Indledning

Favrskov Kommune vil være en kommune, hvor borgere med demenssygdom og deres pårørende, får de bedst mulige betingelser for at leve et sundt og værdigt liv på trods af sygdommen. Med denne politik sætter Byrådet en tydelig retning for demens­indsatsen over de kommende år. 

Politikken skal danne grundlag for en fortsat høj kvalitet i kommunens tilbud. Disse tilbud findes i dag på både på ældre-, sundheds-, handicap- og psykiatri­området. Samtidig skal politikken danne grundlag for at videreudvikle samspillet mellem aktører på demensområdet, herunder den demente, pårørende, politikere, foreninger og praktiserende læger.

Politikken tager afsæt i fem konkrete fokusområder, som er defineret i den nationale demenshandlingsplan. Dette gøres for at sikre sammenhæng mellem den nationale og den lokale indsats. 

Politikken baserer sig desuden på den demensundersøgelse, som Byrådet godkendte i februar 2020 og som bl.a. pegede på et øget behov for aflastning til pårørende, fokus på kompetenceudvikling af fagpersonale og flere demensvenlige boliger.

Endeligt baserer politikken sig på visionen for Social og Sundhed, ”Sammen om et sundt og værdigt liv”, samt på Favrskov Kommunes Værdighedspolitik.

Hvad er demenssygdom?

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigt i hjernen. Det viser sig først og fremmest ved svigtende hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen. Demens giver også problemer med koncentration, regnefærdigheder, orienteringsevne og sprog (kilde: Psykiatrifonden).

Den hyppigste årsag til demens er Alzheimers sygdom, som mindst halvdelen af alle mennesker med demens lider af. Der er dog mere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Risikoen for demens stiger med alderen, og demens skyldes altid sygdom.

Sygdommen påvirker også de pårørende, som må se deres nære familiemedlem blive stadigt mere dement, og som følge deraf ofte påtager sig et stort plejeansvar.

Kilde: ”National Demenshandlingsplan 2025”

En grundlæggende forudsætning for at kunne leve et godt liv med en demenssygdom er, at mennesket med demens mødes med forståelse og ses som et helt menneske med egne ønsker og behov – også selv om det ikke altid er muligt at udtrykke disse. For selv om hukommelsen svigter og minderne – og med tiden også sproget – forsvinder, så betyder det ikke, at mennesket bag sygdommen er forsvundet.

Citat fra den nationale demensstrategi

Politikkens fokusområder

Den nationale demenshandlingsplan blev vedtaget i 2016. Den sætter mål og retning for den nationale indsats på demensområdet frem mod 2025 og indeholder en række konkrete initiativer på tværs af sundheds- og ældreområdet. I Favrskov Kommune baseres den fremtidige demensindsats på de samme fokusområder, som indgår i den nationale demenshandlingsplan.

Favrskov Kommunes demenspolitik rummer således følgende fem fokusområder:

  1. Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og indledende behandling
  2. Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering
  3. Støtte og rådgivning til pårørende til mennesker med demens
  4. Demensvenlige samfund og boliger
  5. Øget videns- og kompetenceniveau.

De enkelte fokusområder understøtter hinanden og skal således ses i en sammenhæng. Tilsammen skal de gøres til en naturlig del af det daglige arbejde på tværs af kommunens fagområder på bl.a. aktivitets-, trænings-, ældre-, handicap- og psykiatriområdet.

Nedenfor beskrives det, hvordan der over de kommende år vil blive arbejdet målrettet med at skabe resultater inden for hvert af de fem fokusområder. Social og Sundhed vil på baggrund af politikken udarbejde en handleplan med konkrete initiativer for hvert fokusområde. Status på handleplanens initiativer vil årligt blive evalueret og forelagt Social- og Sundhedsudvalget.

Grafik med fokusområderne i demenspolitik 2021-2025

Det anslås, at omkring 300.000-400.000 borgere i Danmark er nære pårørende til en med demens

Luftfoto fra Favrskov

Fokusområder

Fokusområde 1 - Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og indledende behandling

Tidlig opsporing af demens er vigtig for, at Favrskov Kommune kan tilbyde den demensramte og de pårørende den rette støtte og hjælp så tidligt i forløbet som muligt. Ved mistanke om demens hos en borger vil en tidlig afklaring forbedre mulighederne for at kunne fastholde eller forbedre borgerens funktionsniveau og grad af selvhjulpenhed. Med en tidlig indsats skabes der desuden bedre forudsætninger for et sammenhængende forløb, som tager udgangspunkt i den enkeltes ønsker og behov.

