- Vi er stolte over at have et arbejde

09.09.2022
To ukrainske lærere på Skovvangskolen i Hammel
To ukrainske lærere på Skovvangskolen i Hammel

Gode engelskkundskaber har været vejen til jobbet i SFO’en for ukrainske Maryna og Victoria på Skovvangskolen i Hammel. De har fået noget at fylde dagene med, deres børn er trygge, og de to mødre har lige fået udbetalt deres første løn.

Da Maryna Selianska og Victoria Maksymenko havde en hverdag i Ukraine før krigen, underviste de begge elever i engelsk. Begge har også for over ti år siden været aupair hos en familie i Favrskov Kommune, og derfor søgte de tilbage til aupair-familien, da krigen gjorde det usikkert for dem at blive i Ukraine. Maryna har sin søn på otte år med, mens Victoria har to døtre på 7 og 10 år. Begge deres ægtefæller er blevet tilbage i Ukraine.

I sommerens løb har Maryna og Victoria været ansat i SFO’en på Skovvangskolen i Hammel, og nu går nogle af deres 20 timer om ugen også med at deltage i undervisningen, så de kan hjælpe de ukrainske børn.
- Vi kan mærke, at børnene er trygge og glade. De elsker at komme til svømning, og de lærer nyt hver dag. Dansk er et svært sprog, specielt er det svært med udtalen, men de lærer hurtigt, og vores egne børn retter nogle gange på os derhjemme, hvis vi ikke udtaler ordene rigtigt, siger Maryna og Victoria med et smil.
De kan godt lide det danske uddannelsessystem, da eleverne bliver mere inddraget og kan have en relation til lærerne. Det er ikke så autoritært.
- Når vi skulle undervise i Ukraine, skulle vi også vise en hel plan for, hvad vi ville sige i de pågældende timer, og vores chef skulle skrive planen under. Det var meget stressende og tidskrævende, fortæller Maryna.


Kontakten mellem de to ukrainske lærere og Skovvangskolen kom i stand gennem et godt samarbejde med Jobcenter Favrskov. De har begge lige fået udbetalt deres første løn og har derfor nu ikke brug for økonomisk hjælp fra kommunen.
- Vi er stolte over at have et arbejde, og vi føler, at vi nu er en del af samfundet. Vi bidrager, og det vil vi gerne. Og vi føler, at Hammel er vores by nu. Vi har mødt så meget venlighed og hjælpsomhed her på skolen. Alle er meget åbne og glade, og de kommer med blomster og chokolade til os. Det varmer virkelig vores hjerter, siger Victoria og Maryna, og så bliver interviewet faktisk kortvarigt afbrudt, da en kollega pludselig kigger forbi med indpakkede muffins til alle.

Begge kvinder skal til at tage online kurser i dansk, og det hjælper dem, at de hører så meget dansk på skolen. Dagens nyheder fra Ukraine fylder stadig meget hos dem. De fortsætter med at tro på bedre tider og beder for fred, og så forsøger de at skærme deres egne børn for de værste ukrainske nyheder:
- Vi drømmer selvfølgelig stadig om at komme hjem, men nu har vi heldigvis fået en hverdag her, og det betyder alt for os, at vores børn føler sig trygge her. På os virker danskerne også glade, og det kan vi godt forstå, for de har gode forhold og kan lide deres liv. Det er en fordel med et godt skattesystem, der eksempelvis giver adgang til uddannelse og et sundhedssystem for alle.

Morten Tipsmark taler til Skovvangskolens fødselsdag
Foto af Skovvangskolen i Hammel

Integrationen finder sted på Skovvangskolen

Omkring 50 ukrainske børn har deres daglige gang på Skovvangskolen i Hammel. Der finder integration sted hver dag, og elevernes læringskurve er uhyre stejl, fortæller skoleleder Morten Tipsmark.

Hvordan skal vi lige rumme ukrainske børn og unge, der ikke kan snakke engelsk? Hvad siger de danske elever til det? Og hvad med de ansatte?
Morten Tipsmark fortæller, at både elever, forældre og personale har været enige om, at det er en meget vigtig og meningsfuld opgave. Han vedgår dog gerne, at flere var skeptiske ved udsigten til at skulle tage de ukrainske elever ind netop ud fra, om det eksisterende system kunne magte det i det relativt store omfang, det alt andet lige er:
- Der var også en bekymring for, om vi ville ende med nogle bobler, hvor de ukrainske elever befandt sig, uden stor kontakt til alt det danske. Men sådan er det heldigvis slet ikke gået. Alle ukrainske elever er tilknyttet en almindelig dansk klasse, hvor de har engelsk, matematik og idræt. Og de vil rigtig gerne være i de klasser, da de fremfor alt vil være en del af fællesskabet. De har vist sig at være rigtig dygtige til matematik, mens de ikke har haft så meget engelsk.

Morten Tipsmark roser de danske elever for at tage rigtig godt imod de ukrainske elever, og de både hjælper og støtter dem. De lærer ord af hinanden og har en naturlig interesse i hinandens liv.
- Integrationen finder i den grad sted hver dag på skolen, og det danske personale byder ind og finder løsninger. Vores to-sprogslærere har i den grad vist engagement og velvilje til at finde gode løsninger og har således været en stor drivkraft i at lykkes så godt. Vi er meget glade for, at vi nu har ansat Maryna og Victoria, da de kan hjælpe de ukrainske elever med de sproglige udfordringer både i undervisningen og i SFO-delen. Det giver rigtig god mening og gør også de ukrainske elever mere trygge, lyder det fra Morten Tipsmark.