Ikaros

2016, bronze, Præstegårdsskoven i Røgen.

Kunstner: Valdemar Foersom Hegndal (1916-2002), billedhugger. Udviklede i 60’erne et forfinet formsprog med yndefulde, langstrakte lemmer.

Den to meter høje skulptur i Præstegårdsskoven i Røgen er en kopi af billedhugger Valdemar Foersom Hegndals figur, ’Ikaros’, fra 1960. Den er skænket til byen af hans søn, Lars Hegndal, der selv bor i Røgen.

Ikaros-skulpturen var oprindelig udført i gips og plastilina, men på initiativ af en gruppe borgere blev den støbt i bronze og opstillet i Præstegårdsskoven i 2016.

Samtidig lavede landsbyens børn og voksne en cirka 40 små bronzeskulpturer, der fabulerer over Ikarosmyten - myten om Ikaros, der på vinger flygter fra kong Minos med sin far Daidalos. Faren har konstrueret vingerne af fjer og bivoks, og da Ikaros overmodigt svinger sig så højt op i luften, at han kommer for tæt på solen, smelter voksen, og han styrter i havet.

De små skulpturer blev placeret på skulpturens fundament.

Oprindelig var planen, at borgerne skulle støbe figurerer af gamle dørhåndtag, men det blev i stedet besluttet at samle og sælge dørhåndtag og andet gammelt metal til en skrothandler. For pengene købte man kobber og tin, som blev brugt til at støbe de små bronzefigurer med hjælp fra støber Yacouba Touré fra Burkina Faso.

’Ikaros’ står som et symbol på fællesskabet i landsbyen. Den er placeret tæt på Frode Steinickes kunsttrappe fra 2015, ’Modus Vivendi’, som var en del af kunstprojektet ’Kunsten ud i landsbyerne’. 

Ikaros - kunstværk i Røgen
Ikaros - kunstværk i Røgen