Støtte og hjælp afgørende for at slippe snusen

09.08.2024

Da Joe Wingards kone pludselig døde i 2020, blev han for alvor afhængig af snus. Han vidste godt, at det var en usund vane, men det hjalp ham igennem hverdagen. Nu har han været igennem et af kommunens gratis stopforløb, og han håber, at han kan holde fast i sit stop.

Siden 1980’erne har 63-årige Joe Wingard kendt til snus og brugt det af og til, men slet ikke noget med at være afhængig af det. Det blev han først, da hans kone døde på grund af en hjertefejl i 2020.
- Jeg brugte snusen, fordi det havde en beroligende effekt på mig. Det blev en vane for mig, og på den måde kunne jeg klare min hverdag. Der var noget trygt ved det. Og hvis jeg ikke fik det, så var min dag ødelagt. Det er også nemt at tage snusen, for det generer ikke andre, og ofte kan de ikke se, at du bruger det, fortæller Joe, der tilbage i 1995 flyttede fra USA til Danmark og nu bor i Hinnerup. 

Han har nu fået en ny kæreste, der er sygeplejerske, og hun bryder sig ikke om, at Joe bruger snus. Det gør hans fem voksne børn heller ikke. 
- Så hvis jeg ville fortsætte med det, så skulle jeg skjule det. Det giver ingen mening, og jeg ved jo også godt selv, at det er en usund vane. Derfor valgte jeg at melde mig til et stopforløb, og det fortalte jeg til alle på mit arbejde og i min omgangskreds, så de vidste, at de skulle støtte mig i opgaven og holde mig oppe på mit ønske om at stoppe. Det er nu et halvt år siden, at jeg rundede stopforløbet af, og jeg havde aldrig kunnet gennemføre et stop uden hjælp. På kurset fik jeg nogle redskaber til at trappe ud af mit forbrug og til at holde fokus. Du skal ville stoppet og ikke gøre det for andres skyld. Du skal gøre det for din egen skyld. For mig var det et magtfuldt spil i mit hoved, hvor jeg kæmpede med at ville trappe ned eller helt stoppe, fortæller Joe, der klart kan anbefale at deltage i et stopforløb.

Han har specielt haft fokus på at tale om snus med de unge på jobbet, da han gerne vil have dem til at forstå, at de ikke skal tage snus.
- Nogle af de unge mennesker har jo allerede et stort forbrug, og de kan ikke se, at der er noget galt i det. Dem forsøger jeg at råbe op og gøre dem opmærksom på, at man faktisk bliver afhængig, og det er både dyrt og usundt. Jeg håber, at jeg kan holde fast i mit stop, men det er absolut en kamp i mit hoved, for jeg har stadig lyst til snus. Så spiser jeg i stedet, så nu skal jeg til at i gang med noget motion, for nu har jeg taget på. Forhåbentlig har jeg værktøjerne til at stå imod med, lyder det fra Joe Wingard. 

Deltag i stopforløb
Flere nye nikotinprodukter som eksempelvis e-cigaretter, snus og nikotinposer er blevet mere udbredt. Derfor tilbyder Favrskov Kommune gratis hjælp til alle, der gerne vil stoppe og blive røg-, snus- og nikotinfri. Tilbuddet hedder derfor heller ikke længere rygestopforløb, men stopforløb. 

Første forløb i efteråret begynder 22. august 2024 i Hinnerup. Læs mere.