eller institution - er du velkommen til at kontakte Åben Anonym Rådgivning.
Du kan ringe alle onsdage kl. 15 – 17 (uden for skolernes ferie) på 89 64 34 50. Her kan du få op til tre samtaler.
Kontakt Børn og Kultur
Børn og Kultur
Danstrupvej 4
Hvorslev
8860 Ulstrup
Tlf. 89 64 10 10
boernogkultur@favrskov.dk
Skriv sikkert og krypteret til Børn og Kultur fra din digitale postkasse