Hinneruptårnet
2006, kobber/bronze, Storegade
Kunstner: Hein Heinsen, f. 1935. København. Billedhugger og tidligere professor ved Kunstakademiet i København. Hein Heinsen har siden midten af 1980'erne primært arbejdet med bronzeskulpturer og større udsmykningsprojekter.
Billedkunstner Hein Heinsen blev valgt til opgaven, da byrådet i den daværende Hinnerup Kommune ønskede at berige byen med et markant kunstværk - et værk, som både skulle være et vartegn for byen og en markering af byen som stationsby.
Den 4. september 1862 kunne rejsende for første gang stige på toget i Hinnerup, som dermed fik ny status af stationsby. Netop denne dato er vigtig for Hein Heinsens ’Hinneruptårnet’, der blev indviet i 2006.
Det ti meter høje tårn er udført i kobber, og de rene flader gennemskæres af et skråt hul et stykke oppe. Skulpturen og hullets placering sikrer, at byens fødselsdag markeres hvert år den 4. september - hvis solen vel at mærke er fremme. For den dag skinner solens stråler klarest og mest direkte gennem hullet i tårnet og rammer en oval bronzeplade i brolægningen ved siden af.
På pladen står der: ”Her rammer solens stråler den 4. september kl. halv tre (sommertid). På denne dag i 1862 begyndte den ordinære togdrift, og Hinnerup blev til.”
Ved foden af skulpturen er der en lav platform, hvorpå der står et stort æg i bronze.
Skulpturen kostede knap tre millioner kroner, hvoraf en stor del gik til materialer: Der blev brugt omkring seks tons rustfri stål og syv tons kobber til tårn og platform, og det store bronze-æg vejer ca. 100 kg.
I forbindelse med indvielsen fortalte Hein Heinsen, at han havde valgt et højt tårn, fordi byen ikke har en kirke og har brug for et pejlingsmærke og samlingspunkt. Han understregede også, at værket er robust og lavet af materialer, som tåler at blive rørt ved: Ifølge kunstneren vil skulpturen uden problemer kunne stå de næste 1000 år!