Mosaikker i Hinnerup
2012, fem små tårne med kakler, Ledvogtervej
Kunstner: Line Frøslev/billedskolelærere og -elever. Line Frøslev, f. 1968. Billedkunstner, forfatter og leder af Hinnerup Billedskole. Udsmykningsopgaver for bl.a. Skejby Sygehus. Kunstprojekter med børn over hele landet.
Året 1862 markerer fødslen af det moderne Hinnerup. Den 4. september 1862 kunne rejsende for første gang stige på toget i Hinnerup, som dermed fik ny status som stationsby.
Stationen i Hinnerup blev anlagt på foranledning af lensgreve C.E. Friis (1817-1896), som ønskede en jernbanestation i nærheden af Frijsenborg. Han lavede en aftale med staten, som byggede stationen på den grund, han skænkede. For at gøre turen fra Hammel til Hinnerup så hurtig som mulig, anlagde greven i 1863 en godt ti kilometer lang - næsten snorlige - privatvej, Linen, gennem skoven fra slottet til stationen.
Også Hadsten fik en station på den østjyske længdebane, og indvielsen af de to stationer i 1862 havde begge steder deltagelse af Kong Frederik 7. og Grevinde Danner.
I anledning af, at Hinnerup og Hadsten i 2012 kunne fejre 150-års byjubilæer, ønskede man at markere det med et værk hvert sted, skabt af børn.
Line Frøslev, billedkunstner og leder af billedskolen i Hinnerup, fik til opgave at udtænke idéen og gennemføre projektet i samarbejde med elever og kolleger i Hinnerup Billedskole og Den Skæve Billedskole i Hadsten.
Inspireret af den østrigske kunstner Hundertwasser og den catalanske arkitekt Gaudí havde børnene tegnet skitser med udgangspunkt i byens huse og banen - der er et stykke jernbane på hver søjle - og de fem søjler hvert sted symboliserer, at der har været fem generationer i Hadsten og Hinnerup, siden byerne opstod i 1862.
Mosaikkerne er skabt af italienske kakler i alle regnbuens farver. De blev hugget i småstykker og derefter sat sammen til billeder, der efterfølgende blev monteret på lave betonsøjler.
I løbet af kun to en halv uge fik børn og voksne skabt mosaikkerne. Med god hjælp fra frivillige forældre og en murer, der leverede betonsøjlerne.
En tilsvarende skulpturgruppe står i Hadsten ved Ernst B. Sunds Plads (ved Sløjfen).
I anledning af 150-års jubilæet var der igen royalt besøg i både Hinnerup og Hadsten. Denne gang af kronprinseparret, som sammen med en håndfuld elever afslørede mosaikkerne i september 2012.