Favrskov Kommune bakker op om nyskabende solcelleprojekt
Virksomhederne i Hadbjerg Erhvervspark ønsker at opføre et fælles solcelleprojekt, men nationale regler står i vejen. Favrskov Kommune vil nu sammen med virksomhederne skrive til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen for at fremme mulighederne for det nyskabende projekt.
Otte virksomheder i Hadbjerg Erhvervspark har fået en god ide. De vil alle sætte solceller op på taget og dele den grønne strøm med hinanden. Men de danske regler siger, at solcellestrøm skal holdes på egen matrikel eller sendes ud i det store energinet – den må ikke deles med fx naboer. Med nye regler kan der skabes muligheder for lokale energifællesskaber, og ved at dele energien lokalt kan man undgå nogle af de store investeringer, der bliver behov for i det nationale transmissionsnet. Favrskov Kommune vil nu sammen med virksomhederne tage kontakt til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen for at fremme mulighederne for projektet.
Borgmester Lars Storgaard blev bekendt med energiprojektet under et virksomhedsbesøg i Hadbjerg Erhvervspark, og han håber, at Favrskov Kommune kan bidrage til at skabe opmærksomhed om nogle af de regler, der står i vejen for den grønne omstilling – og dermed også uafhængigheden af den russiske gas.
- Det er afgørende, at vi får sat turbo på den grønne omstilling, og når fremsynede virksomheder får en god ide, så skal vi som kommune støtte dem og hjælpe med at få ideen realiseret. Det danske samfund står over for enorme investeringer i energinettet, der skal klargøres til fremtidens grønne strøm, og jeg tror, man kunne spare mange penge ved at lade folk producere strøm i fællesskaber uden om energinettet. Det er en vigtig diskussion, vi skal have igangsat, og det er tanken bag vores deltagelse i at skrive til ministeren, siger Lars Storgaard.
I Hadbjerg Erhvervspark er Kim Slavensky en af virksomhedsejerne bag planen om det fælles solcelleanlæg. Han er direktør og medejer af Phønix Tag, som leverer netop solcelleopsætning, og han har derfor været tovholder på projektet og lavet beregningerne til sine kolleger i erhvervsparken. Derudover er han også bestyrelsesmedlem i Dansk Solcelleforening.
- Vi kender i foreningen ikke til lignende projekter, hvor virksomheder deles om solenergi, og derfor kan projektet i Hadbjerg blive et pilotprojekt, der kan vise hele landet, hvilke gevinster der er at hente – og eventuelle udfordringer. Men grundlæggende ønsker virksomhederne i erhvervsparken at bidrage til den grønne omstilling, og som reglerne er nu, må vi ikke dele strømmen med hinanden. Men det er nødvendigt, for nogle af virksomhederne er små og har ikke tagareal nok til solcellerne, mens andre har god plads og kan stille taget til rådighed for naboen. Den grønne omstilling skal løses i fællesskab, og derfor er vi i erhvervsparken glade for, at kommunen hjælper med at få skabt opmærksomhed om projektet, siger Kim Slavensky.