DIF og DGI: Stigning i medlemstallet i Favrskov Kommune

04.04.2024

Idrætsforeningerne i Favrskov Kommune gik frem med 854 medlemmer i 2023. På landsplan slår foreningernes samlede medlemstal rekord igen. 

Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI kunne sidste år præsentere et historisk højt medlemstal i landets idrætsforeninger, og nu kan de to organisationer igen melde om fremgang. 

I Favrskov Kommune kom der i 2023 854 flere medlemmer, så der nu tilsammen er 25.208 medlemmer i kommunens 69 idrætsforeninger. En stigning på 3,51 %.

Morten Bang, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune: 

”Det er glædeligt, at medlemstallet endnu en gang er gået frem i Favrskov. Det er en utroligt positiv udvikling. Og så ligger Årets Idrætsforening 2023 i Favrskov. Jeg vil gerne på hele Kultur- og Fritidsudvalgets vegne udtrykke kæmpestort tillykke til Hammel Gymnastikforening,” siger Morten Bang.

Foreningerne i DIF og DGI har i hele landet fået yderligere 85.261 medlemmer. Dermed er det samlede medlemstal oppe på 2.424.915.

Gode tilbud og vigtige frivillige  
I 2019 var der for første gang over 2,3 millioner medlemmer i idrætsforeningerne under DIF og DGI på landsplan. Under corona knækkede kurven for en stund, men efter pandemien gik det fremad igen, og nu er tallet altså for første gang over 2,4 millioner medlemmer.       

”Den flotte stigning af medlemmer i Favrskov Kommunes idrætsforeninger viser, at fællesskabet vokser sig stærkere, og det vidner om den dedikation, de mange frivillige ildsjæle lægger i foreningerne hver dag. I Favrskov har flere foreninger været idérige, når det handler om at få flere medlemmer. Det gælder eksempelvis Hammel GF, som blev kåret til Årets Forening i 2023,” siger DGI Østjyllands direktør Bjørn Ruben Pedersen.

Hos DIF og formand Hans Natorp er der glæde over den nationale udvikling i medlemstallene:   

”Vi er selvsagt stolte over udviklingen og den nye rekord. De mange gode tilbud i idrætsforeninger appellerer bredt, og vi må igen bare kippe med hatten og sende en særlig tak til de mange frivillige. Det er dem, der får det hele til at glide ude i foreningerne,” siger Hans Natorp.        

Fælles idrætsvision har gjort en forskel 
Siden 2015 har DIF og DGI arbejdet sammen om ’Bevæg dig for livet-visionen’ med støtte fra Nordea-fonden og TrygFonden. Målet er at få flest mulige borgere til at bevæge sig, og visionen er at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation.

I de første år af visionsarbejdet blev der udviklet og implementeret en lang række indsatser og nye idrætskoncepter. Mange af dem bidrager til den samlede medlemsvækst i idrætsforeningerne og er nu så forankrede, at de vil leve videre efter 2024, når den oprindelige visionsperiode i ’Bevæg dig for livet’ udløber. 

Den fælles interesse i DIF og DGI er at få endnu flere aktive borgere og medlemmer i idrætsfællesskaberne. Derfor vil de to organisationer fortsætte samarbejdet i ’Bevæg dig for livet’ i de kommende år på udvalgte områder og sætte endnu mere fokus på vigtigheden af frivillighed i idrætsforeningerne. 

Fakta om medlemstallene
Det samlede medlemstal for DIF og DGI er renset for, at flere idrætsforeninger/klubber er medlemmer af begge organisationer. Tallet er for kalenderåret 2023, og et aktivitetsmedlem tæller med i statistikken, når der er tale om et medlemskab i mindst tre måneder af året.

Det er muligt at dykke ned i tallene for de to organisationer på henholdsvis www.dif.dk/medlemstal og www.dgi.dk/medlemstal.

Landsdækkende medlemstal for 2023 (udvikling fra 2022 i parentes):

Samlede unikke medlemmer på tværs af DIF og DGI 2.424.915 (+85.261)
Danmarks Idrætsforbund (DIF): 2.076.213 (+ 59.953) 
DGI: 1.867.765 (+ 96.119)

Pressekontakt:
Bjørn Ruben Pedersen, direktør hos DGI Østjylland: 27 59 55 15  
Hans Natorp, formand for DIF: 31 44 40 15
Morten Bang, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune: 31 62 82 26
Christina Hoffgaard, analytiker i DIF Analyse (for spørgsmål til tal): 61 22 47 85
Thomas Baagø-Rasmussen, analytiker i DIF Analyse (for spørgsmål til tal): 21 31 65 75
Morten Bolvinkel, pressekonsulent, ’Bevæg dig for livet’: 60 60 76 12