Dekorativt element

Klimauger 2023

Program

+ Fold alle ud
- Fold alle ind

Kom til en herlig klimadag for hele familien på Hammel Genbrugsplads lørdag d. 15. april!

Dagen bliver fyldt med aktiviteter om genbrug, sortering, affald og den klimavenlige have.

De mindste kan være med til at bygge fuglehuse, lave flagguirlander af emballage og lege med Små Klimamonstre, mens de voksne kan blive klogere på den nye affaldssortering og den klimavenlige have. Favrskov Forsyning svarer på spørgsmål om alt fra skrald til sortering og du kan hente inspiration til, hvordan du kan lave en klimaindsats hjemme i din egen have med blandt andet kvashegn, selvforsyning og den rette håndtering af haveaffald.

Og hvis du alligevel har taget dit ødelagte strygejern med for at aflevere på genbrugspladsen, så kan du svinge forbi Repair Café InSides pop-up. Her sidder de glade fixere klar til at gøre deres bedste for at give nyt liv til gamle sager.

Oplev bland andet:

  • Byg fuglehuse – Danmarks Naturfredningsforening Favrskov
  • Spil og lege for børn – Små Klimamonstre
  • Inspiration til en klimavenlig have – Arne Bay Madsen, Mia Stochholm og Per Kring
  • Workshop for børn: Fra affald til flagguirlander – Maja Germundsson, Hammel Billedskole
  • Pop-up reparationscafé – Repair Café InSide
  • Den nye affaldssortering – Favrskov Forsyning

Tidspunkt: Lørdag 15. april kl. 10.00 - 14.00

Sted: Hammel Genbrugsplads, Italiensvej 1, 8450 Hammel

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Favrskov Forsyning, Danmarks Naturfredningsforening Favrskov, Hammel Billedskole, Praktisk Økologi, Arne Bay Madsen, Per Kring, Klima Favrskov

Søndag 16/4 kan du komme til elbiltræf hos Rødkjær Biler i Hammel.

Er du elbilist er du velkommen til træf med din elbil, hvor du så kan få en snak med andre elbilister.

Hvis du overvejer elbil er du også meget velkommen til at komme til træffet og spørge både nye og erfarne elbilister til råds om hverdagen med elbil.

Samtidigt holder Rødkjær Biler åbent om søndagen, og her har man mange forskellige elbiler til salg. Så man vil også kunne se på elbil og evt. komme ud og prøve en tur. 

Tidspunkt: Søndag 16. april kl. 11.00 -1 4.00

Sted: Rødkjær Biler, Hollandsvej 3, 8450 Hammel

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: FDEL (Forenede Danske Elbilister)

Hvordan ser fremtidens energisystem ud, når der skal være strøm til både private, industri og transport? Elektrificering er på dagsordenen i mange sektorer, så produktionen af grøn energi skal stige markant de kommende år.

Foredraget er for alle, der er nysgerrige på, hvordan fremtidens energi skal sammensættes, og der vil være rigeligt plads til spørgsmål – både fra alment interesserede og de mere fagligt nørdede.

Torben Christensen arbejder ved GreenLab Skive og har mange års erfaring indenfor vedvarende energiproduktion, sektorkobling, industrielle symbioser og Power-to-X.

Tidspunkt: Mandag 17. april kl. 19.00 - ca. 20.30

Sted: Uhre-salen, Hinnerup Bibliotek

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Torben Christensen, Automation Manager ved GreenLab Skive, Byrådsmedlem (B)

Vil du gøre en klimaforskel – også når du tager på ferie? Og drømmer du om at tage med toget ud i Europa? Men er du usikker på hvad der kan lade sig gøre, og hvilke udfordringer der er? Eller måske har du selv nogle oplevelser og erfaringer du kan fortælle videre?

Så kom til erfaringsudveksling hos bofællesskabet Overdrevet i Hinnerup.

På mødet vil Heidbra Jonsdottir indlede med sine erfaringer om at tage med interrail mod syd, og Peder Meyhoff vil fortælle om at tage mod nord. Og så er ordet frit. Hvilke oplevelser har du haft på Europas jernbaner? Hvilke udfordringer har du mødt? Og hvordan fik du dem løst?

Når mødet er slut, er vi forhåbentligt alle blevet lidt klogere på at tage med interrail, og alle er blevet lidt mere trygge ved at tage toget rundt på de europæiske jernbaner. Samt blevet introduceret til nogle af de hjælpemuligheder der findes.

