Strategi og handleplan for  Favrskov Kommunes biblioteker og kulturhuse 2024-2026

Strategi og handleplan er godkendt i Kultur- og Fritidsudvalget 8. april 2024

Strategi:

Biblioteker og kulturhuse understøtter og fremmer læring, demokrati, kulturel dannelse og fællesskab for alle borgere. Vi er et lokalt samlingspunkt, der skaber rum for fordybelse og udvider horisonten i borgernes hverdag i Favrskov Kommune.

Kultur- og Fritidsudvalget har i sin kulturstrategi udpeget 3 temaer for det strategiske arbejde på kulturområdet, som vi vil arbejde med i vores handleplan, nemlig:

  • Kultur, der understøtter dannelse og demokratiforståelse
  • Kultur, der understøtter inkluderende fællesskaber, leg og læring
  • Kultur, der understøtter aktive frivillige og foreninger

Det gør Favrskov Bibliotekerne ved at tilbyde følgende kerneydelser der:

  • Understøtter læseglæde, læring og demokratisk dannelse
  • Tilbyder kulturelle oplevelser og litteratur til alle borgere
  • Understøtter fællesskaber og dialog.

Herved understøtter vi Favrskov Kommunes vision om at være et godt sted at arbejde, bo og leve.

Handleplan 2024-2026

I hjertet af vores eksistens stråler alsidighed og åbenhed. Vi understøtter læring, demokrati, kulturel dannelse og fællesskab, og derved skaber vi noget betydningsfuldt for borgere i Favrskov Kommune. Vi er vedkommende, og vores imødekommende natur danner rammen om et uforpligtende mødested med plads til alle. Biblioteker og kulturhuse arbejder for det gode og bæredygtige liv i Favrskov ved at tilbyde oplysning, viden og fællesskaber til kommunens borgere.

Vi vil være et rart sted at være, hvor kvalitet, nærvær og en bæredygtig tilgang er varemærket i vores aktiviteter. Vi er et sted drevet af rigtige mennesker, der med brede kompetencer og engagement i lokalsamfundet skaber samhørighed og tager socialt ansvar. I dag benytter næsten halvdelen af kommunens borgere biblioteker og kulturhuse, og det er vores ambition, at endnu flere vil få glæde af vores tilbud. Vi vil opleves som let tilgængelige, og vores nærhed til lokalsamfundet giver os mulighed for at omfavne alle aldre.

I nedenstående indsatsområder ønsker vi at bidrage til FN’s 2030 mål ved at have fokus på social bæredygtighed. Vi vil bidrage til at mindske uligheden i  samfundet ved at sikre, at alle børn og voksne tilbydes lige muligheder for adgang til – og glæde ved læsning og litteratur. Desuden ønsker vi, at flere borgere føler sig inddraget i den offentlige samtale og har en rolle i håndteringen af samtidens udfordringer. Vi vil desuden byde ind i trivselsdagsordnen ved at styrke fællesskaber på tværs af kommunen og dermed være med til at forebygge ensomhed.

Indsatsområde 1: Læseglæde hos børn, unge og voksne

Litteratur er en vigtig del af alle menneskers dannelse. Flere undersøgelser viser, at empatien øges, og den generelle evne og lyst til læring styrkes ved lystlæsning. Vi faciliterer menneskers møde med både skøn- og faglitteratur i alle aldre og understøtter glæden
ved at læse i alle livets faser. Vi har særligt fokus på at nå nye målgrupper med vores formidling.

Det gør vi ved at:

Understøtte børns fritidslæsning, så de kan blive gode læsere

Vi ønsker at styrke grundlaget for læselyst hos børnene. Derfor arbejder vi for et styrket samarbejde med skole- og daginstitutioner i en fælles indsats omkring læseglæde. Vi skal opleves som let tilgængelige for børnefamilier, skoler, daginstitutioner og dagplejen o have tilbud, der kan stimulere til mere læsning for børn i alle aldre.

Fremme litteraturformidling for nye brugergrupper

Den gode læseoplevelse stimulerer sanserne og er uafhængig af biblioteksrummet. Vi arbejder med metoden stedsspecifik læsning for at vise, at læsning kan foregå mange steder og på mange forskellige måder. Vi vil forsøge at møde nye brugergrupper, som ikke kommer på biblioteket, ved at tage læseoplevelsen ud af biblioteksrummet og ved at formidle forskellige former for litteratur på nye måder.

børn læser

Indsatsområde 2: Demokratisk deltagelse og dialog

Biblioteket er for alle borgere og står for valid og nuanceret information. Vi skaber rum for demokratiske samtaler ved at styrke den kildekritiske evne. Den offentlige debat er i stigende grad præget af mis- og desinformation, og biblioteket understøtter den livslange læring ved at facilitere den gode dialog, som kvalificerer og giver mulighed for at åbne hinandens verdner.

