Ny kampagne gør det attraktivt at komme af med pesticiderne

11.03.2024

Virksomheder og borgere i Favrskov kan i en begrænset periode få lidt ekstra ud af at aflevere deres sprøjtegifte på genbrugspladsen. Kampagnen er et samarbejde mellem Favrskov Kommune og Favrskov Forsyning og løber fra 16. marts til 7. april 2024. 

Person  luger i have

Når man sprøjter med pesticider i haven, på marken eller på virksomhedens fliser, er det til skade for vores drikkevand, vandløb og søer. Derfor vil Favrskov Kommune gøre det attraktivt at droppe brugen af pesticider og gå over til en giftfri dyrkning i stedet.

I anledning af, at det den 22. marts er Vandets Dag, indleder Favrskov Kommune i samarbejde med Favrskov Forsyning en kampagne, hvor virksomheder gratis kan aflevere pesticidrester på genbrugspladsen, og hvor borgere kan veksle deres pesticidrester til et gratis hakkejern eller en plante. Borgere, der afleverer deres pesticider i kampagneperioden, kan desuden deltage i en konkurrence om et kursus i økologisk havebrug.

Erling Kvist Andersen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget, håber, at borgere og virksomheder vil se kampagnen som en mulighed for at ændre på deres vaner:

- Vores vandløb, søer, fjorde og havmiljø lider i disse år, og det er blandt andet som konsekvens af brugen af pesticider. Derfor håber jeg, at mange vil udnytte denne mulighed til at få tømt skuret for pesticidrester og fremadrettet holde deres haver, grønne arealer og marker uden brug af sprøjtegifte. Så er de nemlig med til at sikre rent drikkevand og et sundt vandmiljø i fremtiden.

Frit lejde, konkurrence og gratis haveredskaber

I hele kampagneperioden kan virksomheder aflevere pesticidrester op til 200 kg gratis på genbrugspladserne i Favrskov. Det koster normalt over 1.000 kr. Det kræver en billet for virksomheder at aflevere pesticider omkostningsfrit. Billetten kan hentes gratis på favrskov.dk/pesticider

Det er altid gratis for borgere at aflevere pesticidrester på genbrugspladsen, men i hele kampagneperioden kan, de, der afleverer pesticider, deltage i en konkurrence om et kursus i økologisk havebrug, og på udvalgte dage kan borgere ”bytte” deres pesticider til et gratis hakkejern eller en gratis bunddækkeplante til haven. Idéen er, at hakkejern og bunddækkeplanter kan erstatte brugen af pesticider.

Der uddeles hakkejern og planter i følgende tidsrum:

  • Hammel og Hvorslev: 16. marts kl. 10-13
  • Hadsten og Hinnerup: 17. marts kl. 10-13

Du kan læse mere om kampagnen på favrskov.dk/pesticider