Social og sundhedsmæssig gevinst ved at mødes

10.01.2025
Borger i Velfærdsværkstedet i Hadsten
Medarbejder i Velfærdsværkstedet i Hadsten
Borger i Velfærdsværkstedet i Hadsten

Med en lokal sundhedscafe i boligblokkene på Nørreskovvej i Hinnerup har forebyggelseskonsulent Lise Taisbak Nygaard sat seniorer stævne for at snakke om sundhed og forebyggelse. Sammen har de været forbi Velfærdsværkstedet i Hadsten, og flere af deltagere mødes nu ugentligt i en gågruppe.

Hvordan kan du sætte sundhed på dagsordenen, snakke forebyggelse og få folk til at mødes? Et bud kunne være at gøre som sygeplejerske og forebyggelseskonsulent Lise Taisbak Nygaard: Hun fandt et kælderlokale i boligblokkene på Nørreskovvej i Hinnerup, satte opslag op i opgangene, og mellem 8 og 12 personer fra 65 år og opefter har deltaget i de otte sundhedscafé-møder, hun har inviteret til.

- Vi har haft forskellige temaer på møderne, hvor vi eksempelvis har snakket om opsporing af diabetes, faldforebyggelse, knogleskørhed og tryghed i hjemmet. Fælles for deltagerne er, at de gerne vil klare sig selv så længe som muligt, og de vil også gerne tage ansvar for deres egen sundhed. De har været videbegærlige og gode til at rumme hinanden. Faktisk viste det sig, at to af deltagere kunne være ved at udvikle diabetes, så de er gået til lægen med det, og det er jo godt også at få fat i det, siger Lise Taisbak Nygaard.

Hun har også fortalt om Velfærdsværkstedet, der ligger sammen med Hjælpemiddelservice i Hadsten. Mandag eftermiddage fra kl. 14-16 er det muligt at møde kommunens to velfærdskonsulenter dér, og de kan fortælle mere om de mange hjælpemidlers muligheder.
- For nogle begynder hverdagen måske at blive lidt besværlig. Du kan ikke nå dine fødder længere, eller du bøvler med det praktiske i køkkenet. Så spurgte de, om vi ikke kunne besøge Velfærdsværkstedet sammen, og det gjorde vi. Det var en stor succes, for de fik råd og vejledning af de to velfærdskonsulenter og fandt ud af, hvad de selv ville købe, og hvor de kan købe det, fortæller Lise Taisbak Nygaard og gengiver et par tilbagemeldinger fra nogle af de deltagende borgere:
- Det giver frihed, at der findes hjælpemidler. Det var rigtig godt, at vi kunne få besked om, hvor vi kan købe produkterne. Og det var godt, at der var personale, der kunne forklare os, hvad tingene skal bruges til. 

En stor sidegevinst ved forsøget med sundhedscafémøderne på Nørreskovvej glæder også Lise, og det er netop den sociale del, da flere af deltagerne har boet der længe, men ikke kendt hinanden: 
- Nogle af deltagerne har nu taget initiativ til en lille gå-gruppe, hvor de mødes fast en gang om ugen for at gå sammen. De giver også gode råd til hinanden og har på eget initiativ fået et fællesskab op at stå. Det er jo fantastisk.