Hvad gør Favrskov Kommune i dag?

Favrskov Kommune arbejder målrettet med at sikre tidlig opsporing af demens. I dag er det en integreret del af arbejdet hos medarbejderne i ældreplejen, handicap- og psykiatriområdet og på rehabiliteringsområdet, at de i deres daglige omgang med borgerne skal være opmærksomme på tidlige tegn på demenssygdom.

Ved mistanke skal de opfordre borgeren til at henvende sig til sin praktiserende læge, der koordinerer udredning, behandling og støtte. Favrskov Kommune tilbyder desuden ældre borgere i bestemte aldersgrupper forebyggende hjemmebesøg, som også er en vigtig kilde til opsporing af tidlige tegn på sygdommen.

Umiddelbart efter udredningen tager kommunens demenskonsulenter kontakt til borgeren for at tilbyde støtte og vejledning. I denne tidlige fase af sygdommen tilbydes også træning- og rehabiliteringstilbud, der skal være med til at sikre, at borgeren kan forblive selvhjulpen og boende i eget hjem i så lang tid som muligt.

Hvad vil Favrskov Kommune have særligt fokus på over de kommende år?

For at sikre, at Favrskov Kommune også fremadrettet skal lykkes med tidlig opsporing af demens, er det afgørende, at medarbejderne er tilstrækkeligt fagligt klædt på og løbende holdes opdaterede med den seneste viden på demensområdet. Samtidig er det afgørende, at de planer, der lægges for den enkelte borgers hjælp og behandling, fortsat tager udgangspunkt i individuelle behov og ønsker. Det kræver et tæt samarbejde med borgeren og de pårørende omkring planlægning af forløbet.

I udredningsfasen og den tidlige fase af sygdommen kan det ofte være svært for den demente og dennes pårørende at navigere mellem sygehus, praktiserende læge og kommunen. Over de kommende år skal der rettes særligt fokus mod at sikre et så sammenhængende forløb for borgerne som muligt. Her kan demenskonsulenterne spille en vigtig rolle ift. at guide borgerne igennem forløbet, men der er også behov for et styrket tværsektorielt samarbejde, hvor Favrskov Kommune vil gå forrest.

Favrskov Kommune vil:

  • Kompetenceudvikle medarbejdere til tidligt at kunne opspore tidlige tegn på demens.
  • Samarbejde med den demente borger og de pårørende om at finde frem til den rette hjælp og behandling.
  • Gå forrest i at sikre et velfungerende samarbejde på tværs af sygehus, praktiserende læge og kommunen, så den demente oplever et koordineret forløb.
Ældre dame sidder i en lænestol og læser
Billedevæg i plejebolig

I 2019 var demens den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark

Fokusområde 2 - Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering

Et højt kvalitetsniveau i pleje, omsorg og rehabilitering er vigtig for, at Favrskov Kommune kan bidrage til, at borgeren oplever større trivsel, livskvalitet og værdighed i hverdagen. Medarbejdernes viden og tilgang til borgere med demenssygdom samt viften af tilbud til denne gruppe er særligt afgørende for, at Favrskov Kommune kan levere denne kvalitet.

Hvad gør Favrskov Kommune i dag?

Når demensdiagnosen er stillet, tilbyder Favrskov Kommune en bred vifte af indsatser. Tidligt i forløbet tilbydes bl.a. rådgivning, vejledning, støtte samt psykosociale, rehabiliterende og vedligeholdende indsatser, mens der senere i forløbet ydes egentlig pleje, omsorg og palliative indsatser i livets sidste faser.

Favrskov Kommune har fokus på, at færrest mulige medarbejdere kommer i de demenssyge borgeres hjem, og at disse medarbejdere har viden og indsigt i demensområdet.

Hvad vil Favrskov Kommune have særligt fokus på over de kommende år?

For at sikre, at Favrskov Kommune også fremadrettet skal lykkes med at levere høj kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering, skal indsatserne tilrettelægges med udgangspunkt i den enkelte borgers individuelle behov, ønsker og ressourcer og være sammenhængende og koordinerede. Favrskov Kommune vil fortsat planlægge efter den størst mulige kontinuitet, så der kommer færrest mulige forskellige medarbejdere i borgernes hjem. Dette gøres eksempelvis ved at være særligt opmærksomme på den demente målgruppe i den daglige vagtplanlægning.