Tidspunkt: Mandag 17. april kl. 19.30 - ca. 21.00

Sted: Overdrevets fælleshus, Overdrevet 1, 8382 Hinnerup

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Danmarks Naturfredningsforening Favrskov og Bofællesskabet Overdrev

Kom på besøg i en klimavenlig have og find ud af, hvordan en ganske almindelig parcelhushave kan være med til at gøre din hverdag mere grøn – på flere måder!

Vi får en rundtur i haven hos Per og Lotte, som fortæller om, hvordan de arbejder med bæredygtighed, selvforsyning og biodiversitet – og hvordan man med mindre tiltag faktisk kan gøre en relativ stor ændring til gavn for naturen herunder biodiversiteten. Deltagerne kan så spørge ind, hvis der er noget, der specielt interesserer dem.

Tidspunkt: Tirsdag 18. april kl. 15.30 - 17.00

Sted: Sallvej 118, 8450 Hammel

Tilmelding: Ring til Eva Graabek på 86468032

Arrangør: Per Kring, Lotte Børresen og Eva Graabek, Laurbjerg-Værum-Ørum Pastorat

Forud for foredraget med Morten D. D. Hansen er der mulighed for at deltage i fællesspisning kl. 18.15 i spisesalen hos Hadsten Højskole sammen med højskolens elever. På menuen er klimavenlig aftensmad og hyggesnak om bordene.

Der er plads til 50 spisende gæster og du kan tilmelde dig på nedenstående link. Det er ikke nødvendigt at deltage i foredraget for at deltage i spisningen.

Tidspunkt: Tirsdag 18. april kl. 18.15 - 19.00

Sted: Hadsten Højskole, Østergade 49, 8370 Hadsten

Tilmelding: Klik her

Arrangør: Hadsten Højskole

Er det for sent – eller kan vi stadig nå at gøre noget for vores klima, natur og bevare vores biodiversitet? Mød Morten D.D. i et spændende multimedieforedrag og bliv klogere på klimaets og naturens sande tilstand.

Morten D. D. er uddannet biolog, ansat ved Naturhistorisk Museum i Aarhus og kendt fra bl.a. TV. Han har i mange år, med sin aldrig svigtende begejstring, været en populær formidler af den danske natur i radio og på fjernsyn. I dette foredrag vil Morten D. D. fortælle om klimaets og naturens sande tilstand, der ikke er verdens mest opløftende historie.

Morten D.D. udgav i 2022 ”Insekternes bog”, som er meget anbefalingsværdig. Han har deltaget i flere tv-programmer.

Forud for foredraget med Morten D. D. Hansen er der mulighed for at deltage i fællesspisning kl. 18.15 i spisesalen hos Hadsten Højskole sammen med højskolens elever. På menuen er klimavenlig aftensmad og hyggesnak om bordene.

Der er plads til 50 spisende gæster (først til mølle) og pris pr. deltager vil fremgå ved tilmelding (maks. 50 kr.).  Det er ikke nødvendigt at deltage i foredraget for at deltage i spisningen.

Tidspunkt: Tirsdag 18. april kl. 19.00 - ca. 21.00

Sted: Hadsten Højskole, Østergade 49, 8370 Hadsten

Tilmelding: Klik her

Arrangør: Vilde Vissing, Hadsten Højskole og Vissing Menighedsråd

Hvis Favrskov Kommune skal nå målet om at blive CO2-neutral i 2050, skal energiproduktionen i kommunen blive mere bæredygtig – og her er solcelleanlæg i det åbne land en af de muligheder, som byrådet har prioriteret i Klimaplan 2050.

Onsdag 19. april kan du komme med på rundvisning ved solcelleanlægget ved Voldby sammen med Plan- og Landdistriktsudvalget og Bæredygtighedsudvalget. Bagefter er der oplæg og dialog om, hvordan vedvarende energi skal bidrage til målene i Klimaplan 2050.

Vi mødes ved vindmølle nummer to efter Viborgvej 43 og efter rundvisningen mødes vi i Voldby Forsamlingshus, hvor der vil være oplæg og dialog.

Sted: Viborgvej 43, Voldby (ved vindmølle nummer to) og efterfølgende Voldby Forsamlingshus

Tidspunkt: Onsdag 19. april kl. 16.30 - 18.30

Sted: Viborgvej 43, Voldby og efterfølgende Voldby Forsamlingshus

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Favrskov Kommune

En have kan være en klimabelastning eller være en del af at løse de klimaudfordringer, som vi står overfor. I vores have forsøger vi at være en del af løsningen.

