Pramdragerne og Agerhøns
Pramdragerne
1990’erne, sten/jern. Ved søen, Teglværksvej/Hovedgaden
Kunstner: Arne Kærsgaard, f. 1927. Terndrup. Billedhugger, arbejder især i granit og støbejern. Hans værker kan ses flere steder i landet.
Gudenåen var i flere hundrede år en vigtig transportvej mellem Randers og Silkeborg. Transporten foregik med fladbundede pramme, også kaldet kåge. Mod strømmen blev de trukket af mænd eller heste, der gik langs bredden. Med strømmen blev der brugt lange stager til at styre og give ekstra fart. Brugen af pramme voksede kraftigt midt i 1800-tallet, men transporten af varer - f.eks. pair og tegl - blev efterhånden overtaget af jernbanen.
’Pramdragerne’, der var en gave til byen fra Bikuben, blev stillet op ved Gudenaadalens Efterskole i 1990’erne. Da skolen skulle i gang med at bygge en ny fløj mod Hovedgaden var der ikke længere plads til skulpturen. Der var et ønske om at bevare værket, og Ulstrup Lokalråd fandt sammen med Favrskov Kommune frem til ny placering ved Gudenåen.
I sommeren 2023 blev den tunge pramdragerskulptur løftet på plads på græsset ved siden af søen og shelterpladsen. Den er dermed placeret lige ved Trækstien, den ca. 75 km lang vandrerute langs Gudenåen mellem Randers og Silkeborg.
Den fladbundede pram er placeret på et aflangt fundament, bygget af røde teglsten. Selve båden er udført i jern, men den bageste del er væk, brækket af, så kun stævnen er tilbage. Den er fyldt op af en kæmpestor sten, der hviler tungt på den ødelagte båd. Øverst på den ene side er hugget en plan flade, der illustrerer Gudenåen, og herpå står en mindre skulptur: Tre aflange pramme, drevet frem af hver sin pramdrager. Bakken ved siden af dem skal forestille Busbjerg.
Arne Kærsgaard har også lavet skulpturen ’Agerhøns’, der står i Hovedgaden. Og i Thorsø står værket ’Thors hammer kløve en kæmpesten’.
Agerhøns
1990’erne, jern/sten, Hovedgaden.
Kunstner: Arne Kærsgaard, f. 1927. Rebild. Billedhugger, arbejder især i granit og støbejern. Hans værker kan ses flere steder i landet.
På Hovedgaden, nær indkørslen til Gudenådalens Efterskole, står en lille skulptur af Arne Kærsgaard. Motivet har han brugt flere gange: På en sten sidder to rustrøde agerhøns tæt ved siden af hinanden. Skulpturen blev skænket byen i 1990’erne af ’Den Danske Bank’, der tidligere havde en filial i Ulstrup.
Arne Kærsgaard står desuden bag ’Pramdragerne’, der i 2023 blev flyttet fra Gudenaadalens Efterskole til søen på hjørnet af Teglværksvej og Hovedgaden.