Banebørster

1993-94, bronze, Hadsten Station, Østergade 2.

Kunstner: Gudrun Steen-Andersen, Aarhus, f. 1950. Uddannet på Det kgl. Danske Kunstakademi i København. Har udført flere offentlige udsmykninger, bl.a. ’Vokseværk’ ved Musikhuset i Aarhus, 1989

Stationsbyen Hadsten opstod omkring stationen og den østjyske længdebane, der blev indviet den 2. september 1862 af Frederik 7. og Grevinde Danner. 

De ’høje herrer’, der stod bag projektet, blev rost og hædret, mens de, der til en ringe løn og under kummerlige forhold udførte det hårde arbejde ved banen, kun fik ringe opmærksomhed.!

Idéen om at opføre et monument til ære for banebørsterne opstod, da Hadsten i 1991 skulle finde et navn til et af de nye IC3-tog. En lokal borger, Ella Krogsgaard Hansen, og hendes mand, Poul Bildsøe Hansen, kom på, at det kunne hedde ’Banebørsten’: ”Det var jo banebørsterne, der med deres hårde slid var de egentlige grundlæggere af Hadsten by i 1862. Uden deres indsats, ingen jernbane,” udtalte hun til den lokale avis. 

Toget blev i stedet opkaldt efter en lokal læge, Dr. Larsen, men tanken om at hædre banebørsterne havde bidt sig fast hos Ella Krogsgaard Hansen, som foreslog, at man rejste et monument for dem i stedet. 

Banebørster - skulptur ved stationen i Hadsten

Ella Krogsgaard Hansen og Poul Bildsøe Hansen tog initiativ til en komité, der stod for planlægningen, og et større arbejde med indsamling af midler gik i gang. 

Billedhugger Gudrun Steen-Andersen fik opgaven. Hendes værk havde en samlet pris på 300.000 kr., DSB og Hadsten Kommune skød hver især 100.000 kr. i projektet, og de resterende 100.000 kr. kom fra en række lokale sponsorer og firmaer.

Skulpturen viser to banebørsters slidsomme arbejde med at lægge sveller og skinner på den nye jernbane. De to mænd er udført i naturlig størrelse og er placeret på gamle DSB-skinner.
Den ene mand står foroverbøjet, i færd med at hamre skinnen fast på svellen, den anden står med et brækjern. Gudrun Steen-Andersen formede banebørsterne på sit værksted i Aarhus, en afstøbning blev herefter sendt til Italien, hvor skulpturen blev støbt i bronze. 

Tyve år efter indvielsen blev Banebørsterne udsat for hærværk. En tidlig morgen i september 2014 blev den ene mand brækket af og efterladt få meter fra skulpturen. Hans brækjern var knækket over, og det samme var stålspiret i hans fod. Banebørsten blev sendt til reparation i Italien.