Om du ønsker en smuk prydhave, en frodig selvforsyningshave eller bare en nem have, så kan din have også være en del af løsningen på klimaudfordringerne. I vores selvforsyningshave er bæredygtighed og cirkulære tankegange gennemgående elementer.

Jeg vil fortælle om, hvordan vi i praksis arbejder med klimaudfordringerne både i vores permahave, i køkkenhaven og i blomsterhaven. Så man let kan gå i gang med, at udvikle en mere klimavenlig have, hvor biodiversitet tænkes ind på forskellige måder. Der er inspiration til både dem som vil rigtig meget og dem som vil mindre

Tidspunkt: Onsdag 19. april kl. 19.00 - ca. 20.15

Sted: InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Per Kring, Den bæredygtige vej, Danmarks Naturfredningsforening Favrskov

De færreste tænker måske på kirker og kirkegårde, når de tænker på grøn omstilling. Men der er også grønne ildsjæle i Favrskovs sogne og i 2020 udgav Favrskov Provsti en klimarapport, der skal hjælpe de bæredygtige tiltag på vej.

På Søften Kirkegård har de i årevis arbejdet med klima og biodiversitet, hvilket blandt andet gør dem selvforsynende med pynt til kirken. Torsdag d. 20. april kan du komme med på rundvisning på kirkegården, hvor graver Frank Kirchwehm-Jensen vil fortælle om de forskellige måder, de arbejder med bæredygtighed på i hverdagen.

Tidspunkt: Torsdag 20. april kl. 10.30 - 11.30

Sted: Søften Kirkegård, Skolevej 16, Søften, 8382 Hinnerup

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Eva Graabek, Laurbjerg-Værum-Ørum Pastorat

Bliv din egen producent af dele af din husstands varme og elforbrug baseret på sol, vind og energibesparelse.

Vi var bange dengang under energikrisen i 1972-’74, og det er vi nu igen. Dengang handlede det om at blive uafhængige af kul og olie fra Saudi Arabien i 1970’erne og i dag af den russiske gas.

Jane Kruse vil gennemgå alle teknologierne der i eget hus eller i et landsbyfællesskab kan ændre brug af fossile brændstoffer. 

Nordisk Folkecenter er placeret i Thy, har 14 ansatte og arbejder sammen med de mindre virksomheder, de har ofte de nye ideer: nyt koncept for bølgeenergi, husstandsmøller, hybridanlæg med sol og vind og andre teknologier, som ingeniører og studerende fra hele verden kommer for at blive klogere på. Og vi skal huske energibesparelse.

Tidspunkt: Torsdag 20. april kl. 19.00 - ca. 21.30

Sted: InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Torkil Forman, Udvikling af Landboliv og Danmarks Naturfredningsforening Favrskov

Virksomheder af alle størrelser skal indenfor de næste år have den grønne omstilling helt ind i maskinrummet, hvis de fortsat skal være konkurrencedygtige.

På dette fyraftensmøde vil der være fokus på, hvordan cirkulær økonomi kan være en gevinst på både den grønne og den finansielle bundlinje samt hvordan man kommunikerer sine grønne tiltag rigtigt.

Cirkulær økonomi og forretningsmodeller

Lotte Frank Kirkegaard, Chief Sustainability Officer, EnergySolution. 

Der kommer stadigt mere fokus på cirkulær økonomi og cirkulære forretningsmodeller – også i Danmark. Regeringen har udarbejdet en national strategi for cirkulær økonomi, en national strategi for bæredygtigt byggeri (inkl. cirkulær økonomi) og der er stadigt stigende krav fra EU.

Til første oplæg får du en introduktion til cirkulær økonomi, cirkulære forretningsmodeller og flere bud på, hvordan cirkulær økonomi kan skabe værdi for jeres forretning. Vi tager også en dialog om, hvordan I kan komme i gang.

Den gode klimakommunikation – do’s and dont’s

Ingeborg Steffensen, Partner og adm. direktør, Green Survey

Til det andet oplæg kan du blive klogere på, hvordan man navigerer i markedsføringen af sine grønne tiltag. Hvornår må en virksomhed kalde sig ”bæredygtig” og hvornår er produkter ”grønne”?

Konsulentvirksomheden Green Survey stiller skarpt på den gode klimakommunikation anno 2023 og hvordan din klimakommunikation matcher virksomhedens handlinger og strategi. På dette fyraftensmøde vil du opnå større forståelse for god klimakommunikation igennem håndgribelige værktøjer, råd, informationer og do’s and don’ts.

Green Survey er specialiserede i miljøberegninger og klimadokumentation - og hjælper virksomheder med at dokumentere og kommunikere deres grønne rejse.

