Dukketeater bygger bro til ukrainerne

14.10.2022
Pigerne Marie og Signe, der laver dukketeater i Farre.
Piger, der laver dukketeater i Farre
Hus lavet til dukketeater

Teaterværkstedet Kriblekrable i Farre har tradition for at lave dukketeater og skuespil. Nu har Signe, Marie og Ulla fået nogle kreative ukrainske piger med på holdet. Du kan opleve både den danske og ukrainske udgave af forestillingen ’Over broen’ i InSide i morgen, 15. oktober kl. 10.30.

Tilbage i 2017 etablerede pædagog Ulla Eriksen Teaterværkstedet Kriblekrable for at skabe noget mere blivende i forbindelse med tiltaget ’Kunsten ud i landsbyerne’. Siden er det blevet til dukketeater, papirteater, skuespil og sange. Hver onsdag eftermiddag mødes deltagerne i klubhuset for at ’gå til dukketeater’. Men efter corona har det desværre været svært at få så mange med på holdet.

 - Jeg fik den idé at vi kunne vise vores forestilling ’Over broen’ for deltagerne i ukrainecaféen i sognegården i Hammel. Selvfølgelig var det på dansk, men alligevel var der flere af deltagerne, der efterfølgende gav udtryk for, at de gerne ville være med sammen med os.  Et par af de voksne har arbejdet i børnehave og med teater i Ukraine, så de savner også den del af deres liv. De er trængt, og der er store følelser på spil, for de savner deres arbejdsfællesskaber, og det kan de få lidt af ved at lave det her teater, fortæller Ulla Eriksen.

I teatret arbejder de med tegning, maling, sang og dukkeføring, og derigennem får de et fælles sprog. Papirteatret og dukkerne er lavet i genbrugsmaterialer, og ukrainerne har været med til at lave nye, flotte kulisser og dukker. Når der falder spotlys på teatret, der ligner en gammel fjernsynskasse, så rettes alles opmærksomhed mod forestillingen.

- Stykket handler blandt andet om solsikker, klogskab, vedholdenhed og det at bygge bro mellem mennesker. Der er nogle rammende symboler, som taler til ukrainerne og deres situation, og derfor var det oplagt, at forestillingen ’Over broen’ blev oversat til ukrainsk, og at vi sammen indtalte et ukrainsk lydspor, der bliver afspillet i forbindelse med forestillingen.

Lydsporet er lavet af tre 8-årige ukrainske piger og to voksne, og Ulla Eriksen er begejstret for deres kreative drev:
- De bruger deres øjne og hjerter og har et stort engagement. Når de læser op, har de også en flot intonation, og det er godt gået, når de er så unge. Vi glæder os til at vise både den danske og den ukrainske forestilling, så vi håber, at mange kigger forbi InSide i morgen.

Læs mere om Teaterværkstedet Kriblekrable