Murerfirma hjælper kloge hænder på vej
Michael Gertsens Murerfirma i Thorsø er optaget af at vække de unges interesses for håndværksfagene. I projektet Kloge Hænder viser Michael Gertsen skoleelever, hvad der sker på en byggeplads.
- Jeg er blevet murer, fordi jeg selv var i erhvervspraktik som murer, da jeg var dreng. Derfor vil jeg gerne vise skoleelever, hvordan det er at være murer – fordi det kan gøre en forskel for dem.
Michael Gertsen er stifter og medejer af Michael Gertsens Murerfirma i Thorsø. Og han er en af de virksomhedsledere, der deltager i projektet Kloge Hænder, der lader elever i 7. klasse prøve kræfter med et håndværksfag og viser dem de mange muligheder, erhvervsuddannelserne åbner op for.
I foråret tog Michael Gertsen en skoleklasse på Tungelundskolen under vingerne og hjalp dem med at prøve at mure og viste dem, hvordan murerfaget bliver praktiseret på en byggeplads.
- Jeg holdt blandt andet et oplæg om det at være håndværker. Samtidig var vi i gang med at bygge tre boliger i Thorsø, så jeg tog skoleeleverne med på byggepladsen tre gange i byggefasen. Jeg havde byggetegningerne med, og så pegede vi på de forskellige dele af byggeriet og snakkede om, hvad mureren lavede, hvad elektrikeren lavede, hvad ingeniøren lavede og så videre. Sådan et konkret projekt er med til at åbne deres øjne, og der kan man se, at de virkelig lytter, siger Michael Gertsen.
Michael Gertsens Murerfirma har knap 30 ansatte. Fire af dem er lærlinge, og selv om det kræver ressourcer, prioriterer virksomheden at hjælpe med at uddanne murere.
- Det er vores pligt som virksomhed at ansætte lærlinge. Ellers dør murerfaget. For mange virksomheder har undladt det, og nu er branchen i den situation, at det er svært at finde uddannede murere. Det er af samme årsag, vi deltager i Kloge Hænder - at hjælpe med at vise håndværksfagene er en investering i fremtiden, siger Michael Gertsen.
Hjælp til uddannelsesvalget
Birthe Bitsch Mogensen er pædagogisk konsulent i Favrskov Kommune og en af tovholderne på Kloge Hænder-projektet. Hun kan se, at det gør noget ved de unge, når de kommer i nærkontakt med håndværksvirksomhederne.
- Nutidens unge kan vælge enormt mange spændende ungdomsuddannelser, og derfor er det vigtigt, at de får et overblik, inden de vælger. Det giver så meget at møde en dygtig medarbejder og unge lærlinge i en virksomhed og høre om vejen dertil og om arbejdsopgaverne i jobbet. Det er en vigtig erfaring at have med, når de senere skal vælge den ungdomsuddannelse, der er den helt rigtige for dem, siger Birthe Bitsch Mogensen.
Vil din virksomhed høre mere om Kloge Hænder-projektet – eller være med i skole-virksomhedssamarbejdet – så kontakt Birthe Bitsch Mogensen på [email protected] og 26 85 85 42.
Om Kloge Hænder
I projektet Kloge Hænder skal alle folkeskolernes 7. klasses-elever møde og samarbejde med blandt andet produktions- og håndværksvirksomheder.
Der er tale om et samarbejde mellem Favrskov Kommune og Naturvidenskabernes Hus, der kører projektet, der blandt andet går ud på, at eleverne møder og kan stille spørgsmål til en rollemodel ansat i virksomheden, så eleverne kan spejle sig i rollemodellens valg af uddannelse og arbejde.
Eleverne skal også bruge både hoved og hænder for at løse en opgave, der relaterer sig til virksomheden, og ad den vej få en dybere forståelse for de arbejdsopgaver, der gemmer sig i de forskellige virksomheder. Opgaverne udarbejdes af Naturvidenskabernes Hus i samarbejde med den deltagende virksomhed.