Hestens vuggende gang hjælper kræftramte

31.05.2024
Ridning for kræftramte på Rideskolen Skovfryd
Ridning for kræftramte på Rideskolen Skovfryd
Ridning for kræftramte på Rideskolen Skovfryd

Med midler fra Bevægelsespuljen i Kultur- og Fritid har Kræftens Bekæmpelses Lokalafdeling kunnet tilbyde fem kræftramte et ridetilbud her i foråret. Gid vi kunne få et helt år, for det er helt specielt med hestene, lyder det fra nogle af deltagerne.

Solen skinner, og heste og rytter er ved at finde hinanden denne formiddag på Rideskolen Skovfryd mellem Lyngå og Hadsten. Ridelærer Dorte Præstholm Schneider ved, hvem der passer sammen, og det har de fem hjælpere også styr på. Hun er blandt andet vant til at tilbyde ridefysioterapi og har også haft hold for kræftramte før.
- Mange kræftramte har balanceudfordringer og kan have svært ved at koordinere. Hestens vuggende gang stimulerer deres sanser, giver dem en positiv oplevelse og kan også lindre deres smerter. For mange er det også en god oplevelse at mærke samhørigheden med hesten, og de slapper af, fortæller Dorte Præstholm Schneider, der også er uddannet sygeplejerske.

Hjælpere styrer hestene rundt i ridehallen, og efter et par runder går turen ud i nærområdet og en lille skov tæt på. Nogle snakker, mens andre er mere stille. Med på gåben er Ellen Rasmussen. Hun er med i bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling. Hun har tidligere søgt penge hjem til et ridetilbud, der var meget populært, og det glæder hende, at det nu er muligt at tilbyde det igen. 
- Fra de tidligere deltagere hørte vi jo, at det var et frirum for dem, og det gav dem livskvalitet. Det er en adspredelse, der er god for dem, og de får en oplevelse i fællesskab med andre. Bagefter drikker de en kop kaffe sammen, og det betyder også noget for dem, siger Ellen Rasmussen.

Tilbage i ridehallen sætter Dorte gang i forskellige øvelser, hvor deltagerne skal strække og bevæge arme, fødder, hovedet og ryggen. Efter en time på hesteryggen runder de af og drikker kaffe sammen.
Responsen fra deltagerne er positiv:
- Gid vi kunne få et helt år. Det burde indføres til alle kræftramte, for det er godt at komme ud. Man bliver faktisk lidt glad af det, og hestens vuggende gang gør noget godt for os. Det giver altså noget at være sammen med hesten, og det er godt for sanserne og de små muskelgrupper. Jeg ville blive deprimeret, hvis ikke jeg kommer ud.

De positive tilbagemeldinger glæder Pia Simonsen. Hun er kræftkoordinator i Favrskov Kommune og har i kræftrehabiliteringen fundet de fem deltagere til ridetilbuddet. 

-  Nogle kræftpatienter kan på grund af selve sygdommen og behandlingen ikke deltage på vores almindelige træningshold, og vigtigheden af at være fysisk aktiv, både før, under og efter et behandlingsforløb, er der ingen tvivl om. Kroppen bliver styrket og er bedre rustet til at klare behandlingerne, immunforsvaret styrkes, søvnen bedres, og det giver bedre humør og mere energi. Så muligheden for at deltage på ridetilbuddet og få rørt kroppen, udfordret balancen, mærke hesten og den friske luft og samvær med de andre deltagere, det kan jeg tydeligt se, mærke og høre på deltagerne, at det gør dem godt, og det giver glæde og livskvalitet, i en ofte udfordrende og bekymringsfyldt hverdag, lyder det fra Pia Simonsen. 

Ridning for kræftramte på Rideskolen Skovfryd
Ellen Rasmussen fra Kræftens Bekæmpelse Favrskov lokalafdeling
Ellen Rasmussen er med i bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Favrskov.
Ridning for kræftramte på Rideskolen Skovfryd