Rollemodeller berørte og bevægede forsamlingen
Ordblindeugen i uge 40 er veloverstået, og Mette Mondrup, læsekonsulent i Favrskov Kommune, kan glæde sig over ugens vellykkede arrangement med rollemodeller og mange interessante stande. Og sådan en aften står jo på skuldrene af læsevejledernes indsats året igennem, siger hun.
- Som ordblind kunne jeg ikke forestille mig en bedre aften end i aften. Citatet kommer fra en dreng, der sammen med sine forældre deltog i temaaftenen om ordblindhed 3. oktober i InSide i Hammel.
Han gav udtryk for, at der var noget at komme efter for ham. Det var ikke mindst oplæggene fra de tre rollemodeller: Johanne Touborg, Christian Knudsen og Liana Aslak. Deres oplæg berørte og bevægede salen, og også læsekonsulent Mette Mondrup.
- De ved, hvad det vil sige at have disse udfordringer, og det virker stærkt, når de sætter ord på, hvad de har oplevet, og hvad de selv har arbejdet med. Det berørte os alle, og de er de bedste til at fortælle om det. De havde gode råd med til både eleverne og forældrene: Tro på dig selv, ræk ud, bed om hjælp, øv dig og husk at bruge teknologien, siger Mette Mondrup.
Aftenen var målrettet elever fra 6. klasse og deres forældre. 20 stande stod også klar til at snakke med deltagerne om udfordringer og muligheder. Det var eksempelvis Den Jyske Håndværkerskole, Tradium, den ordblinde forfatter Christina Ramskov og teknologiudviklerne bag programmet WizKids.
- Der er en klar bekymring blandt både elever og forældre om, hvad der sker, når de går ud af folkeskolen. Hvilke muligheder har de så, og hvordan kan de klare sig igennem en uddannelse. Det kunne de netop drøfte med folkene ved standene. Og rollemodellerne bød i den forbindelse også ind med håb og anerkendelse. De var klart nogle personer, eleverne kunne spejle sig i, lyder det fra Mette Mondrup.
Hun er positiv efter sådan et arrangement og de mange booktalks på skolerne, hvor bibliotekarer fra Favrskov Bibliotekerne har været ude at præsentere gode bøger til de ordblinde elever.
- God litteratur kan være med til at gøre os mere fortrolige med vores følelser og hjælpe os til at vende blikket udad mod verden, og samtidig er læsning en kilde til både gode oplevelser og viden. I jagten på de oplevelser må jeg sige, at læsevejlederne på skolerne er hverdagens helte for de ordblinde elever, for det er netop dem, der hjælper og byder ind året igennem, understreger Mette Mondrup, der er taknemmelig for samspillet med alle samarbejdspartnere omkring arrangementet, og hun er klar på at gentage temaarrangementet en anden gang.