Ny genbrugsplads mellem Hinnerup og Hadsten

Favrskov Kommune undersøger aktuelt muligheden for at placere en ny genbrugsplads ved Lynghøjvej nord for Haldum.

Her på siden kan du se status på projektet og få overblik over, hvornår og hvordan du kan give din mening til kende.

Baggrund for projektet

Byrådet besluttede i 2022, at der i fremtiden kun skal være én genbrugsplads i den østlige del af Favrskov Kommune, og at den nye plads skal erstatte de eksisterende genbrugspladser i Hinnerup og Hadsten. 

Der er flere gode grunde til at lave ny samlet genbrugsplads i den østlige del af kommunen:

  • For det første er der i området et stort behov for yderligere kapacitet til håndtering af både nuværende og fremtidige affaldsfraktioner. 
  • For det andet er der behov for bedre plads til nye tiltag som for eksempel det populære Gi’ og Ta’-koncept, der har stor succes på den nye genbrugsplads i Hammel. 
  • For det tredje vil en ny samlet genbrugsplads i langt højere grad gøre det muligt at tage hensyn til miljøet omkring genbrugspladsen.
  • For det fjerde vil en ny samlet genbrugsplads kunne bidrage væsentligt til at optimere og effektivisere den samlede drift af affaldsområdet – og dermed på længere sigt have en positiv indflydelse på taksternes udvikling. 

Processen frem til i dag

I forlængelse af Byrådets beslutning i 2022 har forvaltningen screenet området mellem Hadsten og Hinnerup for mulige placeringer til den nye genbrugsplads. Screeningen er foretaget ud fra en række parametre, herunder infrastruktur, synlighed i landskabet, miljøforhold og afstand til naboer. 

Med afsæt i screeningen er forvaltningen gået videre med to mulige placeringer, som er blevet undersøgt og vurderet yderligere. Det drejer sig om en placering syd for Sandby og en placering ved Lynghøjvej nord for Haldum.

Forvaltningens undersøgelse har vist, at placeringen syd for Sandby ligger i et område, der på sigt kan blive indvindingsopland til én af Hadsten Vandværks drikkevandsboringer. Desuden skal der på denne placering tages hensyn til en gasledning, hvilket potentielt kan forsinke og fordyre projektet.

Med udgangspunkt i disse opmærksomhedspunkter og særligt af hensyn til fremtidssikring af kommunens drikkevandsforsyning har forvaltningen anbefalet Byrådet, at en ny genbrugsplads placeres ved Lynghøjvej nord for Haldum

Aktuel status

Byrådet har 26. november 2024 besluttet at igangsætte en fordebat om en ny genbrugsplads på placeringen ved Lynghøjvej. Formålet med fordebatten er at give alle interesserede mulighed for at bidrage med idéer, forslag og opmærksomhedspunkter til projektet.

Fordebatten løber fra 2. december 2024 til 26. januar 2025. I denne periode kan bemærkninger indsendes til Favrskov Kommune. 

Favrskov Kommune har udarbejdet et idéoplæg, der beskriver projektet.

Byrådet har besluttet, at der i forbindelse med fordebatten skal afholdes et borgermøde 15. januar 2025 om projektet. 

Du kan læse idéoplægget, indsende høringssvar og tilmelde dig borgermødet her.

Fremadrettet proces

Når fordebatten er afsluttet, indgår de indsendte bemærkninger i udarbejdelsen af et forslag til lokalplan, som senere fremlægges for Byrådet. 

Hvis Byrådet godkender lokalplanforslaget, sendes dette i offentlig høring i otte uger, hvor det igen er muligt at indsende bemærkninger.

Når høringsperioden er afsluttet, indgår de indsendte bemærkninger i udarbejdelsen af en endelig lokalplan. som fremlægges for Byrådet.

Hvis Byrådet vedtager lokalplanen, kan Favrskov Forsyning igangsætte etableringen af en ny genbrugsplads ved Lynghøjvej.

Yderligere information

Nedenfor finder du dokumenter og illustrationer vedrørende projektet.

Ofte stillede spørgsmål

Det drikkevand, der kommer ud af vores vandhaner, pumpes op fra grundvandet i undergrunden ved hjælp af boringer.

Boringer, som benyttes af vandværker, der forsyner flere end ni forbrugere, har et såkaldt indvindingsopland. Et indvindingsopland er det område, en boring indhenter vand fra. Jo mere vand en boring skal indhente, des større bliver indvindingsoplandet. 

Forvaltningen er i forbindelse med undersøgelsen af de to mulige placeringer til en ny genbrugsplads blevet opmærksom på, at placeringen syd for Sandby ligger i et område, der på sigt kan blive en del af indvindingsoplandet til én af Hadsten Vandværks boringer. 

Den anden mulige placering nord for Haldum ligger i et såkaldt nitratfølsomt indvindingsområde (NFI), hvilket betyder, at jorden her ikke har så meget ler i sig, hvorfor forurening har nemmere ved at passere fra overfladen gennem jorden og ned til grundvandet. Men da placeringen nord for Haldum ikke ligger i et potentielt kommende indvindingsopland, har klassificeringen som NFI ikke samme vægtning, som hvis dette var tilfældet.

Når man vægter drikkevandshensyn, vil man som grundvandsmyndighed prioritere at beskytte aktive indvindingsoplande samt potentielt kommende indvindingsoplande over andre områder, herunder områder, der er klassificeret som NFI. 

For at sikre borgernes drikkevandsforsyning bedst muligt anbefaler forvaltningen derfor, at man vælger placeringen nord for Haldum frem for placeringen syd for Sandby.