EU-midler sætter turbo på lokal virksomhed

02.09.2024
Mand kigger ned i en kasse med fermenterede råvarer

Fødevareproducenten Nocla har fået en million kroner fra en EU-udviklingsfond og kan nu sætte turbo på at få sine nyskabende, fermenterede smagsgivere ud på markedet.

Det gærer i landsbyen Grundfør tæt på Hinnerup. I hvert fald hvis man kigger inden for hos virksomheden Nocla, som har specialiseret sig i at producere fermenterede smagsgivere. Virksomheden blev etableret for et halvt år siden, og første produkt, der er klar til salg, er en kornfond og snart er også et alternativ til soya klar til salg – alt sammen baseret på lokale, klimavenlige råvarer.

Virksomheden har søgt om og fået tilsagn om en million kroner i støtte fra EU – såkaldte LAG-midler. Virksomheden lægger det samme beløb oven i og har derfor kunnet investere i produktionsudstyr for to millioner kroner.

- Det er afgørende for en virksomhed som vores, at vi hurtigt får volumen i vores produktion, fordi det er sådan, vi kan producere til en konkurrencedygtig pris. Nu går vi fra at kunne tappe 40 flasker i timen til 600 flasker i timen. Det betyder konkret, at vi bliver en rigtig producent frem for en nicheproducent og kan tilbyde vores produkter til de store grossister. Det er vigtigt for at nå en flyvehøjde hurtigt, siger direktør og medejer Morten Ammentorp.

Han stiftede virksomheden sammen med kokken Morten Rastad og  partneren Andreas Foldager, som holder til i København. Morten Rastad udvikler produkterne og går hver dag og pusler om smagsgiverne i drivhuset midt i produktionshallen. Den rigtige temperatur, tid og fugtighed er afgørende for kvaliteten, og investeringerne i blandt andet klimarum, pasteuriseringsanlæg og påfyldningsanlæg gør det også nemmere at udvikle de nye produkter, som lanceres i efteråret.

- Det er bare nemmere, når man har de rigtige faciliteter. Det fede er, at midlerne gav mulighed for at købe noget fysisk grej ind – det er nemlig det, vi har brug for lige nu. I anden omgang får vi heldigvis snart brug for selv at investere i flere medarbejdere i produktionen – det glæder vi os til, siger Morten Rastad, der er den ene af virksomhedens seks medarbejdere.

LAG-midlerne administreres af LAG Randers-Favrskov, og der er tilknyttet en koordinator - Mette Risager – til ordningen, så interesserede virksomheder kan få hjælp til processen med at søge støtte.

- Mette har været megasej. Hun har været på besøg et par gange og været god til at guide os. Hun har holdt os i hånden hele vejen, og det tog kun seks uger, fra vi havde søgt om støtten, til vi fik besked om, at projektet var godkendt. Det har vi været imponeret over. Men man skal være obs på, at der kan gå op til et år, inden man modtager pengene, så man skal selv kunne lægge ud, siger Morten Ammentorp.

Hvad er LAG-midler?

LAG er en forkortelse for lokale aktionsgrupper. Det er et EU-støtteprogram, der har til formål at skabe enten aktivitet eller arbejdspladser i landdistrikter. I Favrskov administreres ordningen af LAG Randers-Favrskov. Næste ansøgningsfrist er 1. december 2024. Tag allerede nu kontakt til koordinator Mette Risager på 6079 5313 eller [email protected], og få hjælp og sparring til dit projekt.