Favrskov Kommune vil i endnu højere grad gøre brug af velfærdsteknologi. Demenssyge borgere har et særligt behov for hjælp til struktur, gøremål og aftaler. Teknologien kan understøtte borgerne i at bevare eller genvinde en høj grad af selvstændighed og selvhjulpenhed i hverdagen og i at kunne klare sig længst muligt i eget hjem. Demenskonsulenterne er ressourcepersoner og hjælper med vejledning og ansøgning af teknologiske hjælpemidler, så det sikres, at de tilpasses borgerens ønsker og livssituation.

Favrskov Kommune vil:

  • Sikre kontinuitet i pleje, omsorg og rehabilitering, så indsatsen tilpasses til alle stadier af sygdommen og giver mening for den enkelte borger og de pårørende.
  • Fortsat arbejde med koordinering, så der kommer færre forskellige medarbejdere i borgernes hjem.
  • Dygtiggøre medarbejderne i at anvende og fremme brugen af velfærdsteknologi, som kan gøre en forskel i borgerens hverdag.
Ældre dame kigger på fotovæg i plejebolig
Ældre dame sidder i en lænestol og læser

Det anslås, at der bor ca. 640 borgere med demens i Favrskov Kommune

Fokusområde 3 - Støtte og rådgivning til pårørende til mennesker med demens

Støtte og rådgivning til pårørende skal ske med udgangspunkt i at understøtte pårørende i at klare hverdagen. For de pårørende bliver hverdagslivet anderledes i takt med, at demenssygdommen hos deres nærmeste skrider frem. Mange pårørende yder en stor indsats i form af praktisk hjælp, pleje og omsorg.

Det kan være meget belastende for den pårørendes sociale relationer til den demensramte, venner, familie og netværk.

Hvad gør Favrskov Kommune i dag?

Favrskov Kommune har etableret en række indsatser for at understøtte de pårørende. Kommunens demenskonsulenter står til rådighed for råd og vejledning. Dette gøres både telefonisk, ved fremmøde eller ved hjemmebesøg. Aflastning i hjemmet foregår ved, at en medarbejder kommer og er hos den demenssyge borger, for at give den pårørende et frirum. Der er også etableret pårørendegrupper, hvor pårørende har mulighed for at møde andre pårørende til personer med demenssygdom.

Hvad vil Favrskov Kommune have særligt fokus på over de kommende år?

For at sikre, at Favrskov Kommune også fremadrettet skal lykkes med at yde bedre støtte og rådgivning til pårørende, er det afgørende, at der er de rette tilbud. Samtidig er det vigtigt, at pårørende er klar over, hvor de kan hente hjælp – både inden for og uden for Favrskov Kommune.

Favrskov Kommune vil støtte og vejlede pårørende til personer med demenssygdom. Både for at de pårørende kan vedblive at være en støtte for den demensramte, men også for at sikre, at de pårørende ikke selv får behov for pleje eller anden hjælp. Som aflastning til de pårørende er det vigtigt, at Favrskov Kommune har et tilstrækkeligt antal dagtilbudspladser og tilstrækkelige aflastningstilbud i hjemmet.

Favrskov Kommune vil:

  • Sikre, at pårørende til personer med demenssygdom har adgang til relevant professionel rådgivning, vejledning og aflastning.
  • Tilbyde pårørende til personer med demenssygdom mulighed for at indgå i netværk med andre pårørende.
  • Tilbyde personer med demenssygdom deltagelse i aktiviteter i daghjem.
  • Have relevante tilbud om aflastning i hjemmet.
Mand ved kaninbur

Demensvenlige samfund og boliger

Et demensvenligt samfund er vigtigt for, at den demenssyge borger fortsat kan færdes i lokalområdet og dermed kan leve et selvstændigt liv. Mange borgere med demenssygdom bor i eget hjem og færdes i lokalsamfundet som borgere i almindelighed. Grundet sygdommen kan det ske, at den demensramte ikke kan orientere sig, ikke kan finde rundt eller kommer i situationer, hvor der er brug for hjælp. Derfor skal lokalsamfundet kunne hjælpe.

Ikke kun lokalområdet har betydning for et selvstændigt liv for den demenssyge borger. Borgerens egen bolig bør være demensvenlig. Demensvenlige boliger kan betyde, at borgernes livskvalitet og selvstændighed bevares længst muligt. Af betydning for indretningen kan nævnes rummenes størrelse, farver, lys og adgang til udearealer.

Hvad gør Favrskov Kommune i dag?

