Intens uge med sortering af 700 tons kartofler

18.09.2024
Sortering af kartofler på Søbygård
Sortering af kartofler på  Søbygård ved Hammel
Songlux Thongkam er glad for at have fået jobbet på Søbygård.
Sortering af kartofler på Søbygård ved Hammel

På denne tid af året står den på kartoffelsortering på Søbygård ved Hammel. I løbet af en uge skal 700 tons kartofler sorteres i toholdsskift. Derfor har jobkonsulent Tommy Funch Rasmussen været i gang med at finde ledige, der kan hjælpe med at løse opgaven, og det er også lykkes i år. 

Traktorerne kommer med jævne mellem ind på gårdspladsen med anhængervogne læsset med kartofler fra jordene, der hører under Frijsenborg. De mange kartofler skal på kort tid sorteres og renses for jord og sten. Derefter skal de på køl, så de til april er klar til at komme i jorden. 
Vejret er til det lige nu, så derfor har forvalter Alexander Høeg snakket flere gange med Tommy Funch Rasmussen på Jobcenter Favrskov i den sidste måneds tid. Han har nemlig brug for Tommys hjælp, så han kan få de rette folk til at sortere de mange kartofler.
- Vi kan godt skaffe ekstra hænder til aftentimerne, når eksempelvis de unge mennesker har fået fri fra skole. Det er langt sværere at finde medarbejdere til dagtimerne og specielt også med denne opgave, da den foregår i én uge, og så er det slut. Det siger man jo ikke et arbejde op for at være med til, lyder det fra Alexander Høeg. 

Med en forholdsvis lav arbejdsløshed er det ikke altid lige nemt at finde de rette medarbejdere til opgaven, siger Tommy Funch Rasmussen:
- Det er jo ikke et job, hvor der kan tages mange hensyn. Du skal kunne klare at stå op i en længere periode og kunne tiltræde med kort varsel. 
Denne gang har han fundet 14 medarbejdere, og der er eksempelvis folk fra Danmark, Polen, Rumænien, Ukraine og Eritrea, og det er Alexander helt med på.
- Ja, vi har en app, der hjælper os med sproget, så det kan vi sagtens finde ud af. Og så sørger vi for god forplejning dagen og aftenen igennem, og det nyder de. Og efter en kort oplæring kan vi jo se, at de sagtens kan bidrage, siger Alexander Høeg.

En af dem er Songlux Thongkam, der oprindeligt kommer fra Thailand. Hun har boet i Danmark i 20 år og har tidligere haft rengøringsjob. Hun er meget glad for at være kommet på kartoffelholdet.
- Jeg vil bare gerne have noget at lave, og det her er faktisk hyggeligt. Jeg forberedte mig på opgaven ved at se en video med sortering på YouTube, og jeg spurgte en bekendt, der har prøvet det. Jeg kan godt lide det, og jeg får også snakket med de andre i pauserne, fortæller Songlux.
Hun bor i en landsby i kommunen, og hidtil har det været svært med transporten, men nu har hun fået kørekort.
- Nu kan jeg nemmere køre hen til et arbejde. Og det må gerne være noget med kartofler. Dem kan jeg faktisk godt lide. Og af den danske mad kan jeg bedst lide frikadeller. De smager altså godt, lyder det fra Songlux. 

Sortering på Søbygård ved Hammel
Sortering på Søbygård ved Hammel
Fra venstre er det Alexander Høeg og Tommy Funch Rasmussen.
Kartoffelsortering på Frijsenborg