- Det giver så god mening, at vi kan hjælpe

11.10.2024
Deltidsbrandmænd på stationen i Hadsten
Deltidsbrandmænd i Hadsten
Deltidsbrandmænd på stationen i Hadsten

Jesper, Line og Nasir arbejder alle på Jobcenter Favrskov i Hadsten, og så har de sagt ja til at være deltidsbrandmænd. Når alarmen går i deres arbejdstid, skal de på max fem minutter stå klar på brandstationen. Jobcentrets ledelse bakker op om deres indsats, og beredskabsdirektøren glæder sig over en positiv rekruttering. 

Morten Sønderby, beredskabsdirektør i Beredskab & Sikkerhed, var tidligere på året forbi Jobcenter Favrskov, hvor han fik mulighed for at fortælle om jobbet som deltidsbrandmand for medarbejderne. Senere kunne interesserede kigge forbi brandstationen i Hadsten. 
Jesper Meineche, Line Thane Seested og Nasir Safi var straks interesserede, og nu har Jesper og Line gennemført et 12 timers førstehjælpskursus, grunduddannelsen og funktionsuddannelsen med efterfølgende eksamen, og Nasir har det samme om et par uger. 

Gøre en forskel for lokalsamfundet
Line er uddannet socialrådgiver og arbejder som jobkonsulent. Siden hun var barn, har hun været imponeret af brandmændenes arbejde. 
- Og nu var muligheden der. Det er jo meget fysisk og derfor helt anderledes end mit almindelige arbejde. Jeg kan gøre det i min arbejdstid, så det går ikke ud over mit familieliv. Så jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville være med, hvis min leder og kolleger støttede op om det, siger Line.
Jesper kan godt lide kombinationen af kontorarbejde og lidt action. Han er uddannet skatterevisor og er nu jobkonsulent. 
- Jeg er også uddannet redningsdykker og er hjerteløber, for jeg kan godt lide at hjælpe mennesker. Så jeg var slet ikke i tvivl om, at det her lige var noget for mig. Jeg er så glad for at få muligheden og for, at det kan lade sig gøre med mit arbejde, understreger Jesper. 
Nasir er uddannet socialrådgiver og arbejder som sagsbehandler på jobcentret. Inden længe er han også uddannet deltidsbrandmand. 
- Det giver så god mening, at vi kan hjælpe, og vi kan gøre en forskel for lokalsamfundet, fordi vi hurtigt kan være på brandstationen. Vi har et godt fællesskab, og vi bliver hele tiden ved med at lære. Det kan jeg godt lide, lyder det fra Nasir. 

Stærkt hold med kompetencer
De har alle fundet ind i en rytme med, hvad de skal gøre, hvis alarmen pludselig lyder, og de på få sekunder skal spurte afsted. De nærmeste kolleger er sat ind i, hvad de kan hjælpe med i forhold til borgere, de tre deltidsbrandmænd eksempelvis har møder med. 
- Både borgere og kolleger er forstående, og vi har også kun fået positive tilkendegivelser fra vores omgivelser i forhold til deltidsjobbet, siger de tre. 
De sætter alle stor pris på den grundige uddannelse, de har fået.
- Vi har simpelthen lært så meget på så kort tid. Det er alt fra førstehjælp, viden om kemikalier, samarbejde og roller i forhold til den indsats, vi skal ud på til at vide noget om vores udstyr i bilen og bygningskonstruktioner. Og vi skal blive ved med at lære og holde vores faglighed vedlige, så der er også ofte øvelser, vi skal med ud på, og det er fint, lyder det fra dem alle tre.
Line og Jesper har været med på udrykninger.
- Selvfølgelig har man lidt kriller i maven, men jeg føler, at vi er godt klædt på til opgaven, og vi hjælper hinanden, siger Jesper.
- Min største frygt er, hvis der er børn involveret. Det vil jeg nok have det svært med. Men jeg har tillid til, at vi snakker om det efterfølgende, så jeg føler mig tryg, understreger Line.
Nasir mangler den sidste del af uddannelsen, så han har været med på flere udrykninger som observatør. 
- Jeg glæder mig til at komme med på den første udrykning som uddannet, for jeg synes, at vi har et stærkt hold med mange forskellige kompetencer. Og jeg vil så gerne hjælpe, siger Nasir. 

God uddannelse og nye kompetencer
Et afgørende krav til deltidsbrandmændene er, at de på max fem minutter skal kunne komme fra deres arbejdsplads til brandstationen, når alarmen går. Derfor er Morten Sønderby, beredskabsdirektør i Beredskab & Sikkerhed, glad for, at Jobcenter Favrskov har taget positivt imod ham:
- Vi har haft en super god oplevelse med ansættelsen af Nasir, Line og Jesper, og Jobcenteret har været lydhøre og engagerede lige fra dag et. Hvis vi skal bevare deltidsmodellen i kommunerne, er det afgørende for os, at vi kan rekruttere flere brandfolk, som kan køre i dagtimerne. Derfor bliver de arbejdspladser, der ligger inden for fem minutter fra stationen relevante for os at tale med, og vi har løbende dialog med dem.
Ifølge Morten Sønderby er det helt naturligt, at kommunerne går forrest og viser vejen for andre, da kommunen oftest er den største arbejdsplads.  
- Min forventning vil derfor også være, at vi kommer til at se flere af den her type ansættelser i årene fremover i de byer, hvor vi har større kommunale arbejdspladser. Historisk har vi nok heller ikke været gode nok til at fortælle om de muligheder, jobbet giver. Eksempelvis får man en god uddannelse med udvidet førstehjælpskursus og lærer en masse om samarbejde. Det er også vigtigt for mig at nævne, at Nasir, Jesper og Line kommer med kompetencer fra deres primære arbejde. De kompetencer er også relevante i et beredskab, hvor man kommer ud for mange forskellige situationer, der skal håndteres. Det er netop styrken ved deltidsmodellen, at selv om de alle har den samme brandmandsuddannelse, så bidrager hver enkelt medarbejder med øvrige kompetencer og livserfaringer, uanset om man er socialrådgiver eller elektriker, understreger Morten Sønderby.  

Camilla Sonne, arbejdsmarkedschef i Favrskov Kommune, siger, at det giver god mening, at Jobcenter Favrskov som en stor lokal arbejdsplads i Hadsten kan hjælpe og gøre en forskel for lokalsamfundet.
- Vi er stolte af vores medarbejdere, der har valgt at tage denne ekstra opgave på sig. Deres engagement og vilje til at lære nye færdigheder styrker både vores arbejdsplads og beredskabet i Favrskov Kommune. Ledelsen bakker op om deres indsats som deltidsbrandmænd, og vi ser det som en win-win situation for alle parter. Deres primære arbejde påvirkes positivt, da de bringer nye kompetencer og erfaringer tilbage til jobcentret, hvilket beriger vores fælles indsats og samarbejde. Ved at støtte vores medarbejdere i at tage del i beredskabet, viser vi, at vi som kommune er engagerede i at skabe tryghed og sikkerhed for vores borgere, lyder det fra Camilla Sonne.

 



 

Deltidsbrandmænd på opgave
Deltidsbrandmænd på opgave i Hadsten
Brandstationen i Hadsten