Børn og unge i psykisk mistrivsel

Nyt lettere behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel og begyndende symptomer på psykisk lidelse

Folketinget har i maj 2024 vedtaget, at alle kommuner i Danmark skal etablere et udrednings- og behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel med begyndende symptomer på psykisk lidelse. 

Tilbuddet starter gradvist op i 2024-25, hvor tilbuddet bliver klar til at tage imod børn og unge med forskellige behandlingsbehov. 

Tilbuddet er gratis, og børn, unge og forældre med bopæl i Favrskov Kommune kan fra 1. november 2024 henvende sig uden henvisning.

 Læs mere om folketingets behandling af loven her

Trist pige

Information om tilbuddet

Målgruppen for tilbuddet er børn og unge i skolealderen til og med 17 år, som oplever psykisk mistrivsel og begyndende symptomer på psykisk lidelse.

Det kan for eksempel komme til udtryk ved bekymringer, tristhed, nedsat energi, ændret adfærd, kropslige reaktioner, dårlig søvn, uro og koncentrationsbesvær.

Formålet med tilbuddet er at sikre, at børn og unge får hurtig og ensartet adgang til behandling, inden den psykiske mistrivsel forværres, uanset hvilken del af landet børnene/de unge bor i.

Hvis du er forælder til et barn, som oplever psykisk mistrivsel og har begyndende symptomer på psykisk lidelse, eller hvis du er ung over 15 år og oplever psykisk mistrivsel og har begyndende symptomer på psykisk lidelse, kan du henvende dig ved at udfylde kontaktformularen her: https://selvbetjening.egki.dk/710/710-14082412491706

Når du har indsendt kontaktformularen, ringer en børne- og ungerådgiver til dig indenfor 14 dage. Børne- og ungerådgiveren vurderer, om barnet/den unge er i målgruppen for tilbuddet, eller om der er behov for vejledning om andre muligheder for støtte. 

Hvis barnet/den unge er i målgruppen for tilbuddet, inviterer vi barnet/den unge (og forældre hvis barnet/den unge er under 15 år) til en screeningssamtale indenfor 14 dage efter forsamtalen. Formålet med screeningsamtalen er at vurdere, hvilken slags tilbud der kan være relevant for barnet/den unge.

Efter screeningssamtalen sætter vi et behandlingsforløb i gang, hvis kommunen har et relevant tilbud. 

Screeningssamtalen kan også resultere i, at der henvises til andre indsatser eller til Børne- og Ungdomspsykiatrien i tilfælde, hvor der er grundlag for henvisning.

Forløb kan altså være forskellige afhængigt af den individuelle problematik.

Grafik beskriver forløb fra forsamtale til screeningssamtale, behandlingsforløb og afslutning

Vi forventer:

  1. At barnet/den unge er i skolealderen, 5-17 år og oplever psykisk mistrivsel og begyndende symptomer på psykisk lidelse
  2. At barn og forældre eller ung kan deltage i sessionerne i tidsrummet kl. 8-17 i en periode der varer 3-6 måneder
  3. At deltagerne er motiverede og villige til at ændre på den nuværende situation
  4. At deltagerne selv kan transportere sig til behandlingsstedet i Hammel eller Hadsten (der er ingen befordringsgodtgørelse)  
  5. At deltagerne kan indgå i gruppeaktiviteter 
  6. At deltagerne kan gennemføre hjemmearbejde mellem sessionerne

Fra 1. november 2024 har tilbuddet mulighed for at starte følgende behandlingsforløb for børn og unge i Favrskov Kommune: 

  1. Forældrekurset Invest In Play (IIP) til forældre med børn i alderen 5-12 år med ADHD eller lignende adfærd (kræver ikke en diagnose). Læs mere om Invest in Play her 
  2. Angstgrupper for børn og unge i alderen 5-17 år. Læs mere om angstgrupper her
  3. Gratis psykologhjælp til 15-25-årige Læs mere om psykologhjælp her

Der vil løbende blive tilføjet flere behandlingsmuligheder i takt med at tilbuddet udvides.

Du kan læse mere om andre muligheder for hjælp her

Børnehænder i voksenhænder

Få hjælp og gode råd til pårørende

På Region Midtjyllands hjemmeside kan du som pårørende få viden og gode råd. På flere af siderne er der videoer, der forklarer, hvad du kan gøre som pårørende til en person med en psykisk sygdom.

Læs mere på Region Midtjyllands hjemmeside for pårørende

Har du spørgsmål til etableringen af det nye tilbud?

Har du spørgsmål til etableringen af tilbuddet, er du velkommen til at skrive til Børn og Kultur att. ”PPR angående lettere behandling” på [email protected].

Der arbejdes aktuelt på en nærmere afklaring af den langsigtede etablering i samarbejde med KL, Region Midtjylland og relevante styrelser.