Hjortespringvandet

1991, støbejern/granit, Smedens Have, Torvegade

Kunstner: Erik Heide, f. 1934. Mors. Billedhugger. Heide har udført en lang række udsmykningsopgaver i danske byer. Han er desuden kendt for sine mange kirkeudsmykninger.

Vandkunsten blev sat op i forbindelse med et byfornyelsesprojekt. Her væltede man en bygning, der tidligere var en smedje, for i stedet at lave et rekreativt område, ’Smedens have’. En komité stod for at vælge et kunstværk til torvet, og valget faldt på billedhugger Erik Heides ’Hjortespringvandet’.

Hævet på en høj søjle, knejser en flot kronhjort på et cirkelformet plateau. Det er omkranset af skov i form af træer, hvis kroner hænger sammen, og fra en bølgende underside strømmer vand ned i et bassin.

Værket tager udgangspunkt i Hammels gamle byvåben, der også rummer en kronhjort - symbolet på de mange krondyr, rå- og sika-vildt, som findes i Frijsenborgskovene. Heide har holdt sig tæt til byvåbnets motiv: Hjorten indtager samme position, træerne imiterer byvåbnets bøgetræer og synlige rødder, og det strømmende vand ses som bølgende blåt nederst i byvåbnet.

Til indvielsen havde den lokale karosserifabrik VOKA fremstillet en meget stor saks, som amtsborgmester Ib Frederiksen og borgmester Niels-Erik Nielsen brugte til at klippe båndet over. Saksen, som var over tre meter lang, kom i Guinness Rekordbog som Verdens største saks - der kunne klippe.

Hjortespringvandet i Hammel