Tidspunkt: Mandag 24. april kl. 15.30-18.00

Sted: Følger – Wavin, Wavinvej 1 i Hammel

Læs mere og tilmeld dig her: Fyraftensmøde: Cirkulær økonomi og den gode kommunikation - Favrskov Erhverv

Arrangør: Favrskov Erhverv, Klima Favrskov

Mød biolog Anne Eskildsen, og bliv inspireret til, hvordan du kan bidrage til en vildere natur. Målrettede indsatser for biodiversiteten kan have meget markante positive afledte effekter for både klima og miljø.

Anne Eskildsen er biodiversitetsekspert, og arbejder i dag som selvstændig naturrådgiver, hvor hun blandt andet hjælper virksomheder og private lodsejere til at skabe bedre forhold for biodiversiteten. I sin fritid eksperimenterer hun med små-skala rewilding på sin egen ejendom i Odder.

Til aftenens foredrag vil Anne fortælle om, hvordan man som almindelig borger kan bidrage til at skabe mere vild natur i Danmark: Du vil for eksempel lære, hvordan du aflæser landskabet (eller din have!) til at finde de steder, der har størst værdi for biodiversiteten – og hvilke værktøjer du kan bruge, hvis du vil gøre naturen omkring dig vildere og mere mangfoldig. Endelig vil Anne fortælle om sine egne erfaringer med rewilding på lille skala, og hvordan hun omdannede en kedelig græsmark til en orkidéeng på bare 3 år. Foredraget vil gøre os klogere på forholdet mellem klima og biodiversitet.

Tidspunkt: Tirsdag 25. april kl. 19.00 - 20.30

Sted: Vissing Forsamlingshus, Vissingvej 20, 8370 Hadsten

Tilmelding: Klik her

Arrangør: Vilde Vissing, Vissing Menighedsråd og Vissing Borgerforening

Som forbruger er der mange måder at leve mere klimavenligt på – blandt andet er produktionen af nyt tøj en stor post på klimabudgettet. Til dette foredrag kan du blive inspireret til at tænke i andre baner når Stine Højland fra ATTER fortæller om hendes egen rejse mod et mere bæredygtigt tøjforbrug:

”ATTER opstod, da jeg besluttede mig for ikke længere at ville købe nyproduceret tøj. Det har medført nye erfaringer, ændrede vaner og et liv som selvstændig. I får denne aften historien om ATTER og den grønne vision den bygger på. Til foredraget vil jeg dele mine tanker om tøjindustrien og modebranchen og hvordan jeg fandt glæde i, at gribe syning og kreativitet anderledes an. Jeg vil dele fif, gode råd og egne udfordringer og svare på spørgsmål om alt fra iværksætteri, tendenser og zig-zag”.

Se mere på @atter.wearyourlinen på instagram eller på www.atter.dk

Tidspunkt: Følger

Sted: Café Snakbar, Hadsten

Tilmelding: Følger – følg gerne med på Klima Favrskovs facebookside

Arrangør: Favrskov Bibliotekerne

Fremtidens energiproduktion kan se ud på flere måder, og særligt solceller er på alles læber lige for tiden.

På denne aften i Granslev stiller Finn Sandholm fra MyEnergy skarpt på mulighederne og udfordringerne for privatpersoners produktion af strøm.

Der bliver serveret kaffe og kage og være god plads til spørgsmål til en lokal ekspert på området.

Tidspunkt: 27. april kl. 19.00 - ca. 21.00

Sted: Granslev Forsamlingshus, Granslevbyvej 13, 8870 Langå

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: Henning Wehner, Granslev Forsamlingshus

Klimauger 2023 rundes af på smukkeste vis i Haldum Kirke, hvor KreAktiv Kor vil fremføre en koncert med temaer fra klima og natur. Der vil både være korsang og fællessang, hvor gæsterne inviteres med til at fremføre sangene. Undervejs vil der også blive læst højt fra litterære værker, der henter inspiration fra klima og naturen.

KreAktiv kor donerer desuden 10 kr. pr. gæst til Coop Folkeskove, så tag hele familien med og gør noget godt for klimaet!

Der vil være et let traktement efter koncerten.

Tidspunkt: Torsdag 27. april kl. 19.30 - ca. 21.00

Sted: Haldum Kirke, Haldumvej 11, Haldum, 8382 Hinnerup

Tilmelding: Bare duk op!

Arrangør: KreAktiv Kor

Har du spørgsmål til programmet for Klimauger 2023?

Kontakt projektleder Stine Lykke Holt

stlh@favrskov.dk 

Mobil: 23 43 10 19