En håndholdt indsats hjælper en udfordret borger på vej

04.07.2024
Samarbejde med Flexitechs i Hadsten
Samarbejde med Flexitechs i Hadsten
Fra venstre er det Ronny Larsen, Nichlas Gunnestrup og Hans-Christian Hesel.

For 30-årige Alex er der ikke en lige og nem vej ind på arbejdsmarkedet. Han har brugt hashen til at finde ro, men det har så også betydet, at han ikke har kunnet gennemføre en uddannelse. Via det kommunale Servicehold og virksomheden Flexitechs i Hadsten er han nu ved at være på rette vej. 

Alex er ikke hans rigtige navn, men anonymitet skal der til, hvis han skal sige ja til at deltage i artiklen. Alex klarede sig igennem folkeskolen, men da han så prøvede at blive tømrer, smed og mekaniker måtte han springe fra, for han kunne ikke sidde stille i forbindelse med skoleforløbene.
- Så begyndte jeg at ryge hash, så jeg kunne slappe af og få fred for tankemylderet, og jeg mødte ikke op, når min sagsbehandler indkaldte mig til møder. Men så begyndte de pludselig at trække mig i uddannelseshjælpen. Det var flere hundrede kroner om dagen. Det går jo ikke, fortæller han.

Relationer og mentor
Derefter blev han tilknyttet det kommunale Servicehold på jobcentret i Hadsten, hvor det er muligt at arbejde på eksempelvis snedkerværkstedet, det grønne udeværksted og pakkeværkstedet. Her mødte han for første gang Ronny Larsen, der er værkstedsleder.
- Jeg vidste, at jeg havde kort tid til at fange Alex’ interesse, og mens vi var sammen, holdt han døren for en ældre dame og var i det hele taget interesseret i at snakke med mig. Så jeg tænkte, at der var noget at arbejde med og noget relationsarbejde at gå i gang med. Vi begyndte også at træne sammen i motionscentret, for det var godt for ham. Og han var med til at fælde træer og slå græs på Serviceholdet. I forhold til Alex har jeg flere kasketter på, og jeg bruger meget tid på motiverende samtaler, da det netop er samtaler og træning, der rykker ham tættere på arbejdsmarkedet, fortæller Ronny Larsen.

Føler et ansvar
Næste skridt for Alex har været at rykke fra Serviceholdet og videre til en virksomhed. Flexitechs i Hadsten har tidligere taget borgere ind på kanten af arbejdsmarkedet, og de sagde også ja til at tage imod Alex, da Ronny spurgte. Virksomheden arbejder med at lave intelligente løsninger til industrien. Han er ansat 12 timer om ugen og fordeler dem med fire timer om dagen i tre dage. Han har ansættelseskontrakt på de seks timer. 
Hans-Christian Hesel, værkstedsleder, og Nichlas Gunnestrup, lageransvarlig, var ikke i tvivl om, at de gerne ville give Alex en chance:
- Vi føler også et ansvar for at hjælpe en ung mand videre, og det er federe for ham, at han kommer et sted hen, hvor vi gerne vil ham. Det handler meget om at lære ham at være en del af en arbejdsplads og møde til tiden. Vi har med mange maskiner at gøre, så man kan ikke være udadreagerende her, da vi heller ikke har tid til at gå ved siden af personen hele tiden. Alex kan finde ud af at arbejde selvstændigt, og han er god til at håndtere håndværktøjet, så han kan skrue, male og støbe. Guleroden for ham er, at han gerne vil have et truckkursus, men det kræver, at han kan sidde på skolebænken nogle dage i træk, og der er han ikke endnu.

Den håndholdte indsats
Alex har også fået en kæreste, og han er glad for, at han nu også er en del af et fællesskab på virksomheden.
- Jeg kan nu se, at jeg godt kan finde ud af noget, og jeg lærer også meget ved at kigge på mine kolleger. Der er en fast struktur, og det er godt for mig. Det er også godt at kigge på det skur, vi har bygget, hvor jeg har hjulpet til. Målet for mig er, at jeg gerne vil have fuld tid på en virksomhed engang, lyder det fra Alex.
Ronny Larsen glæder sig over, at Alex ser ud til at være på rette vej. 
- Det er en håndholdt indsats at hjælpe ham på vej. Han passer ikke bare lige ned i en fast model. Vi skal skrue noget sammen, som han kan være i og samtidig stille nogle krav til ham. I sådan en indsats er det afgørende, at vi har nogle virksomheder, der vil spille med, for så kan de være med til at rykke borgeren endnu mere i den rigtige retning. Og imens har jeg stadig kontakten til ham, træner med ham i motionscentret, og han ved, at han skal ringe til mig, hvis han pludselig brænder sammen en dag, understreger Ronny Larsen. 

Fakta om Serviceholdet
På Serviceholdet er der aktivitetsparate og borgere på sygedagpenge og i jobafklaringsforløb. Serviceholdet samarbejder med Uanset, Job og Mestring og Ejendomscentret. Det primære mål er udvikling, beskrivelse og en beskæftigelsesrettet indsats.

På serviceholdet er der snedkerværkstedet, produktion- og pakkeværkstedet, produktion- og dialogværkstedet og det grønne udeværksted.

På alle værkstederne er der mulighed for at arbejde selvstændigt eller team-orienteret.

Derudover er der virksomhedsbesøg, træning i motionscenter og jobværkstedet, hvor borgerne skriver ansøgninger, CV osv.

Læs mere om Flexitechs