Lynet, ildtræerne og engen

Lysinstallationer, 2017 

Kunstner: Jette Hye Jin Mortensen, f. 1980 i Korea, bor og arbejder i København. Uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi.

De tre værker ’Engen’, ’Lynet i søen’ og ’Ildtræerne’ er en del af projektet ’Lyskunst i Thorsø’, som opstod på initiativ af Thorsø Borger- og Håndværkerforening. Statens Kunstfond støttede projektet med 750.000 kroner, og Favrskov Kommune bidrog med 400.000 kroner.

Statens Kunstfond inviterede i 2016 professionelle kunstnere til at byde ind på opgaven. En styregruppe udvalgte herefter tre kunstnere til en skitsekonkurrence, og det endelige valg af kunstner blev taget af byens borgere ved en afstemning.

Visionen bag projektet i Thorsø var at skabe en lokalt forankret kunstopgave, der kunne vise nye veje for lyskunst i det offentlige rum.

Valget faldt på Jette Hye Jin Mortensens tredelte lysprojekt, ’Engen’, ’Lynet i søen’ og ’Ildtræerne’.  De tre lyskunstinstallationer er placeret forskellige steder i Thorsø: Ved Thorsø Pavillonen midt i byen, ved søen og Kærlighedsstien.

Kunstneren fortæller: ’De tre værker er tænkt som en cyklus mellem fortid-nutid-fremtid og mellem foranderlige udtryk, der binder tre generationer sammen: alderdom, voksenliv og barndom. Projektets design er konceptuelt og en tredelt proces mellem naturens sprog, borgernes valg og mine ideer som kunstner.” 

Engen

Engen, afsluttet i 2017. Cementsokkel med en ’eng’ af tørrede, vilde planter, indstøbt i epoxy. Står på plænen ved Thorsø Pavillon.

Projektet blev lavet i samarbejde med borgerne i Thorsø, der sammen med kunstneren og en guide indsamlede en masse vilde planter og blomster i lokalområdet. En del af dem blev presset og tørret gennem flere måneder, derefter fik de airbrush for at bevare farven og til sidst støbt i tynde lag epoxy. Engen belyses nedefra af LED-lys. Ideen er, at den 10 meter lange bænk med lyser op kl. 17 hver eftermiddag for at signalere, at arbejdsdagen er slut. 

Engen - en lysbænk i Thorsø

Lynet i søen

Lynet i søen, afsluttet i 2017, egetræ, dækket af glasfiber og malet med fluorescerende pigment. Står ved søen og stien.

Bynavnet Thorsø er en reference til nordisk mytologi og tordenguden Thor.  ’Lynet i søen’ består af et massivt egetræ, beklædt med glasfiber. I dagslys ser træet hvidt ud, det læner sig lidt ud over søen og spejler sig. Om aftenen skaber et blåt fluorescerende pigment et subtilt lys, og træformen bliver til et blåt lyn i det mørke vand. 

Lynet i søen - træ i Thorsø - kunstværk

Ildtræerne

Ildtræerne, afsluttet 2018, kobber og messing, printede solceller. Står langs Kærlighedsstien. Ildtræerne består af tre »drømmefangere« i kobber og messing. De er beklædt med tynde printede og laserudskårne solceller, der har form som egeblade. Tanken var, at solcellerne i dagtimerne indfanger solens energi og afgiver den i aftentimerne i form af et lysglimt.
Efter få år måtte lyset slukkes, teknologien var forældet, og det var ikke længere var muligt at servicere og reparere værket. Men de tre ildtræer er blevet stående som skulpturelle drømmefangere. 

Ildtræer - kunst i Thorsø