100-årig byder hele byen på kage

08.10.2024

15. oktober 1924 blev Hadsten Bibliotek indviet med fest og taler. Det bliver fejret 11. oktober 2024 med historier, udstillinger, quiz og kage i Sløjfen.

Et skarpt hjørne som 100 år kræver selvfølgelig en ordentlig fejring. I løbet af dagen vil der derfor både være sang og tryllekunster og mulighed for at dykke ned i bibliotekets historie.

Du kan følge tidslinjen, tage et kig i de mange scrapbøger og tilvækstprotokoller eller se nærmere på de mange sjove og spændende arkivalier, biblioteket har fundet frem i egen kælder og i Hadsten Lokalarkiv.

Du kan også prøve kræfter med en quiz, der blev lavet af Ødum-Hadbjerg fritidsklub i 1989 i forbindelse med Bogens Dag. I dagens anledning er de tidligere bibliotekarer Inge Møller-Nielsen og Irene Bartholin Poulsen inviteret ind til en snak om biblioteket. Her bliver der fokus på de sjove og skæve historier.

Festlighederne afsluttes med kaffe, saft og lagkage til alle.

Fra Egevej til Sløjfen
100-års-fødselsdage kalder næsten uundgåeligt på et historisk rids. Den helt korte version får du her:

Efter jernbanens komme var Hadsten vokset hastigt. Og en hver by med respekt for sig selv må naturligvis have både et bibliotek og uddannelsesmuligheder. Derfor byggede man på Egevej 3 et hus, der både kunne rumme bøger og en teknisk skole. Det stod færdigt i 1924, og her havde biblioteket til huse i 58 år.

Derefter fulgte 20 år, hvor biblioteket førte en mere omflakkende tilværelse.  Hele fem flytninger blev det til.  Sidste flytning var til 1. sal i Hadsten Kulturhus Sløjfen – en bygning opført til at rumme både kulturhus og bibliotek.  

Dagens program: 

9.30: Trylleshow, fødselsdagssang og fødselsdagsboller for inviterede børnehavebørn

10-15: Følg tidslinjen og bliv klogere på dit biblioteks historie

10-15: Deltag i quizzen og vind bogpræmier. Der er både en voksen- og børneudgave

10-15: Besøg udstillingen med arkivalier og se nærmere på bøger af de mange forfattere, der gennem tiden har besøgt biblioteket

13-14: Fortællinger og anekdoter fra Hadsten Biblioteks historie v. Irene Bartholin Poulsen, Inge Møller-Nielsen og Marianne Hyldal Vollmer

13-15: Deltag i bog-stablings-konkurrencen 

14: Kaffe, saft og lagkage til alle