Nyt idrætsanlæg i Søften udsættes på grund af urimelige støjkrav…

12.05.2025

Favrskov Kommune og Søften Gymnastikforening (SGF) aftalte i starten af 2025 at sætte turbo på den afsluttende planlægning af det nye idrætsanlæg i Søften, men her fire måneder efter trues anlægget nu af urimelige statslige støjkrav. 

Favrskov Kommune har sammen med SGF i mere end 10 år arbejdet på etablering af et nyt stort idrætsanlæg på ca. 12 ha i Søften for at understøtte væksten i idrætsudøvere. Anlægget er omfattet af en godkendt lokalplan, jorden er købt, og kommunen har afsat hele 48 mio. kr. til formålet. Hertil kommer lokalt indsamlede midler på foreløbig 2,2 mio. kr. fra idrætsforeningen. 

Planen var indtil for nyligt, at kunstgræsbanen og tennisbanerne skulle stå klar sidst på året 2025. Umiddelbart herefter skulle byggeriet af et nyt klubhus med omklædningsrum, toiletter m.v. igangsættes, så det kunne tages i brug i foråret 2027. Endelig skulle der efter planen etableres fire nye græsbaner, som skulle være klar til ibrugtagning senest i 2029. 

Som led i forberedelsen af anlægsarbejdet har Favrskov Kommune gennemført en række forskellige lovpligtige vurderinger af grundvand, biodiversitet, lysforhold, støj mv., som har været i høring hos de nærmeste naboer. Heri indgår, at der opstilles en 1,5 meter høj og ca. 100 meter lang støjvæg af glas, så naboerne bevarer udsigten fra deres boliger og samtidig får reduceret eventuelle støjgener. 

Nu er arbejdet med det nye anlæg imidlertid løbet ind i alvorlige problemer på grund af en helt urimelig statslig miljøregulering, hvor støjforhold vedr. idrætsanlæg skal reguleres på lige fod med støj fra industrivirksomheder og vurderes på baggrund af generelle og teoretisk beregnede støjmålinger. 

Reguleringen bygger på Miljøstyrelsens ”Støjgrænseværdier for Ekstern Virksomhedsstøj” fra 1984 og på forskellige afgørelser i Miljø- og Fødevareklagenævnet indenfor de seneste par år. 

Invitation til kulturministeren 

- Den aktuelle statslige håndtering af støjreglerne kan tvinge os - og mange andre klubber og kommuner - til at etablere 5-6 meter høje støjabsorberende vægge rundt omkring vores idrætsanlæg, så idrætsanlæggene kommer til at fremstå som ”store sorte kasser” midt i eller lige op ad de byområder, hvor vi arbejder med at skabe attraktive bymiljøer og samlingssteder. Det giver ingen mening, siger borgmester Lars Storgaard.

Det har imidlertid vist sig vanskeligt at få ændret reglerne. Miljøministeren har dog senest udtalt, ”at støj fra idrætsanlæg ikke kan sammenlignes direkte med virksomhedsstøj, og det er ikke meningen, at støj fra idrætsanlæg skal reguleres som virksomhedstøj”. 

Den udmelding er Favrskov Kommune og bestyrelsen for SGF Fodbold glade for, men den giver ingen sikkerhed for, at reglerne bliver ændret her og nu. 

- Derfor er vi i SGF Fodbold også glade for, at Favrskov Kommune har inviteret kulturminister Jakob Engel-Schmidt på besøg i Søften. Vi kan nemlig ikke forestille os, at sportens minister på nogen måde kan støtte op om, at støj fra idrætsanlæg skal sidestilles med støj fra industrivirksomheder. Samtidig vil vi gerne benytte lejligheden til at vise ministeren, hvad fodbolden gør for rigtig mange børn, unge og voksne her i vores område, siger Morten Wind Lübker, der er formand for SGF Fodbold.            

Morten Wind Lübker oplyser desuden, at Dansk Boldspil-Union og Dansk Idrætsforbund også er meget optaget af problemstillingen med støjreguleringerne.

Stopklods for det videre arbejde

Kommunaldirektør Jan Kallestrup oplyser, at problemerne med støjhåndteringen desværre betyder, at det har været nødvendigt at udsætte det planlagte udbud af anlægsarbejdet for det nye idrætsanlæg, som ellers skulle være udsendt ultimo marts 2025. 

- Lige nu afventer vi en udmelding fra miljøministeren om nye retningslinjer for håndteringen af støj fra idrætsanlæg, så vi kan komme videre med det nye idrætsanlæg i Søften. Når den melding kommer i løbet af forhåbentlig meget kort tid, så er vi klar til at udsende udbudsmaterialet for det nye anlæg, udtaler Jan Kallestrup.

Afslutningsvis oplyser Jan Kallestrup, at der som følge af, at det nye idrætsanlæg bliver forsinket, iværksætter Favrskov Kommune snarest muligt et arbejde med at forbedre drænforholdene på det nuværende idrætsanlæg på Neptunvej i Søften. 

