Ældreområdet holder godt fast i medarbejderne

28.06.2024

På ældreområdet i Favrskov Kommune er man gode til at holde på medarbejderne. Faktisk så gode, at kommunen fremhæves i en nylig rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet som en foregangskommune på området.

Ministeriet gennemførte sidste år en analyse af kommunernes evne til at fastholde social- og sundhedspersonale, og her skilte Favrskov Kommune sig ud som én af topscorerne. Og det giver nogle fordele i dagligdagen, forklarer ældrechef, Jeanette Rokbøl:

- Omkring 30 procent af vores medarbejdere har over 10 års anciennitet. Det betyder, at de har uddannelsen på plads, føler et stærkt tilhørsforhold til arbejdspladsen og kender arbejdsgangene og de borgere, de kommer hos, rigtig godt. 

I rapporten sætter deltagerne ord på, hvad der betyder noget for fastholdelsen af dem som social- og sundhedspersonale på det kommunale ældreområde. Ifølge dem er de vigtigste temaer:

  • Motivation
  • Trivsel og arbejdsmiljø 
  • Kompetencer til opgaverne og faglig udvikling 
  • Ledelse
  • Arbejdsforhold og seniorordning 
  • Livsfasefleksibilitet
  • Onboarding (den gode opstart på ansættelsesforløbet)

- Der er mange ting, der spiller ind. Men vi sætter en stor ære i at tilbyde en god og tryg arbejdsplads med nærværende ledelse. Mange af vores medarbejdere fortæller, at de bliver hos os, fordi de er i et trygt arbejdsmiljø, som de ikke har lyst til at sige farvel til. De er simpelthen glade for at være her, og det smitter af på resten af flokken, siger Jeanette Rokbøl.


Som andre kommuner oplever Favrskov Kommune også, at det kan være sværere at holde på de ufaglærte. Og selvom det er noget, man gerne vil gøre noget ved, er det også en ret naturlig tendens, fortæller ældrechefen: 

- Da de netop er ufaglærte, er det forventeligt, at de søger uddannelse og et kompetenceløft, og så ryger de selvfølgelig ud af deres ufaglærte job. Vi har gennem mange år haft et stærkt uddannelsesfokus, hvor vi bl.a. har indført voksenelevløn til dem, der har ønsket at uddanne sig indenfor social- og sundhedsområdet – også selvom de tidligere har beskæftiget sig med noget andet. Og det er der heldigvis mange, der har taget varmt imod.

Læs mere om rapporten: 
Kommuners arbejde med fastholdelse af social- og sundhedspersonalet på ældreområdet (benchmark.dk)