Karpacz-stenen

1996, vandkunst, rosenkvarts/granit, Torvegade 7
Kunstner: ukendt. Gave fra venskabsbyen Karpacz i Polen.

I 1992 blev Hammel og den polske by Karpacz venskabsbyer. Der blev oprettet en venskabsforening, som blandt andet arrangerede årlige ture mellem de to byer. 

I forbindelse med et polsk besøg opstod ideen om at forære Hammel en bjergsten i rosenkvarts fra Karpacz. Den omkring et halvt ton tunge sten blev afhentet og opstillet ved rådhuset i Hammel. Den blev opsat på en granitsøjle som et springvand, hvor vand kan risle ned ad stenen.  

I sommeren 1996 blev der afholdt en festlig indvielse. Repræsentanter fra Karpacz deltog, byens borgmester stod for selve afsløringen, og efterfølgende var der underholdning i Smedens Have.    

Også Karpacz fik en gave: I maj 2001 havde Hammel Kommune en stor sten med til Karpacz i anledning af 10 års venskab. Stenen var fundet på en mark ved Farre og blev udhugget af den lokale murer og stenhugger Preben Christensen. Motivet symboliserer venskab mellem de to byer, og stenen står ved indgangen til byens bibliotek. 

I maj 2002 blev Niels Erik Nielsen, der stoppede som borgmester det år, udnævnt til ’Æresborger af byen Karpacz’.  

Der bestod i flere år et godt samarbejde med de to kommuner. I forbindelse med kommunalreformen indstillede Favrskov Kommune samarbejdet med Karpacz.

Vandkunsten står i dag uden vand.