Liggende kalv

Ågade, opsat i 2007 til minde om slagtermester Niels Hansen og hans efterkommere. 

Kunstner ikke oplyst

Den ’Liggende kalv’ er et familiemindesmærke for Slagtermester Niels Hansen, som etablerede slagterforretning og kreaturhandel i 1907 i Østergade og som havde indhegning til kreaturer i det, der i dag er Lilleåparken.  

Niels Hansen kom til Hadsten i 1906, hvor han i første omgang hjalp sin bror, der havde etableret slagtehus lidt uden for byen. Som selvstændig i 1907 lejede Niels Hansen sig ind i den nyopførte ejendom Østergade 23. Forretningen gik godt og et par år efter, i 1910, flyttede slagtermesteren længere hen ad gaden, til nummer 9, hvor han byggede til et par gange og havde eget slagtehus. 

Niels Hansens datter, Hedvig, blev gift med Knud Petersen, og de overtog forretningen i 1951. I 1976 gik ejendommen videre til deres søn og svigerdatter, Gregers og Helga Petersen. Parret ombyggede forretningen til Restaurant Høker-Hjørnet.

Ejendommen på Østergade blev revet ned midt i 1980’erne i forbindelse med etablering af Hadsten Centret. Gregers Petersen var med i initiativgruppen bag projektet, og har selv arbejdet som slagtermester i centrets supermarked. I dag rummer centret et sundhedshus. 

Gregers Petersen er initiativtager til mindesmærket, der er placeret ved Ågade, som i sin tid var en grøft mellem Niels Hansens have og hans marker med kreaturer.

Gregers Petersen har boet i byen hele sit liv. Han har været initiativtager til og stået bag en lang række lokale aktiviteter og projekter. Blandt andet Hadstens første erhvervsråd,  Østjysk Iværksætter Center, Modelbane Europa, Favrskov Revyen, Stones by the River. Han har også siddet i Hadsten Byråd 1988-96.

Kunstværket Liggende Kalv i Hadsten