Uglen

1996, eg/kobber, Torvegade 11, Hammel
Kunstner: Niels Rahbæk, f. 1958. Ærø. Arbejder med forskellige typer kunstnerisk udsmykning.

Ideen til ’Uglen’ kom fra daværende redaktør ved lokalavisen ’Se & Køb’, Hans Henrik Laugesen. 

Skulpturen skulle stå på den store parkeringsplads ved Torvegade 11, og der blev indgået aftale om, at Se & Køb skulle afholde udgifterne til ’Uglen’, mens kommunen stod for udgifterne til selve pladsen og bænke.

Billedkunstner Niels Rahbæk, som dengang boede i Aarhus, fik opgaven. Han fik frie hænder, men lyttede til et ønske om, at pladsen skulle have en ugle. Bevæbnet med motorsav og med en egestamme fra Frijsenborgskoven som udgangspunkt formede han ’Uglen’ i løbet af to uger. Det foregik på pladsen, og mange kiggede forbi for at følge processen. Uglens fjer blev beklædt med tynde kobberplader.

At det netop er en ugle, er ikke tilfældigt: Uglen er et symbol for Hammel by. 
’Hammeluglerne’ boede på byens kirkegård i 1950’erne, og det skete flere gange, at de gik til angreb på folk, der færdedes på kirkegården. Det gik blandt andet ud over en redaktør på Aarhus Stiftstidende, der skrev om det i avisen. 

Historien bredte sig til hele landet, og også udlandet hørte om de aggressive Hammelugler. De blev sågar omtalt i ’Det Bedste’, den danske udgave af det amerikanske månedsblad ’Reader’s Digest’ i 1953. Det lykkedes dog at få uglerne væk fra kirkegårdens trætoppe ved at fylde cement i deres redehuller. 

I mange år var uglen byens vartegn. Hammel Handel bruger uglen i sit logo - en mere fredelig en af slagsen -  og de blå spejdere i Hammel og omegn hedder ’Hammeluglerne’.