Kontaktoplysninger: 

Jan Kallestrup, kommunaldirektør, 24 24 68 21 
Morten Wind Lübker, formand for SGF Fodbold, 24 84 46 55 

Situationsplan over Søften Idrætsanlæg
Situationsplanen over anlægget viser placeringen af kunstgræsbane, tennisanlæg, p-pladser, klubhus og naturgræsbaner. I øverste venstre hjørne viser den røde streg den omtrentlige placering af en transparent støjskærm.
Oversigtsbillede fra lokalplanen i Søften

Yderligere information om Søftens nye idrætsanlæg

  • Byrådet besluttede tilbage i 2016 at sætte gang i processen om etablering af et nyt idrætsanlæg i Søften. 
       
  • Undervejs har projektet mødt flere forhindringer, som har bremset fremdriften i projektet – herunder erhvervelse af jorden og håndteringen af de forskellige miljømæssige forhold i området. 
        
  • Favrskov Kommune har over tid øget den samlede bevilling fra 32 mio. kr. i 2019 til i alt 48,8 mio. kr. i budget 2025-28 til det nye idrætsanlæg (inklusive 10 mio. kr. til køb af jorden). Dertil har SGF foreløbig reserveret 2,2 mio. kr. til kunstgræsbanen.
     
  • Det nye anlæg syd for Engdalsvej i Søften vil rumme en kunstgræsbane, en mindre opvarmningsbane i kunstgræs, fire traditionelle græsfodboldbaner, tre tennisbaner, klubhus, parkering, adgangsvej m.m.
     
  • De eksisterende fodbold- og tennisbaner på Neptunvej bliver nedlagt, når det nye idrætsanlæg er helt klar til brug. På længere sigt planlægges det at omlægge arealet ved Neptunvej til boliger.
     
  • I januar 2025 blev der aftalt en ”køreplan” for det videre arbejde med etableringen af det nye idrætsanlæg i Søften mellem borgmester Lars Storgaard og kommunaldirektør Jan Kallestrup og repræsentanter for SGF’s Hovedforening, SGF Fodbold og SGF Tennis.
     
  • Hovedelementet i denne aftale var at sikre, at SGF har ca. et halvt år fra gravearbejdet sættes i gang til at søge fonde og indsamle yderligere lokale penge til etableringen af det planlagte klubhus – ud over de 9,7 mio. kr., som Favrskov Kommune allerede har stillet til rådighed.
     
  • De samlede miljømæssige konsekvenser (grundvand, lysgener, støj m.v.) ved det kommende idrætsanlæg er blevet screenet sideløbende med planlægningen af anlægget. Som led heri er der bl.a. lagt op til at etablere en støjreducerende væg tæt ved de beboere, der bor tættest på den kommende kunstgræsbane. 
     
  • Miljøscreeningen har været i høring hos de naboer, der bor nærmest kunstgræsbanen. Der er indkommet to høringssvar (som repræsenterer flere beboere), som er kritiske i forhold til blandt andet støjen fra anlægget, og som varsler klager til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Hvis det sker, vil det medføre yderligere forsinkelser af projektet.
           
  • Flere kommuner i landet har oplevet lignende klager over støjgener fra idrætsanlæg. Miljø- og Fødevareklagenævnets behandling af disse sager har givet anledning til usikkerhed og kritik af de gældende regler for håndtering af støj fra idrætsanlæg samt den måde, reglerne fortolkes på. Kritikken retter sig især mod, at de statslige miljømyndigheder vurderer støj fra idrætsanlæg efter samme principper som støj fra industrivirksomheder - en tilgang, som mange kommuner anser for uhensigtsmæssig og ude af proportion med idrætsanlæggenes karakter og funktion.
     
  • Favrskov Kommune har via Kommunernes Landsforening og sammen med flere andre kommuner, Dansk Boldspil-Union og Dansk Idrætsforbund rejst problemstillingen overfor miljøministeren. Ultimo april 2025 har miljøministeren lovet en snarlig orientering/vejledning til kommunerne om, hvordan støjen fra idrætsanlæg skal håndteres.
     
  • Når den lovede udmelding fra miljøministeren er modtaget, besluttes de næste skridt i realiseringen af idrætsanlægget. Hvis meldingen fra miljøministeren ikke medfører, at reglerne og udmøntningen af disse ændres, så vil det forventeligt medføre betydelige merudgifter for kommunerne. Det vil kræve byrådets involvering og aktive stillingtagen – og den proces vil også tage tid.
     
  • Med henblik på at fremme idrætslivets interesser har Favrskov Kommune inviteret kulturministeren til at besøge Søften for at forklare ham, hvorfor det er meget vigtigt at få ændret de nuværende regler fra 1984, så det igen bliver muligt at etablere og drive idrætsanlæg, uden de skal omkranses af 5-6 meter høje støjvægge.
     
  • Hvad ovenstående samlet set betyder for de videre planer for etableringen af det nye idrætsanlæg i Søften, er ikke muligt at forudsige på nuværende tidspunkt. SGF og Favrskov Kommune er imidlertid enige om vigtigheden af, at såvel myndighedsarbejdet som forberedelse af anlægsarbejdet skal fremmes mest muligt, når der foreligger en ministeriel afklaring om den fremtidige håndtering af støjgener i forbindelse med eksisterende og nye idrætsanlæg.