Favrskov Kommune udbreder kendskabet til demens via kommunens demenskonsulenter, som holder oplæg for interesserede, eksempelvis foreninger, butikker og pårørendegrupper i lokalsamfundene.

Favrskov Kommune har desuden besøgsvenner til demensramte borgere. Besøgsvennerne er frivillige personer, som besøger demensramte borgere og laver forskellige aktiviteter med borgerne, eksempelvis spil og gåture.

Demenskonsulenterne yder rådgivning i forhold til indretning af demensvenlige boliger.

Hvad vil Favrskov Kommune have særligt fokus på over de kommende år?

Over de kommende år skal kendskabet til demenssygdom øges hos bl.a. borgere, medarbejdere i butikker og frivillige i foreninger i lokalsamfundene. Disse skal i højere grad oplyses om, hvad demenssygdom er, og hvordan den kommer til udtryk, så de ved behov kan hjælpe den demente.

Samtidig skal der rettes øget fokus mod, at der ved nybyggeri eller ombygning af kommunens boliger tænkes i demensvenlige boliger. Borgere med demenssygdom og de pårørende skal kunne være trygge ved, at de fysiske rammer er indrettet, så de også rummer deres behov. En demensvenlig indretning kan bidrage til tryghed og større livskvalitet.

Favrskov Kommune vil i forbindelse med om- eller nybygning af kommunens ældreboliger være opmærksom på behovet for demensvenlig indretning. Favrskov Kommune vil fortsætte med rådgivning i forhold til indretning af demensvenlige boliger til borgere i eget hjem.

Favrskov Kommune vil:

  • Øge kendskabet i lokalsamfundene til demens og hvordan demente borgere kan hjælpes.
  • Sikre, at der inddrages demensfaglige perspektiver i forbindelse med, at Favrskov Kommune om- eller nybygger kommunens boliger.
Blomst

Fokusområde 5 - Øget videns- og kompetenceniveau

Internationalt forskes der intensivt i demens. I Danmark er der en national forskningsstrategi, som skal føre til en bedre demensindsats i kommuner, regioner og på nationalt plan.

Favrskov Kommune skal være ajour med den nyeste forskning på området, og dedikere ressourcer til

  • praksisnær læring i plejen og behandlingsindsatsen, herunder læring på arbejdspladsen, sidemandsoplæring, supervision m.v.
  • formel kompetencegivende efter- og videreuddannelse, som eksempelvis akademi- og diplomuddannelser.

Hvad gør Favrskov Kommune i dag?

Der er på ældreområdet i Favrskov Kommune en plan for uddannelse af demenskoordinatorer på plejecentre og i hjemmeplejen, så disse koordinatorer kan bidrage til den praksisnære læring på arbejdspladserne.

Derudover har Favrskov to demenskonsulenter (diplomuddannelse), som arbejder på tværs af hele ældreområdet, og som er højt specialiserede inden for demenssygdom.

Hvad vil Favrskov Kommune have særligt fokus på over de kommende år?

Favrskov Kommune samler pr. 1. april 2021 demensindsatsen under én leder, sådan at demenskonsulenter, daghjem for personer med demens, pårørendegrupper, samarbejdet med Demensfælleskabet Østjylland m.v. varetages af medarbejdere under én leder med det samlede ansvar for demensområdet. Samlingen skal styrke det faglige niveau og styrke det tværgående samarbejde på tværs af ældreområdet, da der fremadrettet vil være ledelsesmæssige ressourcer til at løfte denne opgave.

Det bliver også denne leders opgave at sørge for at vedligeholde viden og kompetencer hos de eksisterende demenskonsulenter og -koordinatorer og få den nyeste viden om demens udbredt på ældreområdet.

På handicap- og psykiatriområdet vil der blive efteruddannet nøglemedarbejdere, så det sikres, at de besidder de centrale kompetencer på området.

Favrskov Kommune vil:

  • Sørge for, at flere medarbejdere sikres den nyeste viden om demens og støttes i at omsætte denne viden i praksis.

  • Sætte øget fokus på at videreformidle relevant viden til pårørende og frivillige, så det understøtter deres arbejde med demente.
En person i kørestol ledsages af en gående person udenfor

Her kan du henvende dig

Har du brug for hjælp i forbindelse med demenssygdom, kan du kontakte egen læge eller Favrskov Kommunes demenskonsulenter. Du kan læse mere om tilbud til borgere med demenssygdom og finde kontaktoplysninger på kommunens demenskonsulenter på www.favrskov.dk/demenskonsulenter