Det gør vi ved at:

Understøtte aktivt medborgerskab:

Vi ønsker at understøtte bibliotekets rolle som demokratisk platform ved at tilbyde borgerne litteratur, aktiviteter og udstillinger, der formidler aktuelle samfundsproblemstillinger som fx klimakrisen eller andre aktuelle dagsordner. Borgerne skal opleve, at biblioteket udvider deres viden og understøtter deres handlekompetence som aktive og oplyste medborgere.

Styrke den demokratiske samtale:

Vi ønsker at kvalificere borgernes kritiske tænkning og oplysning. Det gør vi ved at tilbyde kvalificeret vidensformidling og facilitere samtaler mellem borgerne, hvor samtalen har til formål at åbne forståelsen og nuancere debatten.

Have fokus på brugerperspektivet:

Vi ønsker at inddrage borgere mere i vores tilbud. Her er fokus særligt på de unge. Vi vil gå i direkte dialog med ungegruppen og deres uddannelsesinstitutioner for at afsøge, hvordan biblioteket bliver en relevant platform for de unge i en demokratisk kontekst. Vi vil bl.a. lave afstemninger om konkrete aktiviteter udformet som konkurrencer og udvikle nye formater til formidling af aktuelle emner.

undervisningssituation

Indsatsområde 3: Vores kulturhuse skal agere katalysator for den lokale sammenhængskraft

Vi ønsker, at husene skal matche de gode gamle dyder fra forsamlingshuse over hele landet, hvor man møder nye mennesker over kulturelle arrangementer, oplevelser, indtryk, samtaler og fællesspisninger, som man måske ellers ikke ville have mødt. Vi vil skabe steder, hvor vi selv har lyst til at være - det skal være huse med både et hyggeligt, hjemligt og inspirerende rum for fællesskab. Huse med højt til loftet og kun fantasien sætter grænsen for, hvad man kan forestille sig i lokalerne.

Det gør vi ved at:

Invitere indenfor: 

Vi skal invitere indenfor i vores kulturhuse for målrettet at opdyrke og nære lokale fællesskaber, så vores borgere i alle aldre ser vores huse som en ressource og ramme for sammenkomster. Både dem, der allerede er etablerede i en forening eller interessefællesskab, men også dem, der ikke er. Vi skal udvikle nye formater, der gør det let for alle at benytte sig af vores tilbud og tage del i fællesskabet, med de udfordringer nogle af vores borgere har. Vi skal skabe nye traditioner over året, hvor fællesskabet og nye relationer er i fokus, fx månedlige fællesspisninger, højskoleaftener, temaaftener, danseaftener, åbne værksteder mm.

Skabe lokalt engagement: 

Vi vil etablere flere partnerskaber med lokale foreninger og lokale ildsjæle og sammen lave arrangementer, der hylder fællesskabet. Vi skal være det organ, man går til med sin gode ide om et projekt, arrangement eller interesse, og så skal vi gribe initiativet og hjælpe det på vej.

Måltid på bord

Indsatsområde 4: Kunst og kultur som det, der skaber vores fælles fortælling

Kunsten og kulturen gør, at vi dannes, mødes og sanser. Vi har brug for et blomstrende kulturliv, der kan spire ud i hele samfundet og skabe empati og forståelse mellem mennesker, så vi bliver udfordret på måden, vi taler og ser verden på, og så vi får mulighed for at vokse som mennesker og som samfund. Vi ønsker at vores kulturhuse i Favrskov skal danne rammen om store kulturelle oplevelser for alle aldre. Vores huse skal invitere ind til helstøbte kulturelle og kunstneriske oplevelser, man ikke nødvendigvis kan opleve andre steder, og som publikum kan tage aktiv del i enten som publikum eller som arrangør. Vores program varierer over koncerter, foredrag, teater, debatarrangementer, kunstudstillinger, kreative workshops.

Kulturen kan være det, der binder os sammen, og gennem disse oplevelser dannes vi både intellektuelt og som menneske sammen med andre. Kultur er med andre ord det, der skaber vores fælles fortælling.

Det gør vi ved at:

Mangfoldigt program: 

Vi ønsker at præsentere et varieret kulturprogram, der både stimulerer, overrasker og udfordrer vores borgere i alle aldre. Vi skal både give dem det, de gerne vil have, og så skal vi præsentere noget, der overrasker og udvider borgenes horisont.

Brugerdrevet indhold: 

Vi skal i forbindelse med vores programlægning afsøge lokale grupper, foreninger og strømninger, der kan være med som medudvikler og afsender på vores arrangementer. Således sikrer vi, at vi fordeler ejerskabet og præsenterer noget, der er relevant og interessant for en given målgruppe. Vi skal også gøre det nemt at kontakte os med gode ideer til kommende arrangementer både digitalt og fysisk i vores huse.